Witam, planuję zmienić radio w mojej Alfie i mam pytanie jak wymontować seryjne? I gdzie i czy w ogóle można dostać jakieś zaślepki żebym nie miał wolnej przestrzeni gdy zamontuje nowe.
Printable View
Witam, planuję zmienić radio w mojej Alfie i mam pytanie jak wymontować seryjne? I gdzie i czy w ogóle można dostać jakieś zaślepki żebym nie miał wolnej przestrzeni gdy zamontuje nowe.
A ktoś może polecić jakieś przyzwoite radio do 300zł ? :)
Fabryczne jest bardzo przyzwoite.
---------- Post added at 19:35 ---------- Previous post was at 19:34 ----------
Ps .
I do tego ładnie się komponuje z resztą wyposażenia.
Wg. mnie nie jest przyzwoite, jest że tak to ujmę "mało delikatne" na wstrząsy do tego nie odtwarza mp3, nie ma wejścia USB nie chce mi się wypalać co chwilę płyty gdy chce posłuchać czegoś nowego.
Radio Sony Xplod są bardzo dobre. Radio fabryczne gra bez porównania gorzej niż radio które miałem poprzednio czyli sony xplod cdx-ca600x.
I osobiście nie przeszkadza mi brak formatu mp3 gdyż go wogóle nie uznaje. Jakość muzyki aucio cd jest bez porównania do mp3.
A co można wsadzić w te otwory żeby w miarę bezpiecznie wyciągnąć fabryczne radio? bo normalne wyciąga się tymi kluczykami a to ?
Np imbulsy 2,5 dwie sztuki
Ja wyjmowałem gwoździami,poszło idealnie.Fabryczne radio też mi nie odpowiada-jest poniżej średniej.
Wezmę się za to jak przyjedzie mi ramka, a powiedzcie jakie głośniki macie z przodu ? Seryjne czy wymienialiście je na inne ?
Ja planuje w niedalekiej przyszłości kupno bose i do tego radio pioneer !!!!!bo to oorginalne według mnie niedaje rady !!!!!!
ja ma seryjne z MP3 i mam USB a nawet jacka i slod na kartę:) i nie narzekam po Nowym Roku jadę żeby mi moduł podłączył z wyjściem na wzmacniacz i skrzynia w bagażnik idzie... wszystko do zrobienia;)
a co do głośników to jak będę miał wszystko podłączone to zobaczę czy nie wymiękną te seryjne... skrzynia JBL 275W RMS
jak Ci dojdzie ramka to daj znać czy różni się kolorem od reszty bo ja już 2 zamówiłem i 2 się różnią :( i jeszcze takie pytanie pewnie już było milion razy ale zapytam czy po włożeniu normalnego radia będą mi wyskakiwały jakieś błędy? i czy będe potrzebował przejściówki do podłączenia? dodam że mam sterowanie w kierownicy ale nie zależy mi na nim.
halo pomoze ktoś
może mrugać przebieg na liczniku bo nie będzie podpięte do CAN. potrzebujesz przejściówki z iso które jest w alfie na takie zwykłe szukałem czegoś takiego i nie jest łatwo znaleźć możesz też podjechać gdzieś i Ci to przerobią po prostu.
A ja mam pytanie takie w które otwory wsadzić gwoździe bądź inne przyrządy do wyciągnięcia radia bo te 2 dolne są podpisane jakoś, kolejna sprawa co do wyświetlania jeżeli na zegarze mi pokazuję to co RDS wyświetla na radio dalej to będzie śmigało po podłączeniu nowego?
Wkładasz gwoździe we wszystkie cztery otwory. Możesz to zrobić w sekwencji najpierw prawa strona potem lewa.
Jak wymienisz radio na inne niż fabryczne to zegary przestaną wyświetlać informacje od radia.
