Witam . Można "dorobić" 3 - strefowa klimatyzacje w alfie z 2006r. ? A jeżeli tak to ile wyniósł by koszt ? Z góry Dziękuję za udzielone rady :)
Printable View
Witam . Można "dorobić" 3 - strefowa klimatyzacje w alfie z 2006r. ? A jeżeli tak to ile wyniósł by koszt ? Z góry Dziękuję za udzielone rady :)
Kabel kupisz w ASO, ewentualnie same kostki. Panel na tylną kanapę też dostaniesz.
Nie wiem jak nagrzewnica. Reszta to programowanie Body
Własnie ten panel szukałem wszędzie i go nie ma ... , A koszt zrobienia czegoś takiego to mniej więcej jaki będzie ?
czy ktoś przerabiał temat bo właśnie się nad tym zastanawiam? roboty chyba wiele nie ma, ale trzeba będzie też wymienić panel klimy (albo programowanie - jak?) i dokupić aktuator o nr 77363386.
Poczytaj tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...wersji_ti.html
Pozdrawiam.
- Rafał
centralina już na miejscu i działa :)
Załącznik 108699
Niestety moje obawy dotyczące silniczka sterującego klapami potwierdziły się - centralka go niestety nie zidentyfikowała. Pozostaje ASO lub próba podpasowania używki, ale nie ma na nim n-ru katalogowego części odpowiadającego temu z epera. Czy ktoś ma 3 strefę i mógłby zerknąć jaki kod ma ten silniczek?
Wg Włochów ma być 52408227/00 EAB513 i taki mam lecz nie działa.
zrobi się jakiegoś manuala jak skończę, do tej pory najtrudniejszy był demontaż tunelu i dosztukowywanie kabli.
Czy to w ogóle coś daje?
Pytam poważnie, mocniej chłodzi/ogrzewa tył auta?
Operacja zakończona 100% sukcesem. Koszt ok. 700 zł jeśli uda się dostać używkę sterownika za ok. 300 zł.
Ja zdecydowałem się na montaż tej opcji ze względu na to, że ustawienia temp. z tyłu są tożsame z ustawieniami kierowcy, a ponieważ lubię chłód w przeciwieństwie do moich dzieci zostałem do tego wręcz zmuszony :)
Działa znakomicie, z tyłu leci ciepło a z przodu zimno.
Dla zainteresowanych załączam krótki manual. Nie załączałem schematów kabli bo są w eLearn.
Załącznik 109577
Super manual.
Wszystkie panele trzeciej strefy już rozeszły się z allegro.
Mam jeszcze małą prośbę, czy mógłbyś wygenerować PDF ze zdjęciami o wyższej rozdzielczości? Jeśli generujesz PDF z Worda to masz tam kilka opcji wielkości pliku wynikowego.
niestety ciężko go znaleźć bo jest nikłe zainteresowanie, ja znalazłem panel klimy w ofercie sprzedaży podłokietnika do AR159 :)
Żałuję że nie wziąłem całego bo dostałem pocięte okablowanie, a tak miałbym plug&play.
Załączam manual z lepszymi foto
Załącznik 109621
Kilka sztuk paneli tylnych jest dostępnych na ebay. Właśnie czekam na jeden ;)
http://www.ebay.it/sch/i.html?_from=...c&LH_PrefLoc=2
Dodano po 12 minutes:
Zamiast zapalniczki mam zamiar założyć gniazda USB podobnie jak to zrobił kolega z włoskiego forum
Załącznik 152604
OK
Dzięki i już licytuję. Mam nadzieję, że cię nie podkupię ???
moje już w drodze więc bez obaw ;)
Ale podświetlenie to już mógł dać czerwone ;)
Centralka już doszła z UK - nowa sztuka model 2008.
Dysponuje ktoś zapasową kostką do silniczka klap? Chętnie bym się nią zaopiekował :P
Trzecia strefa założona ;)
Jeżeli ktoś jest chętny to zostało mi kilka sztuk kostek do silniczków klap gdyż zakupiłem całą wiązkę. Zatem mogę odsprzedać za 23 PLN sztuka z wysyłką. Jeżeli ktoś chętny proszę o info na PM.
Poniżej schemat kabelków:
N115 - silniczek po stronie kierowcy
N078 - nowy silniczek który wstawiamy
H120 - tylny panel klimatyzacji
Załącznik 153462
Witam
Nie jasny jest dla mnie tylko montaż tego silniczka, mogłby ktoś dokładniej to wyjaśnić. Słabo widać ze zdjęć co i jak.
Musisz rozpiąć plastikowe ramię pomiędzy silniczkiem N115 a klapą do której następnie wkładasz silniczek N078. Silniczek przekręcasz na dwa wkręty.
A przerabiał ktoś już na 3 strefową w poliftowej? Ponoć instalacja jest mocno okrojona. Czym się różnią panele w przed i poliftowej?
Witam
Dobrze by było jakby ktoś zrobił fotkę tego przewodu który ma łączyć silniczek (ten nowy ) z panelem tylnej klimy i jak to razem podłączyć aby zadziałało.
Ja dalej trochę główkuję i nie mogę tego ogarnąć
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Mam lakoniczne pytanie skąd ten sterownik wie jaka jest temperatura w tylnym tunelu ?
Znalazłem na eBayu panele do klimy na tył, jak jest ktoś chętny info na priv, podzielimy sie kosztami wysyłki
Witaj
Posiadam jeden więc mogę ci go sprzedać pisz na priv jak coś
A silniczki ktoś ma może?
Zrobiłem dzisiaj przymiarkę w polftowej, dojście masakryczne z racji tego że mam poduszki na kolana, czy wtyczka do podłączenia silniczka klap jest gdzieś ukryta czy trzeba ją dorobić bo to dla mnie niejasne.
trzeba dorobić wtyczkę do silniczka i pociągnąć wiązkę dalej do sterownika 3ciej strefy. Co i jak jest na schemacie z eLearna.
Witam czy ktoś jest w posiadaniu dodatkowego panela chce go odsprzedać lub zamawia jeszcze???. Piszę się na to. czekam na info
Czy jesli zamawiam wiazke z aso ta do panela to cos.jeszcze.musze dorabiac?
Wiązka z ASO nie wystarczy do podłączenia do silniczka ponieważ kończy się inną kostką. Musisz dosztukować ten fragment przewodu oraz najlepiej mieć dodatkowo wtyczkę do nowego silniczka.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=176244&stc=1
Tak to wygląda w e Learn, więc jakaś wtyczka tam jest
Sukces połowiczny, tzn po podłączeniu wszystkiego działają prawidłowo silniczki do regulacji temperatury natomiast wygląda na to że w poliftowej 159 nie działa przedliftowa centralka. Jest ktoś może z Poznania lub okolic i chciałby się wymienić ewentualnie przetestować moją centralkę u siebie?
Aktywowałeś w MES trzecią strefę?
No właśnie aktywowałem, ma ktoś opis kostki podłączeniowej do centralki, co na którym PIN-ie? to jedyna rzecz którą mogłem zj...
Oba silniczki przechodzą test sterowania w MES więc do szczęścia brakuje mi tylko centralki.
Aktywuje się ją najpierw włączając centralke klimy a potem uruchamiając proxy?
Jasio wszystko jest w eLearn. Bez eLearn nawet nie bierz się za grzebanie przy aucie bo właśnie potem jest milion pytań :) a wystarczy mieć przed nosem schemat i wszystko staje się jasne.