chodzi czy o przedni amor nic nie bedzie obcierać bo opona dosyć wysoka :?
no i czy w 155 nic nie bedzie o tylnie błotniki trzeć no ale to mnie wazne bo i tak chce tył jakos utwardzic zeby auto sie lepiej prowadziło..
Printable View
chodzi czy o przedni amor nic nie bedzie obcierać bo opona dosyć wysoka :?
no i czy w 155 nic nie bedzie o tylnie błotniki trzeć no ale to mnie wazne bo i tak chce tył jakos utwardzic zeby auto sie lepiej prowadziło..
Jeżeli masz felę ZENDER MILANO 17x7,5 J ET 35 to zalecaną oponą przez producenta jest 225/35/17.
Jeżeli ZENDER zaleca takie walce i nic nie powinno ocierać,to pewno i 205/45/17 powinno być,chociaż na "moje oko" mogą ocierać,no ale nikt nie jest nieomylny. :mrgreen:
Źródło - ALFA ROMEO BY ZENDER - Sport Zubehor.
o grzelutek dziekować za takie cenne info, pewnie ten rozmiar wzieli stąd ze felga ma szerokosc 7,5 cala a zalecana szerokosc na taką felge to 225 :)
ale 225/35 sie zastanawiałem jednak odpuszcze sobie takie walce a dzis kupiłem piekne oponki bridgestone własnie 205/45.. opona jest dość wąska ale martwi mnie jej wysokość bo w porownaniu do 195/50/15 to wielka opona :lol:
Wiem,że to wiąże się z kosztami,ale nie pozostaje Ci nic innego jak zapodać opony na fele i pojeździć trochę.Zobaczysz wtedy czy wszystko będzie OK,bo gadać to możemy i do zimy,a i tak nie ustalimy czy będą,czy nie będą ocierać. :D
no ale moze ktos juz mial taki rozmiar i sie podzieli opinią :D
ja mam 215/40/17 i mi nic nie obciera ale podejzewam ze 215/50/17 juz by obcieraly tak samo nie ma co dawac szerszych bo beda wystawaly poza obrysy auta
no jakos sie je udalo zamontowac i obcierac tez nie powinno bo wąskie, pieknie wygląduje :D
Foto pliz!!! :D
A nie są za wąskie :?: :wink:
no foto bedzie tylko musze jeszcze dwie opony sobie załatwic :mrgreen:
205 jest ok ladnie sie na lekkim stozku ułozyly nie lubie jak samochod ma za szerokie buty :)
piekne opony z tych bridgestone potenza RE050A, marzy mi sie gdzies jeszcze takie dwie sztuki dorwac ewentualnie dunlop sp sport 01 bo mają podobny bieznik ale wiadomo to juz nie potenzy :)
Moim skromnym zdaniem nie warto kombinować z oponami o niższym profilu niż 50. Przyznam, że jeżdżę na oponach 195/50x15 i czuję spory dyskomfort na naszych polskich, dziurawych, jak sito i nieudolnie połatanych drogach. Na wymioty mi się zbiera, jak patrzę na ten tor przeszkód i mam nadzieję, że ktoś wreszcie beknie za to wszystko :evil:
wiem wiem ze to bezsensu ale zender milano to nie zwykłe alu tylko klasyka alfy i musze sobie na nich troche pojezdzic :lol:
swoją drogą 195/50/15 mają niską nośność i rzeczywiscie jest bardzo twardo w porowaniu do 205/50/15 ktore mialem wczesniej...
te 45 mają nośność 88 moze wcale nawet nie bedzie tak zle z komfortem bo gdzies wyczytałem ze im wieksza nośność tym lepszy komfort, no i wieksze koło we wszystko odrazu nie wpadnie :)
Może nie tyle bez sensu co trochę szkoda na nasze polskie, godne pożałowania drogi. Lubię ładne rzeczy, które cieszą oko, ale czasami dochodzę do wniosku, że nie warto, bo jeśli ktoś Ci tych felg nie zawinie to pewnie zaraz je pokrzywisz na tych dziurach.Cytat:
wiem wiem ze to bezsensu ale zender milano to nie zwykłe alu tylko klasyka alfy i musze sobie na nich troche pojezdzic
P.S. Gdy czasami patrzę na całe złodziejstwo, cwaniactwo, ludzką zazdrość i zawiść oraz brak poszanowania cudzej własności dochodzę do wniosku, że najlepiej mieć jakiegoś rzęcha na którego to inni będą uważać i trzymać się od niego z daleka :evil:
Ja mam 205/45/16 i nie jest tak źle.Uważać zawsze trzeba,a ZENDERa nie tak łatwo pozaginać <mruga>
ja mam 215/40/16 na zanderach z limited edition, fakt jest twardo i trzeba bardzo uwazac szczegulnie na koleinach i wyrwach ale niunia doskonale trzyma sie drogi :twisted:
mam nadzieje ze drogi beda coraz lepsze :wink:
a co to jest nosnosc :?: nie spotkalem sie z takim parametrem...
jak sie on ma do wymiaru opon :?:
Ja mam 195/50 R16 i jest ok., wcześniej miałem 215/40 R16, a jako ciekawostkę napiszę, że dzisiaj przymierzałem zakupione do 156 225/40 R18 i nie weszły by nawet w nadkole z tyłu. :lol:
sadysta :wink:Cytat:
Napisał Pablo.
no to nigdzie nie moglem dostac dodatkowych dwuch takich samych opon 205/45 i zalozylem 205/40..
jednak po przejechaniu 3tys zaczynam szukac spowrotem takich jak mam na tyle czyli 45 wiec jakby ktos chcial kupic dwie oponki bridgestone potenza re050A 205/40/17 w idealnym stanie 7mm niedlugo bedą na sprzedaz :)
Alfista ja mam na tyle 215/45/17 ET35 i powiem Ci że musiałem pchać po 2 gumy w sprężyny na jedna stronę bo przy komplecie osób trochę ocierało :mrgreen:
Natomiast jesli chodzi o przód to przy 205/45/17 bedziesz musiał troszeczkę podpiłować przedni zderzak na dole bo u mnie przy skręcie jednak ocierało. A, i ja musiałem powycinać w nadkolu od strony zderzaka te kratki odprowadzające błoto ponieważ one tez przeszkadzają.Zastąpiłem je grubymi gumowymi dywanikami ze starego auta i jak narazie 3 sezon śmigam na tych kółkach i wszystko się trzyma :wink:
Sorki że nie napisałem wczesniej czy wejdą Ci te kółka ale dopieto wycziłem ten temat :)
Pozdro ;)
endriu73, na przod teraz zalozylem 45 (tył 40) ale mnie o nadkola przod nie obciera, moze z jednej strony delikatnie o kratki ale tam ktos to nadkole juz wczesniej wyjmowal i pewnie jest nie tak wlozone jak powinno :)
pewnie to tez troche zalezy od ET felgi czy mocno obciera czy nie..
zarzuć jakies foty swojej alfiny
na 45 samochod pieknie niesie :)
Alfista ty masz auto po lifcie i dlatego ci niechaczy bo masz szersze błotniki
widocznie.. poprawiłem to nadkole (jakiś partacz kiedys krzywo włozyl) i jest pieknie, nic nie obciera z przodu na tych 205/45/17 :)Cytat:
Napisał FlaY