Stracisz też przyciski sterowania radia z kierownicy, choć do tego spotykane są adaptery.
coś Panowie widzę że z wiekiem zmieniają się oczekiwania co do radia w aucie :)... może dla tego że mam już prawie dorosłego syna dla mnie ważne jest to abym bezpiecznie mógł obsługiwać radio z przycisków w kierownicy,aby wiadomości RDSu były wyświetlane na środkowym widocznym dla kierowcy liczniku , aby radio za 300 pln nie było powodem włamu do auta i szkód z tym związanych na sumę 2X większą niż wartość radia , aby wyglądało to jakoś wizualnie...Wszystko to daje Wam firmowe radio...jeśli już nie podoba Wam się jakość dźwięku to proponowałbym zacząć od adaptacji wnętrza / drzwi / innych głośników ... suba itd.Ja dzisiaj zakupiłem firmową nawigację..będę miał na sprzedaż radio CD z 2005 jeszcze nie otwierane.Choć technologia takiej navi ma już 8 lat ...te wszystkie walory o których pisałem wyżej spowodowały taką a nie inną decyzję.A...będę przerabiał swoją nawigację do podłączenia kamery cofania :)
z kodem za 500pln... antenkę za 100..http://allegro.pl/antena-kabel-nawig...011998949.html
no i do roboty :)...kierownicę już mam http://allegro.pl/kierownica-alfa-ro...961061364.html
później zgłoszę się do Ciebie jak będę robił proxy
Pamiętasz może z którego roku ta nawi?
No i czy kolorowa, no bo śmieszne pieniądze jak za taki sprzęt...
Aha, brakuje jeszcze mikrofonu :)
jak już kiedyś pisałem ... zima to najlepsza pora na zakupy :). Nawigacja dojdzie w poniedziałek i dopiero wtedy wystawię linka do niej..:). Kolorowa chyba soft 26.16 ale staram się zrobić układ aby wyciągnąć z niej rgb i synchro i dorobić wejście na kamerkę cofania..pobawię się z tym na stole w pracy..coś na zasadzie http://www.youtube.com/watch?v=X8CxN...eature=related szukam jakiegoś gotowca :)
W tym linku z YT jest nawet nazwa tego całego ustrojstwa co daje takie możliwości.
No ale nie wiem czy podejdzie to na sofcie 26.16
a po drugie cena...
jak masz małe rozeznanie w schematach to Ci podeślę schemacik ..ale na priva podaj mi swego maila.Cała sztuka polega na tym aby zrobić a się nie narobić...jest dużo w sprzętu rtv który ma interfejs z wyjściem rgb i synchro... np. coś takiego może można by zaadoptować http://allegro.pl/monitor-sony-do-tv...023410418.html masz jeszcze np. dodatkowy monitor :).Jak będę miał sprzęt na stole , rozbebeszony..znajdę te sygnały to razem z kolegą z zakładu rtv coś spróbuję wymyślić.
tu masz linka do schematu...no i parę interesujących Cię map :)
http://chomikuj.pl/gallx/alfa+romeo
[QUOTE=andrzejm36;747837]coś Panowie widzę że z wiekiem zmieniają się oczekiwania co do radia w aucie :)... może dla tego że mam już prawie dorosłego syna dla mnie ważne jest to abym bezpiecznie mógł obsługiwać radio z przycisków w kierownicy,aby wiadomości RDSu były wyświetlane na środkowym widocznym dla kierowcy liczniku , aby radio za 300 pln nie było powodem włamu do auta i szkód z tym związanych na sumę 2X większą niż wartość radia , aby wyglądało to jakoś wizualnie...Wszystko to daje Wam firmowe radio...jeśli już nie podoba Wam się jakość dźwięku to proponowałbym zacząć od adaptacji wnętrza / drzwi / innych głośników ... suba itd.
no tak ale fabryczne radia nie posiadają slotu na karty i usb i mi by się nie chciało ciągle nagrywać płyt a radia wogóle nie słucham.można kupić radio z czerwonym podświetleniem które będzie się ładnie komponowało i pewnie jakość dzwięku też się polepsszy.a jak nie chcemy tracić sterowania to zostaje jesszcze adapter. mam pytanie dlaczego ma mi migać wyswietlacz i jak to obejść po włożeniu normalnego radia?
