Witam, nie dział umnie domykanie szyb po włączeniu alarmu, jak i po przytrzymaniu przycisku zamknięcia auta na piloci.
Opuszczanie szyb zpilota podczas wyłączania alrmu działa - jak uruchomic domykanie???
Printable View
Witam, nie dział umnie domykanie szyb po włączeniu alarmu, jak i po przytrzymaniu przycisku zamknięcia auta na piloci.
Opuszczanie szyb zpilota podczas wyłączania alrmu działa - jak uruchomic domykanie???
podaj rocznik auta. Od 2007 albo 2008 zmienili otwieranie i domykanie szyb z pilota i zostawili tylko otwieranie (podobno jakieś wytyczne UE) było już o tym na forum chyba nawet w wątku, który podał mariuszoles.
rok produkcji listopad 2007
czyli o ile dobrze pamiętam Twoja alfa już nie posiada tej funkcji, zostało Ci tylko otwieranie szyb z pilota.
Moja - maj 2007 - działa otwieranie i domykanie.
Mi się zdaje, że przełom nastąpił w 2008r.
Przełom nastąpił w czerwcu 2007 od nadwoziaq nr 7118938.
U mnie sierpien 2007 i juz sie nie domykaja. Tylko otwieranie. Argh.
u mnie tez jest domykanie i otwieranie
Musisz wyjąć kluczyk z pilota , włożyć do zamka i przekręcić kluczyk na ok 3 sek.w lewą stronę- u mnie tak działa domykanie szyb.
to trochę bez sensu...jak już musisz stać przy drzwiach to równie dobrze możesz wejść do środka i domknąć okna normalnie :)
Czy ktoś z Was może przeprogramował komputer żeby też domykanie było?
Wiem, że w całej grupie VW nie ma z tym problemu, ale jak jest u nas?
Wrzesień 2007 i też tylko otwieranie
Gdyby programowo dało się włączyć również domykanie byłoby fajnie :)
Nie rozumiem co mają do tego jakieś normy Unijne skoro w innych autach jest domykanie z klucza, nie szukając daleko chociażby w Giuliettcie z 2011r.
cytując audiklub.org temat o podobnym problemie: "odsyłam do Dyrektywy 2000/4/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 lutego 2000 r. zmieniającą dyrektywę Rady 74/60/EWG w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do wyposażenia wnętrza pojazdów silnikowych (wewnętrzne części przedziału pasażerskiego z wyjątkiem wewnętrznych lusterek wstecznych, rozmieszczenia urządzeń sterujących, dachu oraz dachu przesuwanego, oparć i tylnych części siedzeń) - w szczególności do zmian w Załączniku I w punkcie 5.8.2. odnoszącym się do wymagań dotyczących zwykłego działania elektrycznych szyb." nie chciało mi się szukać tej dyrektywy ale chyba jednak coś jest na rzeczy
Witam! Czy może ktoś z Was się orientuje czy jest możliwość zmiany (w komputerze?) żeby działało domykania szyb z pilota w alfie po liftingu? Podobno domykanie szyb było przed liftem ale zmienili to ze względów bezpieczeństwa. Pozdrawiam
Podejrzewam, że możliwość jest, ale nikt tego nie potrafi ;)
Tez mnie to zastanawia, otworzyć z pilota mogę, zamknąć nie. Ja mam rocznik 2007, wiec chyba nie tylko poliftowe mają to wyłączone.
