Witam
Panowie potrzebuje pomocy. Wczoraj chwile po odpaleniu miałem strzał w kolektorze ssącym - niestety był na tyle mocny że rozwalił kolektor na pół. Okazało się że było w nim ok. 1-1,5 cm paliwa. Skąd ono mogło się tam wziąść?
Printable View
Witam
Panowie potrzebuje pomocy. Wczoraj chwile po odpaleniu miałem strzał w kolektorze ssącym - niestety był na tyle mocny że rozwalił kolektor na pół. Okazało się że było w nim ok. 1-1,5 cm paliwa. Skąd ono mogło się tam wziąść?
lejące wtryskiwacze, uszkodzony regulator ciśnienia paliwa lub źle ustawiony zapłon (przestawiony rozrząd)
Jeśli chcesz to mam tanio na zbyciu plastikowy kolektor do 8V, jakby co odezwij się na priva.
Dzieki Kolego Los3r, jak będę pisał wypracowanie z polskiego napewno poproszę Ciebie o sprawdzenie błędów. Bo z mechaniki to raczej jeszcze słabszy odemnie jesteś:)
75andrew155 jak sprawdzić dwie pierwsze przyczyny bo wątpię żeby mi się rozrząd przestawił. Świece, przewody cewki wymieniłem 2 tygodnie temu, zwykle autko stoi po kilka tygodni nieodpalane i odłączone od akumulatora może to ma jakieś znaczenie?
Kurcze nie w tym temacie ta odpowiedz:D
zdejmij przewód podciśnieniowy regulatora z kolektora a miejsce po nim zatkaj na kolektorze
Kolego flyberry.pl, to było raczej ogólnie niż do Ciebie, ale błąd w tym słowie drażni mnie niemiłosiernie :P A co do mechaniki to pikuś jestem raczej, to fakt ;) Koniec OT z mojej strony :P
No i dzisiaj spotkało mnie to samo, mój kolektor przy drugim obrocie silnika podczas rozruchu powiedział "papa":D
Roz...ało go w pół, podejrzewam termostat bo ostatnio znowu padł więc pewnie cały czas ją zalewało na bogato a potem cały dzień stała w słońcu więc zaczęło parować i bum.
Dobrze że jeszcze drugiego nie zdążyłem wysłać:) Z każdym dniem mam coraz więcej oznak od Alfy że domaga się wreszcie swojego remontu:)
hehe mnie też wali w kolektor....a potem niemiłosiernie śmierdzi w aucie....
Wrzucę jutro fotkę co z niego zostało:)
odnoszę wrażenie na przykładzie drugiej 155, że to strzelanie w kolektor ma coś wspólnego z nierównymi obrotami i chwilowym zmuleniem przy ruszaniu. Dotychczas wymieniłem przepływkę, kable WN, czujnik położenia przepustnicy, świece wyczyszczone wcześniej wymieniane - bez zmian. W przyszłym tyg wymiana cewek i modułów, może CPW.
Bardzo możliwe bo też miałem takie objawy.
tak dokładnie, czasami mułowaty przy starcie....
Na szczęście nie dostał aż tak bardzo, będzie żył:D Trzeba go tylko pokleić na wypadek kolejnego wybuchu i wozić w aucie:) Wymiana po wprawie przy głowicy zajęła mi tylko godzinkę a spodziewałem się więcej.
Załącznik 53209
Kupiłem kolektor aluminiowy żeby w przyszłości chociaż ograniczyc takie niespodzianki - jeszcze go nie załozyłem ale juz na pierwszy rzut oka jest nieco inny z lewej strony ma jakieś dwa wejscia na jakieś przewody lub śruby a od przodu nie ma wejscia na ten przewód podciśnieniowy regulatora jak dobrze to nazywam - orientuje sie ktoś czy będzie OK???
z boku jest miejsce na przykręcenie odstojnika oleju (w plastikowym jest pod) a jak wygląda sprawa króćców to napiszę jak dojdzie kolektor do mnie bo też zamówiłem.
kolego rafal_155 i jak zmieniłeś już ten kolektor pasowały wszystkie króćce???
flyberry, popracuj lepiej nad powodem tego wybuchu. Tak to cała energia poszła w rozerwanie kolektora, przy aluminiowym szlag trafi przepływomierz, a tu już nie jest tak kolorowo z zakupem sprawnego:)
W warsztacie mechanik powiedział że w kolektorze było ok 1 cm paliwa wczesniej zdarzało się że czułem benzyne ale kolektor strzelił kilka dni po zmianie cewek świec i przewodów pytanie tylko czy to przypadek czy powód niewiem jak to sprawidzić:)Oczywiście najpierw przyczyna ale zanim pomaluje kolektor chcem wiedzieć czy niebędzie potrzeby nawiercac gdzie miejsca na ten krócieć od ciśnienia
kolektorów aluminiowych są dwa typy (mam akurat takie dwa). W jednym (z miejscem na odstojnik oleju z boku) króciec na regulator ciśnienia paliwa jest obok przepustnicy a drugim obok przewodu od par paliwa. W pierwszym przypadku trzeba tylko od regulatora pociągnąć dłuższy wężyk w drugim powinien starczyć ten co jest o ile wykazuje jeszcze jakąś elastyczność.
Paliwo w kolektorze to uszkodzony regulator ciśnienia paliwa.
Hmmm, mam zapasowy, nie wiem czy sprawny ale podmienię z ciekawości, może też przez to ją muli?? Mój wybuchł po krótkim odcinku kiedy się nie dogrzała...
W mojej trzy razy już wymieniałem plastikowe ,jak założyłem aluminiowy ,było już trochę lepiej.
Strzały w kolektor, brak mocy przy starcie, nie równa praca silnika spowodowane jest dostawaniem się lewego powietrza do kolektora ssącego, doświadczyłem to na własnej AR 155 1.8 8V, te samochody są strasznie czułe na tym punkcie. Jeśli macie takie objawy przepatrzcie gruntownie dolot, szczególnie tą gumę która lubi pękać i czego nawet nie widać ponieważ pęknięcia są zazwyczaj od spodu między tymi żeberkami na gumie od strony przepływki. Sam do tego doszedłem nie dawno, miałem właśnie tak pęknięta gumę, jak wszystko uszczelniłem nie poznałem samochodu wszystkie objawy zniknęły. Niestety zrobiłem to prowizorycznie, myślę wywalić tą gumę i zrobić dolot z prawdziwego zdarzenia stożkiem . Na razie przeglądam allegro w poszukiwaniu części. przy okazji przeczyśćcie przepustnice i przepływkę
U mnie nic z tych rzeczy nie pomogło więc problem tkwi gdzieś indziej. Guma na bank szczelna bo mam nową.
Gdzie dostałeś nową gumę? Towar deficytowy...
Na allegro, w cenie używki:D Jak chcesz to mogę Ci ją później sprzedać, mi się nie przyda.
Rezerwuję, ale to też nie jest mój kierunek :) liczę na coś innego...
Spoko, w czerwcu jak skończy mi się szkoła to może wreszcie znajdę czas na Alfę.