Jak zdemontować, co z otworami po śrubach?
Printable View
Jak zdemontować, co z otworami po śrubach?
Otwory zostaną.
Czy pod dachem są nakrętki luzem, czy wspawane?
pozwolę sobie odświeżyć temat, może jest ktoś z doświadczeniem kto usuwał relingi dachowe, są jakieś listwy (zaślepki) na te dziury po śrubach? czy trzeba demontować podsufitkę żeby je zdemontować, proszę o odpowiedź.
Widać coachu demontował więc się dowiemy.
Niestety, nie demontowałem.
Odświeżam temat. Czy ktoś się w ogóle podjął usunięcia relingów w 159?
Temat jak widać wraca jak bumerang, a "odważnych", którzy podjęli się tego, ryzykując oszpecenie auta brak ;)
jak dla mnie z religami jest bardziej funkcjonalny, szczegolnie kombi ale nie kazdy ma. Wiec z mojego punktu widzenia wazniejsze jest pytanie czy da sie zamontowac relingi ? :P
Na forum było już wiele tematów:
1) Da się zdemontować, ale pozostaje problem z dziurami
2) Nie da się zamontować, tak aby spełniały swoją rolę (auta z relingami miały inną konstrukcję dachu)
Pozdrawiam
A czy da się je zdemontować dajmy na to tylko do przelakierowania i bez zdejmowania podsufitki?
Mam na oku ładną czarną, zadbaną 159 SW z tymi srebrnymi - paskudnymi jak dla mnie relingami. Jeśli ich się nie da usunąć bo zostają dziury to może by je przelakierować na czarno? Mniej rzucały by się w oczy i psuły linię auta. Przerabiał już to ktoś?
Nie da się ich ściągnąć bez zdejmowania podsufitki. Malowanie na aucie nie da ładnego i długotrwałego efektu.
Chyba nie mogę się z tym zgodzić :cool:
Załącznik 97921
Wystarczy lekko podważyć (uważając oczywiście na lakier) czymś w miejscu oznaczonym czerwonymi strzałkami i zdejmujemy górną część pod którą kryją się śrubeczki ;)
Obczajałem to bo moje też pasowałoby odświeżyć
Dobrze wiedzieć, że da się je zdjąć bez ruszania podsufitki. Z czystej ciekawości, będziesz lakierował w ten sam kolor czy może pod kolor auta? Proszkowo czy konwencjonalnie czyli podkład plus bezbarwny?
godol malowanie na pewno będzie konwencjonalne, co do koloru to srebrny jest ok ale czarny kusi:), zastanawiałem się też jak by wyglądał kolor "tytanowy", w temacie o malowaniu felg kolega Abidibi1509 pokazywał swoje felgi po renowacji właśnie w tym kolorze i na felgach wygląda to dobrze.
Może inni się wypowiedzą jak mogła by być ciekawa alternatywa koloru na relingi do "9"
To widocznie nie przyłożyli się do tego albo niepotrzebnie zdjęli podsufitkę.
- - - Updated - - -
Jeśli wszystkie części do malowania są plastikowe (a te które miałem w ręce były plastikowe i pewnie reszta właścicieli to potwierdzi) to malowanie proszkowe odpada.
Środkowe mocowanie jak na foto (miejsca zatrzasków zaznaczone strzałkami), tył identycznie jak z przodu, wiec nie powinno być problemu z demontażem.
Potwierdzam: zaślepki są plastikowe (ABS) wiec malowanie proszkowe odpada.
Załącznik 98063
Czy z prac nad relingami, ma ktoś zdjęcie jak wyglądają otwory w dachu po zdjęciu tych relingów?
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...wciu87-13.html
Post 123 - coś widać.
Odświeżę temat, da się gdzieś kupić te zaślepki?
Z tego co widziałem na zdjęciach, to dziury po relingach wyglądają jak otwory "wywiercone wiertarką", więc nie sądzę żeby były zaślepki do tego, a sam najchętniej bym się pozbył relingów, bo wyglądają fatalnie.
Może ktoś wie, czy były relingi w kolorze czarnym? Jeśli tak, to czy gdzieś można je dostać?
Wg epera były czarne, ja osobiście nie widziałem na żywo takich.
Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka