Witam, co moze byc przyczyna wyrzutu bialego dymu przy starcie auta (zimny silnik)? Nigdy wczesniej problem nie wystapil. W czasie jazdy ani bialy ani czarny dym nie wystepuje.
Printable View
Witam, co moze byc przyczyna wyrzutu bialego dymu przy starcie auta (zimny silnik)? Nigdy wczesniej problem nie wystapil. W czasie jazdy ani bialy ani czarny dym nie wystepuje.
Hmm generalnie biały dym to jedyne z czym mi się kojarzy, to z wyborem nowego papieża, ale ni cholery nie mogę tego ze 159 powiązać...
Ta swietny zart, chodzi o bialy dym z rury wydechowej w momecie staru na zimnym silniku, jasniej?? Ale z tym papiezem to dobre :))
może to para wodna, z wydechu, który złapał w trakcie postoju trochę wilgoci ??
u mnie ta para az w oczy szczypie;)
Jak po rozgrzaniu dymu nie ma to bym sie przejmowal. Przyjzyj sie innym samochodom, tez tak czasem maja.
U mnie to zjawisko też wystepuje. Jest to po prostu przepalenie oleju który znajduje się w dolocie. Przyczyną może być odma ale jeszcze nie sprawdziłem czy to ona puszcza olej.
GregDublin-a jaki masz przebieg i kiedy ostatnio zmieniałeś świece?
Też to miałem, dymek biały czy raczej szary, śmierdział jak wypalony przy niskim ciśnieniu olej napędowy (tak jakby rozlać trochę on czy oleju silnikowego i podpalić). Czasem jak się weszło w tą chmurkę to się można było udusić. Po operacji wycięcia ekologii i wyczyszczeniu kolektora wszystko jest cacy. Myślę że to olej ściekający gdzieś może w okolicach turbo albo zbierający się w syfie w kolektorze dolotowym wypala się przy uruchomieniu.
Tak jak pisze kolega wyżej kolektor zapchany sadzą więc kanały dolotowe przypchane konkretnie, a dawka startowa paliwa na zimnym silniku jest wysoka. Dużo paliwa, mało powietrza i masz wspomniany dym...
Ja też tak miałem. Biały dymek przez chwilę na starcie. Tylko na zimnym. W ASO mówili, że właśnie paliwo, olej. Po czym pękła głowica. Ale po wymianie na nową... problem zniknął :) Także nie przejmuj się.
Dzieki za dopowiedz!
dpf ?
Witam,
Niestety od kilku tygodni u mnie też pojawia się zaraz po odpaleniu niebiesko-biały dymek.
O ile ten niebieski to rozumiem ... olej z turbo po nocy w garażu i pewnie zapaćkany olejem dolot i IC'ek ... ale jak już przepali się ta odrobina oleju to przez jakiś czas jeszcze wydobywa się jasny dym, szczególnie przy dodawaniu gazu.
Pierwsza myśl to uszkodzona uszczelka głowicy albo sama głowica, ale po zagrzaniu silnika problem znika.. znaczy spaliny robią się bezbarwne.
Druga kwestia - muszę jeszcze zmonitorować poziom płynów. Kolejna rzecz jaka przychodzi mi do głowy to fakt, że już nie pamiętam kiedy wymieniałem filtry... no i już od paru miesięcy chodzi mi po głowie zajrzenie do InterCooler'a - pamiętam, że jak przed robieniem softu go czyściłem to był dramat.
W tym tygodniu wbijam do dwóch warsztatów celem zrobienia innych rzeczy (w jednym miejscu filtry,płyny i olej, a w drugim zawieszenie przednie), podpytam i jeśli się da to posprawdzam co się dzieje. Mam nadzieję, że to nie głowica ... uszczelkę przeżyję, ale głowica to już będzie lekki zonk.
Mam cichą nadzieje, że wymiana wszystkich filtrów, i czyszczenie Intercoller'a pomoże.
Dam znać co i jak po fakcie.
Pzdr.
u mnie też pojawiał sie biały dymek = była pęknięta głowica... te głowice są aż tak słabe ???
Panowie tez mam taki problem, jak sie okazalo, ze to peknieta glowica?
Cytuję z innego forum:
"Biały dym wydostający się rury wydechowej niestety nie wróży nic dobrego. Jeżeli z układu chłodzenia nie ma wycieków, płynu ubywa, a z rury wydechowej wydostaje się biały dym, to niestety świadczy to o przedostawaniu się płynu do komory spalania silnika. Oznacza to najczęściej, że uszkodzona jest uszczelka pod głowicą lub - co gorsza - że pęknięta jest głowica lub nawet kadłuba silnika. Dym z płynu chłodniczego jest znacznie gęstszy, niż para wodna wydostająca się z wydechu, która jest normalnym produktem spalania i widoczna jest wyraźnie w niskich temperaturach."
