W HP jest już temat dotyczący podobnych wynalazków dających przyrost mocy, zmniejszenie spalania i inne cuda wianki.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Oszukiwacz przepływomierza - nic więcej.
Jak masz dużo silników - montuj![]()
Nie no nie mam zamiaru tego montować tylko bawią mnie takie rzeczy. Człowiek się głowi skąd tu wziąść 15-20 koni, a tu masz jakie to proste nawet 25 jest do wyhaczenia za nieco ponad stówę.
Założysz takich wynalazków kilka i będzie dodatkowe 100KM
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
No dobra ale zakładał ktoś to??
co do podniesienia mocy i spalania...
kolega ma Octavię 1.9TDI 95KM (mechanik w serwisie VW/Skoda) i założył boxa na pompę wtryskową i ma teraz ca 110-115KM, może ciutkę więcej, nie mierzone, ale na trasie spalanie mu spadło o 0,5L/100km, przyspieszenie dużo lepsze, elastyczność poprawiona
urządzenie ma regulację i wyłącznik (fabrycznie zworę)
na zimnym silniku powinno się boxa nie używać, bo wtryskiwacz sterujący podbije iglicę do czujnika na nim zamontowanego i wyskoczy check, po zagrzaniu można śmiało włączyć boxa i cieszyć się z 'przypływu' mocy, on sobie tak ustawił, że na zimnym jeździ od razu z boxem i nic mu nie wyskakuje, czyli pełnego gwizdka nie maa jedzie to to całkiem nieźle
patrząc na jego auto, zadbane i wychuchane, widzę pozytywne strony takiego urządzenia, ale do swojego auta jakoś nie mam przekonania założyć
może zamiast urządzenia należałoby zmienić przepływkę, dodatkowo jakiś inny czujnik (inne wartości wyjściowe) i tak 'oszukać' sterownik?
verdebiancorosso
Spalanie ma mniejsze, bo zmienił się styl jazdy i zapotrzebowanie na moment. Logicznie nie ma takiej możliwości, bo moc zyskał dzięki podniesieniu parametrów mapy paliwowej.
A co z innymi parametrami jak temp. spalin...?
Inżynierowie zaprojektowali jednostkę tak, aby w przypadkach wszelkich usterek na drodze eksploatacji jednostka mogła to znieść w miarę bezawaryjnie.
Remap ma sens jak ktoś wie co robi i potrafi czytać z parametry podawane przez ECU lub jeśli posiada wskaźniki w kabinie.
Wszelkie rezystorki otumaniające ECU za 1zł, czy nawet z otoczką marketingową za 100zł to strata pieniędzy.
Raczej nie sądze, aby ktoś kto to zakupił i zamontował raczył sie tym pochwalic![]()