...nic Ci nie będzie migać ..bo tego radia nie podłączasz do CAN-u.A więc auto nie zobaczy nowego nie znanego urządzenia.Za ok. 300 pln kupisz symulator zmieniarki który bedziesz mógł obsługiwać z kierownicy i ładować do niego na karcie pliki mp3 , mając jeszcze dodatkowe wejście in aux np. z wyjścia słuchawkowego telefonu czy ipoda.http://allegro.pl/zmieniarka-usb-sd-...001069879.html
Może migać a nie musi...
Kostka A za radiem a w niej piny 1 i 3 są odpowiedzialne za CAN
Fabryczne radio jest podłączone pod CAN, a także CAN jest skonfigurowane do odbierania sygnałów od radia.
W momencie gdy w sieci zabraknie jednego odbiornika albo zostanie dorzucony kolejny - miganiem sygnalizowany jest błąd
Dla przykładu, gdy przechodzisz z fabrycznego radia na fabryczną nawigację to wyrzucasz z CAN zapisy o radiu a w to miejsce zapisujesz o nawigacji
Czyli jeśli miga po wymianie radia to trzeba zrobić proxy i wyrzucić odbiornik radiowy z sieci can
e..tam...:).To po wyłączeniu radia albo odpięciu z kostki migały by Ci liczniki?.Radio zostaje w pamięci CAN u a nowego w Canie nie ma.Wystarczy tylko sprawdzić prawidłowość podpięcia nowego radia aby nie robiło zwierki na pinie 1 i 3.Gdybyś miał inne które miałoby can to należy wywalić stare i zalogować nowe...
Nie da się nic zrobić żeby na środkowym zegarze wyskakiwały mi info z radia innego niż fabryczne? wcześniej ktoś pytał o ramkę, doszła dzisiaj ma kolor jaskrawo-srebrny TRAGEDIA ! kupowałem z tego linka http://allegro.pl/ramka-radiowa-zasl...008923145.html i odradzam :)
ja też zamawiałem z allegro i też się jest różnica.Jest ktoś na forum kto może polecić jakiegoś sprzedawce?
Miałem zadać to samo pytanie ewentualnie czy ktoś ze Szczecina orientuje się gdzie takie części można dostać. Moja mimo pięknego opisu i zapewnień jest jaskrawo srebrna co w przyłożeniu do reszty elementów wygląda jak czarny do białego.
Witam!!!jestem na etapie wymiany radia i głośników i mam mały problem bo nikt mi nie potrafi powiedzieć jaki jest rozmiar głośników w ar 147 5 drzwi!!!pomoże ktoś?????????!!!!!!
A nie da się zmierzyć starych?
A ja mam pytanie bo przy wyjmowaniu fabrycznego radia (za pomocą gwoździ- bardzo sprawnie poszło) napotkałem na problem że radio nie chce wyjść do końca żeby dostać się do kabli, nie chce nic urwać a już nie działa mi zapalniczka-nie wiem czy ciągnąć na siłę czy co zrobić bo nie chce dalej czegoś uszkodzić.
Jedyne co mi w takiej sytuacji przychodzi do głowy to rozebrać schowek pasażera i od tamtej strony się dobrać do radia.
jakieś wskazówki jak to zrobić żeby niczego nie uszkodzić? i jaki kabelek będzie odpowiedzialny za zapalniczkę żebym wiedział czego szukać po montażu ;)?
Wyjąć radio możesz podważając je czymś twardym i płaskim. Zaślepki można kupić na allegro coś w graniach 30 zł
Z wyciągnięciem nie mam problemów, zaślepki też mam jednak nie mogę go wyciągnąć do końca, nawet nie mam miejsca żeby wepchnąć palce żeby odłączyć kable od radia, dlatego szukam innego sposobu jak się do nich dobrać i opcja ze schowkiem jest ok tylko jak to dokładniej zrobić. Do tego tym wyciąganiem radia odłączyłem/urwałem (jeszcze nie wiem) kabel od zapalniczki i czy ktoś wie który kabel jest za nią odpowiedzialny i jak ją naprawić ?