Najprościej sprawdzić
- obecność oleju w płynie chłodniczym
- obecność spalin w płynie chłodniczym (można wykonać odpowiedni pomiar)
- obecność wody w oleju
- zwiększone ciśnienie w układzie chłodzenia, zapowietrzający się układ chłodzenia
Co do biało-szarego dymku po odpaleniu – czy przypadkiem 2.4 jtdm z uwalonym i dziurawym kolektorem dolotowym nie ma tendencji do takiego dymku i nierównych obrotów po odpaleniu?
w 2,4 biały dym to 99% kolektor
pANOWIE A U MNIE ,CZYLI W 8V pojawia sie bialy dym,dodam ze ciezko odpala od jakiegos czasu,DPF wyciety egr wywalony proramowo(narazie bez zadnej zaslepki),plyn chlodniczy czysty,silnik chodzi jak zegarek,macie jakies suestie?
- - - Updated - - -
pANOWIE A U MNIE ,CZYLI W 8V pojawia sie bialy dym,dodam ze ciezko odpala od jakiegos czasu,DPF wyciety egr wywalony proramowo(narazie bez zadnej zaslepki),plyn chlodniczy czysty,silnik chodzi jak zegarek,macie jakies suestie?
Moim zdaniem ten dym to efekt trudności z odpalaniem. Skoro silnik nie łapie za pierwszym razem to coś się dzieje z paliwem takiego, że widzimy biały/szary dym tuż po odpaleniu. Mogę się mylić, ale skupiłbym się nad poprawą kultury odpalania. Jak? Tego nie wiem, bo u mnie też czasem nie łapie po 1 sekundzie, tylko po 2-3. I myślę co tu z tym zrobić. Zacznę chyba od przeglądu rozrusznika. Nie kręci jak nowy.
Chciałbym odświeżyć ten temat. U mnie niestety problem występuje od jakiegoś czasu. Świece wymieniałem ok. półtora roku temu (wszystkie oraz sterownik). Olej i filtry wymieniałem tydzień temu i nic się nie zmieniło: przy odpalaniu mam biały, śmierdzący dym. Tylko i wyłącznie na zimnym silniku (a więc głównie codziennie rano).
Co to w końcu może być? Głowica, kolektor?
AR 159, 2.4 JTDm, 210 KM, rocznik 2007.
Z góry dziękuję.
Zajrzenie do kolektora będzie dobrym pomysłem. Może być nieszczelny.
Miałem to samo - Kolektor dolotowy. W 2.4 roboty trochę z nim jest :)
A po odpalaniu rano silnik pracuje równo?
mi silnik pracuje idealnie rano - zaczyna gorzej pracować jak temperatura jest tak na 70 stopni a pozniej przy 90 znow idealnie. Rano puszcza bąka delikatnego białego i to też nie za każdym razem a jak jest ciepły zero. Wydaje mi się, że rozrusznik kręci za wolno, albo wtrysk któryś leje a pożniej jak złapie temperaturę jest ok.
Dziwi mnie tylko dlaczego alfa pali dużo dużo gorzej (wolniej kręci rozrusznikiem) na ciepłym silniku niż na zimnym? Na zimnym odpala tak jak powinna na ciepłym a na ciepłym odpala jak przy 20 stopniowym mrozie - rozrusznik kręci wolno i nagle zaskakuje i telepnie silnikiem. Dziwne
zadnych bledow na kompie nie ma także nie wiem gdzie szukać przyczyny pierwsze co mi przychodzi do glowy to rozrusznik ale nie mam skąd podmienić
Też się zastanawiam co może być przyczyną białego dymku z wydechu przy starcie z ranka - objaw jest od momentu kiedy wymieniłem świece na nowe, przy czym start jest idealny, od jednego pyknięcia, obroty jałowe równe. Może to pada przepływomierz? Jak sądzicie?
A może to para wodna? ;-) Zimny wydech, ciepłe spaliny = para.
Jeśli po chwili znikną i nie śmierdzą to możesz spać spokojnie.
W sumie znikają po starcie, ale wcześniej tego nie było. Zastanawiam się tylko czy np charakterystyka świec może mieć wpływ na parametry spalania, i ten dymek.
mam ten sam problem ten sam silnik, od jakiegoś czasu wymienione mam wtryski wyczyszczony zawór EGR przepływomierz nowy natomist problem dalej wystepuje i nie jest to para wodna dymu jest sporo przy zimnym silniku i niskiej temperaturze powietrza nasila się i trwa o wiele dłuzej... rozwiazałes moze problem ze swoim silnikiem? jesli tak to duzo by mi pomogła jakaś podpowiedź
Jeśli dym jest biały o gryzącym zapachu, to jest to niedopalone paliwo. Na ogół powodem jest spalanie w zbyt niskiej temperaturze w cylindrze lub po prostu niedopalenie odłożonego paliwa (problem z uruchomieniem, za długie "kręcenie", problem z kompresją itp.)
- - - Updated - - -
Tak, może.