http://allegro.pl/chip-tuning-box-25...150277217.html
Printable View
W HP jest już temat dotyczący podobnych wynalazków dających przyrost mocy, zmniejszenie spalania i inne cuda wianki.
Oszukiwacz przepływomierza - nic więcej.
Jak masz dużo silników - montuj :)
Nie no nie mam zamiaru tego montować tylko bawią mnie takie rzeczy. Człowiek się głowi skąd tu wziąść 15-20 koni, a tu masz jakie to proste nawet 25 jest do wyhaczenia za nieco ponad stówę.
Założysz takich wynalazków kilka i będzie dodatkowe 100KM
No dobra ale zakładał ktoś to:P??
co do podniesienia mocy i spalania...
kolega ma Octavię 1.9TDI 95KM (mechanik w serwisie VW/Skoda) i założył boxa na pompę wtryskową i ma teraz ca 110-115KM, może ciutkę więcej, nie mierzone, ale na trasie spalanie mu spadło o 0,5L/100km, przyspieszenie dużo lepsze, elastyczność poprawiona
urządzenie ma regulację i wyłącznik (fabrycznie zworę)
na zimnym silniku powinno się boxa nie używać, bo wtryskiwacz sterujący podbije iglicę do czujnika na nim zamontowanego i wyskoczy check, po zagrzaniu można śmiało włączyć boxa i cieszyć się z 'przypływu' mocy, on sobie tak ustawił, że na zimnym jeździ od razu z boxem i nic mu nie wyskakuje, czyli pełnego gwizdka nie ma :P a jedzie to to całkiem nieźle
patrząc na jego auto, zadbane i wychuchane, widzę pozytywne strony takiego urządzenia, ale do swojego auta jakoś nie mam przekonania założyć
może zamiast urządzenia należałoby zmienić przepływkę, dodatkowo jakiś inny czujnik (inne wartości wyjściowe) i tak 'oszukać' sterownik?
Spalanie ma mniejsze, bo zmienił się styl jazdy i zapotrzebowanie na moment. Logicznie nie ma takiej możliwości, bo moc zyskał dzięki podniesieniu parametrów mapy paliwowej.
A co z innymi parametrami jak temp. spalin...?
Inżynierowie zaprojektowali jednostkę tak, aby w przypadkach wszelkich usterek na drodze eksploatacji jednostka mogła to znieść w miarę bezawaryjnie.
Remap ma sens jak ktoś wie co robi i potrafi czytać z parametry podawane przez ECU lub jeśli posiada wskaźniki w kabinie.
Wszelkie rezystorki otumaniające ECU za 1zł, czy nawet z otoczką marketingową za 100zł to strata pieniędzy.
Raczej nie sądze, aby ktoś kto to zakupił i zamontował raczył sie tym pochwalic;)
na pewno styl jazdy się zmienił, bo ma elastyczniejszy silnik po takim zabiegu
co do temperatury spalin, nie ma wskaźnika i nie mierzył tego, jeden diabeł wie co się tam dzieje ;) sam box kosztował 350zł po dużej zniżce, bo to jego znajomy siedzi w takich elektronicznych sprawach, więc chyba nie jest to chiptjuning z alledrogo :P jak tutaj widzimy, choć kto wie, może to ustrojstwo z pierwszego posta działa bardzo dobrze
Tylko że ustrojstwo z 1 posta to nie jest box wpinany w listwę wtryskową, tylko w kostkę przepływomierza.....
Patent na poziomie "rezystorów mocy", tylko w otoczce kawałka plastiku i reklamy no i bardziej realnej cenie, bo za tanio też nie mogłoby być.
Co do boxów, to mam mieszane uczucia i jestem raczej negatywnie nastawiony.
Miałem okazję testować "cyfrowy box dedykowany" za 1200zł, albo 1400zł i niestety lipa - momentu przybyło, moc spadła, co pokazała hamownia za jedyne 400zł, bo 4x4 jest droższa.
Zazwyczaj jest tak, że każdy chce jak najtaniej. Montują boxy, nie hamują samochodu przed i po. Resztę robi psychika. Oczywiście może się zdarzyć, że przyrost mocy się uda, ale na pewno nie będzie takich efektów jak po remapie.
Zdarza mi się montować BOXy do samochodów na gwarancji czy czasami jakiemuś klientowi który nasłuchał się opowieści o tym że chiptuning to samo zło...
Wszystkie silniki 1.9/2.0 AF itd reagują wyśmienicie. Szczególnie w przypadku turbo benzyn BOXy są dostrajane na hamowni pod konkretne auto. Tak więc nie ma co demonizować - pod warunkiem że zamontujemy BOXa a nie "rezystorek".
a jak w przypadku silnika 1.6 benzyny?
przetestuje to z ciekawosci ;)
ok zakupilem, podpialem :) zero bledow na kompie :) na hamownie trzeba sie wybrac ;) ale nawet przy silniku 1.6 czuje wzrost mocy ( delikatny ) na obrotach od 2500
To cudo oszukuje termistor umieszczony w przepływomierzu zwiększając jego rezystancję. ECU dostaje zaniżoną temperaturę powietrza i to cała prawda. Po prostu trochę droższa wersja osławionego rezystorka mocy. Powodzenia:)