Ile litrów oleju wchodzi do boxera 1.4 ? :)
Castrol Magnatec 10W40 czy coś innego ? [jest zalany własnie tym Castrolem]
Printable View
Ile litrów oleju wchodzi do boxera 1.4 ? :)
Castrol Magnatec 10W40 czy coś innego ? [jest zalany własnie tym Castrolem]
Każdy krzyczy tu na forum że castrol to lipa straszna. Ja leje motula 6100 10w40 i jest ok.
Ok, a ile go wchodzi ?
Oleju do silnika 4litry natomiast do skrzyni 2.6litra.
ja miałem i mam shella i jest ok. Teraz zmienie na motula ;) a na castrolu i mobilu to bałbym sie nawet frytki zrobic :P
ja na castrol gtx pomykam i jest ok...:)
Motul 6100 10w40 motul 15w50 4100, agip, valvoline, do tego dobry filtr oleju i jest ok wchodzi 3.8 miedzy wimianami, jak mnie wiesz co bylo wczesniej zrob plukanke:)
Wcześniej był właśnie Castrol :)
jak sie robi płukanke ? :)
Ale dodaj też że do starego oleju, a nie na silnik bez oleju. :P Tak w ramach bezpieczeństwa pisze :P
Czy po Castrolu warto robić płukankę, wymieniając na Motul'a? Trochę jestem sceptyczny do tych "płukaczy", proszę doradźcie.
Tak.
Z tego co widać, większość użytkowników odradza Castrola ( choć sam na nim jeżdże :D ) , ale warto zrobić taką płukankę, polecam Motula , albo Valvoline . Sam na tygodniu zmieniam olej, choć na tym powinienem przejeździć jeszcze 5 tysięcy km :)
Ja osobiście nie mam zastrzeżeń do Castrola , ale ponoć ma właściwości smarowania wody mineralnej
Ja 6,5 tyś :P We wtorek zmienam olej, dlatego zastanawiam sie nad płukanką.
Nie zaszkodzi jej zrobić na pewno ;)
W co warto zainwestować, Liqui Moly?
panowie zrobic płukanke ..... ale co wlac zeby ta oto plukanke wykonac ?
co do oleju ja tam smigam na mobil super 2000 10w40 i jest git na dniach bd wymieniał olej na taki sam wraz z filtrem ma sie rozumiec :)
Płukanke najlepiej Millersa
Panowie ja mam pytanko związane z olejem. Słuchajcie mam biały osad pod korkiem oleju i biały osad na szyjce wlewy oleju. Czytałem że to niedogrzewany silnik i stąd ten osad. Wolę zapytać i mieć 100% pewność co to może być. A co do oleju to mi został wymieniony na Mobil super M 15w40.
Jak długo jeździsz na oleju mineralnym?? Zmień go na półsyntetyk - mineralny jest za gęsty szczególnie przy zimnym silniku a co za tym idzie im gęstszy olej tym gorsze smarowanie silnika przy rozruchu a jak wiemy silniki TS są bardzo podatne na złe smarowanie...
Co do osadu - pewnie nie robisz za wiele kilometrów i to przez ten osad. Odpalasz silnik, przejedziesz kawałek i gasisz silnik. Osad to wilgoć w postaci wody zmieszana z olejem. Zrób od czasu do czasu jakąś dłuższą trasę, zagrzej dobrze silnik i nie będzie problemu :)
Owszem, manometr szybciej pokaże 4 bary ale do uzyskania tych 4 barów nic się nie dzieje - w przypadku półsyntetyka pompa dłużej uzyskuje 4 bary ale do tego czasu jakieś tam ciśnienie jest a co za tym idzie i jakieś smarowanie też. Dobrym przykładem jest też zima i dość spory mróz - w takim przypadku nawet rozrusznik ma problem z obróceniem silnikiem, wykorbienia wału strasznie ciężko przedostają się przez całą "taflę" gęstego oleju w misce olejkowej. Z jakiegoś też powodu mineralny nie jest zalecany (a wręcz odradzany) w przypadku silników z hydrauliką czyli hydrauliczne popychacze, wariatory - mineralny te elementy po prostu zabija.
owszem masz rację. Nie robiłem zbyt długich tras bo to pare KM i odpalam - jade - gaszę i stoi pare godzin, wieczorem odpalam - jade - gaszę i tyle. Muszę zrobić tak jak piszesz, rozgrzać go i zobaczymy wtedy jak to wszystko się potoczy. Już myślałem, że to znów coś z olejem że taki biały osad.
A co do oleju to teraz jak mam zalany 15w40 a chciałbym zmienić na 10w40 to na jaki? i też musiałbym go czymś przeczyścić najpierw przed zalaniem jak w/w było w postach innych użytkowników tzw "płukankę"?
no właśnie. Poczytam dokładnie wszystko co i jak z tą płukanką jak ją zastosować krok po kroku i wtedy wymienię olej :) Słyszałem o oleju Motul i większość się za nim wypowiadała. No mam Mobil Super M więc może zostanę przy Mobilu :)
Poczytaj też o Valvoline :) Też podobno ceniony i bardzo dobry olej
polecam ponad 12 silnikow tak juz robilem i jest super:) kosztuje toto z 30pare zl:) mam jak cos:)
---------- Post added at 12:06 ---------- Previous post was at 12:06 ----------
ale między wymianami 3.8:)
---------- Post added at 12:07 ---------- Previous post was at 12:06 ----------
i jeszcze Agip i Liquy:)
po raz trzeci lub czwarty przytoczę słowa mojego mechanika :"wymienialiśmy 3 boxerom olej na mobil1, tego samego dnia 2 wróciły z zatartym silnikiem" skoro 21lat pracuje przy Alfach to troche wiedzy ma ;) wspominając dziecinne czasy nawet w starym audi ojciec przeklinał mobila bo jakiś czujnik piszczał przy przekroczeniu większej prędkości. Być może teraz mobil się poprawił, specem nie jestem lecz zostalo uprzedzenie. Mam shella, zmienie na motula jeśli dostanę niedlugo paczkę ;)
Ja u siebie w warsztacie leje do większości samochodów mobila i jest git, nawet więcej, mobil czyści silnik z osadów, nagarów. Sam też jeżdżę na mobilu i złego słowa nie mogę powiedzieć ;) Już o tym pisałem -ważne jest pochodzenie oleju. Kiedyś zrobiłem test, dotyczyło to motula. Klient przywiózł swoją bańkę 5 l na wymianę i ja miałem swoją kupioną w hurtowni - nalaliśmy do menzurek jakieś 0,5 l jednego i drugiego oleju. Ten mój był ciemny, ten klienta był jasny dokładnie tak jak olej rzepakowy do smażenia. Różnica była niesamowita a niby to był ten sam olej ;)
Być może to był olej rzepakowy :D . Ja teraz zaleje Valvoline :D
Panowie ile lać tego oleju do 1.6 boxer? W sensie ile na bagnecie ma być? Wiem że ponad pół, ale konkretnie? 2/3 do max?
Teoretycznie 3/4 . Olej jak wiadomo musi być zalany pomiędzy minimum a maksimum , lej tak żeby był lekko pod max
na bagnecie powinieneś mieć takie dwie wypukłe kropki oznaczające od min do max :) zalej pod max i pamiętaj, że i tak będzie trochę żarła oleju :P
ja praktykuje 2-3 min ponizej max:)