-
Awaria mojej Alfy 155
Witam, mam Alfę 155 z 96roku 1.8 TS B+G. I po wymianie termostatu nie chciała grzać ciepłym powietrzem do środka. Gdy ją odpowietrzyłem to już zaczynało lekko grzać ale znowu leci zimne powietrze, nie mam pojęcia czemu tak jest. Proszę was o rozpatrzenie mojego problemu i podzieleniem się zemną swoimi zdaniami.:)
-
Czy węże idące do nagrzewnicy masz gorące. Trudno to sprawdzić ale od spodu lub z lewej strony od góry można to sprawdzić.
-
zagrzej silnik ile możesz i daj jej w dupę (przegoń na obrotach), żeby pompa przepchała płyn i bąble powietrza z nagrzewnicy
-
Jak patrzyłem te przewody to one są ciepłe że gorące tak jak pozostałe to nie są, są tylko ciepławe. Na obrotach też ją przeciągałem po zagrzaniu silnika i nadal leci tylko zimne powietrze.
-
Może spadło cięgło z zaworu nagrzewnicy i zaworek się nie otwiera? To by mogło tłumaczyć problemy z ogrzewaniem.
-
A jak dostać się do tego cięgła zaworu nagrzewnicy??
-
W kabinie na prawo od pedału gazu masz osłonę. Trzeba ją zdjąć (2 wkręty) i pod nią masz widoczny zawór nagrzewnicy i cięgło odpowiedzialne za otwieranie zaworu. Mechanizm jest dość prosty tylko z dostępem ciężko ;-)
-
Ok wielkie dzięki, sprawdzę jak to nie to to napiszę:)
-
a odpowietrzałeś na ustawionym max. cieple w środku i aż do włączenie wentylatora chłodnicy? mi to wygląda na słabo odpowietrzony układ....
-
No odpowietrzałem ale tak jak Ty mówisz to nie. A jak jeszcze odpowietrzyć układ??
-
to zrób tak i będzie git ;) zapal auto, ustaw ogrzewanie na max. i czekaj do włączenia wentylatora chłodnicy, termostat się otworzy płyn pójdzie w obieg i będzie git ;)
-
To już tak robiłem i nic z tego:(
-
a zawór i dzwigienkę sprawdziłeś jak bikermarek pisał? sprawdz jeszcze drożność przewodów (na powrocie z nagrzewnic do silnika).
Poza tym brak ogrzewania, zapowietrzanie się układu to pierwsze objawy UPG.
-
Zobaczę:)
---------- Post added at 17:51 ---------- Previous post was at 14:54 ----------
Hej chłopaki to faktycznie było to sprzęgiełko od zaworka:)
-
-
Tak trafiłeś wielkie dzięki za pomoc:)
-
Hej chłopaki mam alfę 155 1.8 B+G 96rok. i coś dużo gazu mi pali i nie wiem czemu to tak się robi. Bo gaz był ustawiany, wymieniane filtry i wraz dużo pije. na butli 35 l robię tylko góra 220 km. Instalacje to mam firmy SEC sekwencja. Czemu ona tyle pali???
-
Witam
Ogrzewanie na maxa i niech pracuje na wolnych obrotach tag długo zeby załączył sie wentylator ze 2 razy, w mojej tak sie odpowietrzył układ
-
OT
Na górze chłodnicy po lewej albo prawej stronie jest odpowietrznik, przydaje się gdy wymieniamy cały płyn chłodzący.
-
Nie wiem skąd tyle problemów, u siebie już kilka razy wymieniałem płyn i zawsze jest odpowietrzony po krótkiej trasie.