z wtyczki stacyjki wychodzą 3 kable, pomarańczowy, czerwony i czerwono czarny, jakie funkcje pełnią poszczególne przewody ?
Printable View
z wtyczki stacyjki wychodzą 3 kable, pomarańczowy, czerwony i czerwono czarny, jakie funkcje pełnią poszczególne przewody ?
czerwony to +12V z akumulatora, pewnie taki grubszy (2,5^2), pomarańczowy do zasilania głównego przekaźnika i do zasilania alfa code (immo), a czerwono czarny jeszcze szukam :P
tam są w sumie dwie kostki, jedna prosta druga w kształcie krzyżyka od czego jest ta druga ? od immo ?
masz na pewno jeden plusowy z akumulatora, a reszta, to zasilanie na wszystko, co działa po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC i dodatkowo jeden, kiedy obrócisz w drugą stronę i zaświecą się światła pozycyjne
coś Ci nie działa?
prawdopodonie przez uszkodzony automat przy rozruszniki popaliły mi się przewody, między innymi od rozrusznika i od stacyjki, teraz dochodze do tego jak to naprawić. Wymieniłem już automat, kupiłem kabelek od rozrusznika oraz wtyczkę do stacyjki, z tych 3 kabli w starym przewodzie od stacyjki ocalał tylko pomarańczowy, reszta to się popaliła.
no to musisz je w całości wymienić i od kostki stacyjki pójść dalej
na pewno trafisz do skrzynki bezpieczników, bo każdy schemat zaczyna się od 'key operated' i potem jest bezpiecznik i dopiero odbiornik
masz może szanse zrzucić mi schemacik ?
wejdź tu -> http://193.219.82.238/~manual/Workshop%20manual's/ i ściągnij sobie całą serwisówkę do Gtv
na pewno Ci się przyda, a w dziale Elestric System Diagnosis znajdziesz wszystko
odpaliłem samochód na krótko, łącząc pomarańczowy kabel z czerwony , przywierając czerwono czarny do czerwonego dając napiecie na rozrusznik. Stacyjka nie podaje prądu, wie ktoś może dlaczego ? jesteś coś w niej szczególnego co mogło się przepalić ?
tak, cały włącznik może się spalił
jak go wyjmiesz, to pooglądasz co się stało
tam jest tarcza, która się obraca wraz z kluczem i jej 'wypustki' włączają określone styki, przynajmniej u mnie tak to wyglądało, i może masz coś spalone, wytopioną podstawę plastikową itp
wie ktoś może jak zrobić tak żeby po wyłączeniu zapłonu zostało napięcie na komputer? bo za każdym razem jak wyłączam zapłon kasuje się stan licznika ustawienie jasności panelu itp
do zestawu wskaźników wtyczka B, pin 4 masz stały plus, czerwony przewód, a napięcie po kluczyku, to wtyczka B, pin 2, jasnoniebieski-czerwony
prawdopodobnie masz zamienione podłączenie i jak wyłączysz stacyjkę, to traci pamięć, albo zwarcie na przewodach