W mojej 2007 zamyka i otwiera z pilota, za to nie mruga dioda w drzwiach.
wedlug mnie stwierdzenia ze dla bezpieczenstwa usunieto funkcje domykania to jakas bzdura.Ostatnio sprawdzilem co sie dzieje podczas zamykania szyby gdy podlozymy reke...i co szyba zatrzymuje sie i opada szybko w dol.
według mnie jeżeli jest to dyrektywa z UE to nic w tym dziwnego że bzdura została w życie wprowadzona.
ale zauwazylem ze pisza coniektorzy forumowicze ze w poliftowych 9 dziala im to i to wiec o co kaman bo nie rozumiem??
może gdzie co nie halo jest :) np taki błąd już podczas produkcji że np tego nie wgrali w komputer poprostu :) takie rzeczy się zdarzają :)
u kolegi ma końcówke 07 jeszcze przed liftem i też to nie działa zamykanie a moja 06 i normalnie :)
ja mam natomiast inne pytanie bo uszkałem tego ale nigdzie na forum o tym nie wspominaliście. Jak to możliwe że przy zamkniętym aucie z pilota jak mam szyby otwarte moge swobodnie sięgnąć ręką do środka i otworzyć tylko dane drzwi ?? kurde to troche dziwne bo ktos szybe wywali i normalnie auto otwiera :/ a np w fabii od mamy zamknięcie drzwi z pilota powoduje że klamki w środku robią się "miekkie" i drzwi za chiny nie otworze :/ coś mam nie tak?? czytalem gdzieś jakiś "safe look" w książce ale nie działa mi to nawet jak zamykam tak jak tam jest napisane 2 razy na zamykanie
Safe lock to chyba dotyczy drzwi z tylu.
--
Nie mialem racji, instrukcja faktycznie mowi o takiej funkcji, dzialajacej na wszystkie drzwi w samochodzie, jednak jest ona opcjonalna, wiec nie kazda Alfa bedzie w nia wyposazona.
W mojej Alfie '06 działa i domykanie i otwieranie szyb. Jeszcze muszę spróbować czy szyba zatrzyma się gdy podłoże rękę. W roli ręki wystąpi ogórek ;)
Ja kiedyś się doszukałem na forum, chyba opla, że domykanie szyb z pilota po połowie roku 2007 występuje tylko w samochodach, w których pod uszczelka są czujniki. Jest to podyktowane tym, żeby nie uszkodzić mechanizmu zamykania szyby, gdy ta napotka na przeszkodę lub np. nie przycisnąć dziecku ręki. U siebie w aucie z przodu te czujniki mam, ale przy tylnych drzwiach już nie i dlatego też bardzo mnie denerwuje brak domykania...
Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 2
Safe lock chyba nie jest w każdym samochodzie (wydaje mi się, że wymagał dopłaty). Było opisane choćby tutaj od postu #30: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...dywanikow.html
panowie taka sprawa...dzisiaj przestało działać mi otwieranie szyb z kluczyka:( w samochodzie z panelu wszystko działa normalnie... bateria w kluczyku chyba nie jest słaba, bo próbowałem drugim i też sie nie chciało otworzyć...jakieś pomysły?
centralny, klapa bagażnika otwiera sie też normalnie...tylko okna przestały działać(a dokładnie otwieranie, bo z zamykaniem nie próbowałem)
Hej,
Nie będę zakładał nowego tematu, czy ktoś z Was montował dodatkowo moduł domykania szyb,?
Chcę coś takiego u siebie zamontować, moduł z allegro ~70 pln, zamontował bym go w drzwiach kierwowcy. z tego co widzę w schematach
potrzebne jest stałe zasilanie (po wyjęciu kluczyka), skąd najlepiej je pociągnąć, oraz podłączenie sie pod moduł centralnego, chyba że pod siłownik MASTER też przejdzie?
jakieś wskazówki?
nie chcę ciągnąć kabli od drzwi do wnętrza samochodu - za dużo zachodu :)
myślę że sterowanie CAN nie ma tu nic do tego, jeśli wyzwolenie modułu domykania szyb jest np masą, a takim impulsem powinien byc wyzwalany siłownik MASTER, czy podpięcie tego w ten sposób będzie działało? poproszę jeszcze inne osoby o opinie, ktoś z Was próbował?
Jezeli ci wyjdzie z tym modulem to sie pochwal prosze, mnie tez tego brakuje.