Witam. co sie moglo stac po dlugiej jezdzie bez podlaczonego przeplywomierza? ze teraz samochod niechce odpalic.
Printable View
Witam. co sie moglo stac po dlugiej jezdzie bez podlaczonego przeplywomierza? ze teraz samochod niechce odpalic.
Szczerze i prawdę mówiąc to milion rzeczy się mogło stać. Nie koniecznie to, że nie odpala jest skutkiem jazdy bez przepływomierza. Bez komputera możesz rozebrać pół samochodu i nie znajdziesz usterki.
Napisz skąd jesteś. Może będzie w Twojej okolicy ktoś z kompem.
chodzi o to ze alfa mi mulila odczepilem wtyczke od przeplywomierza zeby sprawdzic czy to wina przeplywomierza i okazalo sie ze z odpieta wtyczka nie muli. wkoncu na podczepionej wtyce niechcial jezdzic az wkoncu ktoregos dnia musialem odpiac wtyczke zeby do domu wrocic i potem zostawilem samochod bo musialem wyjechac na jakis czas i jak wrocilem to nie odpala podobno moj kolega ktoremu go zostawilem mowi ze odpalal je raz w tygodniu zeby pochodzilo i ze przejechal nim sie kilka razy tylko bo bez przeplywomierza duzo palil i i tak auto postalo 3 miesiace i nie odpala.
Ale to jest nadal za mało konkretów. Rozumiem, że rozrusznik kręci? Może immo nie trybi? Gaśnie Ci kontrolka z kluczykiem? Paliwo jest? Pompka chodzi?
kreci, paliwo jest pompka dziala, jezdzac na odczepionym przeplywomierzu mogly sie zalac swiece lub moglo dojsc do uszkodzenia wtryskiwaczy? jak wyglada kontrolka wtryskiwaczy?
Ale nie jest możliwe, żeby wszystkie wtryski padły a świece niby dlaczego miały się zalać? To w końcu kiedy ono było odpalane ostatnio? Silnik chodził i zgasł? Ogólnie z tego co piszesz nadal wiele nie wiadomo.
jakies 2 miechy temu z tego co wiem.. a teraz nie odpala. jak odpinalem przeplywomierz zapalala sie taka czerowna kontrolka teraz sie pali ciagle nawet jak podepne przeplywomierz. zaczne od wymiany przeplywomierza. a potem sprawdze swiece kable. ale z tego co pamietam to pol roku temu byly wymieniane. ale ogolnie interesuje mnie jakie sa skutki jazdy samochodem w ktorym jest odpiety kabel od przeplywomierza powietrza? co sie dzieje z samochodem eksploatowanym w ten sposob.
Na odpiętej przepływce masz uśrednione dane dla działania silnika (ilość paliwa jest taka, jaka powinna być przy danym położeniu przepustnicy itd, itp). Ja tak kiedyś zrobiłem prawie 300 km bez skutków ubocznych ale to za mały dystans, żeby ocenić konsekwencje. Paliła wtedy trochę więcej i była oczywiście mniej żwawa. Czyli pali Ci się tzw marchewa? Masz jej foto?
mowisz marchewa i mi to przypomina marchewe. zapalalo sie to jak odpinalem ten przeplywomierz powietrza a jak byl podpiety to gaslo a teraz swieci sie ciagle nawet jak jest odpiety dlatego zamierzam kupic nowy przeplywomierz najwyzsza pora
Ale nawet przy padniętej przepływce powinien zaskoczyć. Może zgasnąć zaraz po zapaleniu albo chodzić nierówno ale całkowity brak reakcji jest dziwny. Jak już będziesz kupował przepływkę to szukaj po numerze z wkładki i podpowiem Ci, że takie same są w oplach Ecotec (bodajże 1,0).
musisz zacząc od przepływki i zabrać auto na kompa. Ja bym tak zaczął. Do tego pierwsze co leci po dłuźszej jezdzie z przeplywką to zapycha się kat i psuje lambda. To z mojego dośw:)
moj kolega kupywal do ecoteca to bodajrze kolo 100zl zaplacil tylko on czesto wymieia bo ma zagazowanego opla. a moja alfa bez gazu. ten przeplywomierz mam kupic oryginal czy zamiennik ?
