czy ktos z was naprawial moze trzecie swaitlo stopu? nie spalila mi sie jedna dioda,czy duzo jest komplikacjii z wymontowaniem?z tego co zauwazylem to chyba trzeba sciagac cala polke tylnia :?
Printable View
czy ktos z was naprawial moze trzecie swaitlo stopu? nie spalila mi sie jedna dioda,czy duzo jest komplikacjii z wymontowaniem?z tego co zauwazylem to chyba trzeba sciagac cala polke tylnia :?
3 swiatlo stop jest przykrecone za pomoca 2 srubek imbusowych. Po wykreceniu tych srubek wyciaga sie je bez problemu. Wymiana robi sie w 2 minuty, gorzej jesli chodzi o kupienie tej zarowki :D U mnie byla to zarowka W2,3W i trafilem na nia dopiero w 4 sklepie (koszt 1zl sztuka).
Wymiany wszystkich zarowek sa opisane w instrukcji obslugi Alfy 166, warto sobie sciagnac to z sieci.
hm ale trzyma ta obudowe przewod i nie da sie odpiac zlacza
Ta obudowe trzeba podniesc lekko do gory i wyjdzie, a przewod jest na zatrzasku. Trzeba delikatnie nacisna to co potrzeba i mozna go odlaczyc od tej listwy z diodami
:D a wiesz moze co trzeba nacisnac ?
Napisz z czym masz problem z przejsciem rys. 65->rys. 66, czy rys. 66-> rys. 67 w instrukcji obslugi
65 na 66
Jak juz odkrecisz ta obudowe za pomoca 2 srubek rys. 65 A. Trzeba lekko pociagnac ja do siebie probujac krawedz od strony auta (nie od szyby) podniesc do gory, ewentualnie podwazyc srubokretem. Ta obudowa trzyma sie na 2 srubach od strony samochodu i 2 takich hakach od strony szyby. Aby ja zdjac wystarczy ja podniesc do gory. Jak wyciagniesz obudowe to z reszta nie ma najmniejszego problemu.
no wlasnie to juz opatentowalem lecz nie chce czegos urwac bo przewod ktory jest podlaczony nie chce sie wyciagnac,nie wiesz jak ten przewod tam idzie,bo pozniej moze sie okazac ze nie cede mial mozliwosci wpiecia przewodu w obudowe bo przewodu sie nie wyciagnie,moze on jest czyms na styk zapiety tak aby podczas jazny nie obijal o cos
Przewod dochodzi to tych swiatelek od strony kierowcy (od prawej strony jak jestes odwrocony do tylu i odkrecasz obudowe). Wiec jak wyciagniesz obudowe do gory, przekrecasz ja o 1/4 obrotu i wtedy bez problemu mozna odpiac ten kabelek.
:D dzis przetesuje twoj patent
niestety tak nie dalo rady,ale rozwiazalem sprawe inaczej mianowicie przewod byl tak naciagniety iz nie dalo sie podniesz za wysoko calej obudowy wiec dostalem sie do spinki cinkim srubokretem i naciskajac ja delikatnie na braila wtyczka wyskoczyla przy montarzu udalo mi sie przewod delikatnie wyciagnac i uratowalem jakies 3cm ale wyciagnac go bylo ciezko.Teraz swieca sie wszystkie zaroweczki i wyglada tak jak powinno
mar77, a nie wiesz co to jest za puszka pod swiatlem trzeciego stopu??
Odbiornik centralnego zamka.Cytat:
Napisał Michal166
:D
Czy przepalona jedna z tych żarówek (chodzi właśnie o trzecie światło stopu) będzie powodowała świecenie się kontrolki na desce? Czy szukać przyczyny gdzie indziej?
Awaria Świateł
Lampka pozostanie zapalona przez około 15 sekund po fazie kontroli check, gdy wystąpi awaria następujàcych świateł:
– Świateł mijania;
– Świateł drogowych;
– sygnału świetlnego (tylko reflektory z żarówkami ksenonowymi);
– Świateł pozycyjnych;
– Świateł kierunkowskazów;
– Świateł stopu;
– trzeciego światła stop;
– tylnych świateł przeciwmgielnych;
– oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
Zapalenie lampki oznacza przepalenie jednej lub kilku żarówek, bezpiecznika lub przerwę w połączeniu elektrycznym. Po obróceniu kluczyka w położenie MAR
lampka zapala się, ale powinna zgasnąć po około 5 sekundach.
Trzeba będzie w takim razie posprawdzać, bo wygląda, że wszystko się świeci (oprócz jednego segmentu trzeciego światła stopu), a jednak kontrolka na desce dłużej się świeci...
Kolego zanim zaczniesz grzebać w żarówkach i kablach szukając tej która powoduje taki przypadek
zrób quiz z pytaniem komu gaśnie ta kontrolka od razu
sprawdzałem wszystkie żarówki i połączenia i dałem sobie na wstrzymanie a niech się pali i tak potem franca jedna gaśnie ( i takim mam sposób na tą kontrolkę)
Krzysiu bo pewnie nie jesteś wyjątkiem wśród polifciarzy, którzy mają ciągłe problemy z którymś czujnikiem poziomowania. Pamiętasz jak sprawdzałem w tamtym roku na zlocie ?
Wiadomo, że gaśnie, ale lubię gdy wszystko działa jak należy ;) Fakt, że gaśnie po jakimś czasie, ale skoro jest taki bajer, że informuje, że coś nie świeci, to dobrze aby działał.
To może być jakiś trop. W takim razie instrukcja jest nieścisła, jeśli o tym nie wspomina. A nie zaobserwowałem u mnie ruchu świateł po ich włączeniu (bo ksenony chyba powinny zrobić ruch w górę i w dół zanim się ustabilizują).
W polifcie soczewki robią ruch od razu jak włączysz zapłon. Poza tym nawet z uszkodzonymi czujnikami powinny się ruszać. Sprawdź błędy na ksenonach Prawie na pewno tak jak mówi danus będziesz miał błąd samo poziomowania.
0on
Wysłane z mojego PSP3502DUO przy użyciu Tapatalka