zamienniki często mają gorze parametry niż zmieniane org:) czasami jezdzą 2 lata czasami 2 dni, czasami od początku są do śmieci. chcesz raz a dobrze bierz org:)
hehe jak ja kupilem to znalazlem w bagazniku opakowanie po nowej sondzie lambda pewnie poprzedni wlasciciel tez mial problemy z przeplywka :) a kata to ja zamierzam wyciac zyska podobno na mocy a i 2 stowki beda :)
tak, zyska potwornie na mocy....;) a jak wlejesz ceramizer to wogóle;) W TS powinna być org sonda. zamienniki i sondy uniwersalne często mają dziwne parametry. Jakiej firmy była ta sonda? i czy jakiś magik nei wpadł na pomysł lutowania kabli w niej...
a wiesz ile kosztuje do takiej alfy org przeplywomierz?
jest drogi jak ma być z org źródła:) ale można zmeinic samą wkładkę wtedy wyjdzie niecałe 300zł. Bo takto dużo drożej jak cały. Bynajmniej ja tak u siebie w sklepie sprzedaję i ludzie jeżdżą:)
a nie zyska na mocy? :) a ceramizery to podbno regeneruja wytarte miesca w silniku a nie moc daja z tego co ja wiem hehe a ja nie wiem jaka sonda juz chyba nie ma opakowania. najlepiej jak bym ja doprowadzil to stanu jezdego i sprzedal niedrogo :p
ta szwagier kiedyś wyciął kata w corsie b 1.0 i jaja mu z nadmiaru mocy przy zmianie na 2kę urwało! Idź się lepiej napij zamiast kasę na magię wydawać;) Co do sondy nie pamiętasz jakiej firmy było opakowanie?
to droga sprawa liczylem ze wydam stowke na przeplywke :p myslalem ze jak zamienei bmw 7 na alfe to przeplywka juz nie bedzie kosztowac 5 baniek ;) ale w sumei 5 baniek uzywanaa w alfei za 5 nowa
---------- Post added at 22:12 ---------- Previous post was at 22:10 ----------
ja sondy nie wyemienialem a tak wogole ile sonda org? ja jak w polonezach z silnkami rovera wycinialem kata to mialem lepsza frajde :p lepsze 360 palenie gumy itp :P i moc ze swiatel :P
zawsze w samochodach katalizatory wycinalem
zasada jest prosta, jak chccesz mieć tanszą eksploatację to nie stać cię na najtańsze rozwiązania:) przemyśl to :) radzę z doświadczenia
i kase na jaka magie? ja bidny wlasnie nie mam kasy na naprawe hehe wiec kombinuje i widocznei bede musial pogrzebac pod maska.
org dedykowana sonda do tego silnika to koszt (zaleznie od nr nadwozia bo są 2 rodzaje) - 215 lub 260 zl. Bosch.
to co mam kupic do tego przeplywomierza? wogole zrobie fotki mojego rzecha tzn alfy moze ktos kupi hehe
w BMce tez kat wycinałeś?
drogo ta nowa sonda to pewie byl jakis zamiennik.
przede wszystki pojedź z nią na kompa:)
chyba bede musial tak zrobic. podasz mi jakis link na llegro zeby kupic to wkladke do przeplywomierza lub zeby kupic caly przeplywomierz?
to niech sie reklamuje jak prawilny sprzedawca :)
---------- Post added at 22:26 ---------- Previous post was at 22:22 ----------
to za ile mi sprzedasz wkladke czy przeplywmierz? i intersuja mnie jeszcze kable, swiece, kopulka no i ta sonda lambda i ile wszsytk ow oryginale?
chodź na PW bo zaraz dostaniemy Bany;) wyślij PW i się dogadamy:)
co to pw? za co bany ja sie konsultuje tylko bo mam problem hehe
i do tej alfy jakie przeplywomierze pasuja. od opla ecoteca ? o od alfy 145 1,4 ?
---------- Post added at 22:38 ---------- Previous post was at 22:32 ----------
przeplywomierz od lafy 145 1,4 pasuje do lafy 146 1,4?