-
[147] hałasuje rozrząd
Mam pytanie odnośnie rozrządu. A dokładnie o dźwięki jakie z niego się wydobywają. Rozrząd wymieniany ok 3 tyś. Temu cały komplet rolki pompa pasek... Po nagrzaniu auta słychać takie rzężenie z okolic rozrządu, pasek wielorowkowy raczej wykluczam bo w poprzednim aucie też miałem podobny dźwięk. Tak ma być czy pasek za mocno naciągnięty?
-
może jakiś napinacz albo rolka jest ciulata.
z jakich firm masz zestawienie i kto to robił ?
-
Rolki, napinacz ina a pompa wody skf pasek Gates.
-
Jezeli to 120km to nie wiem czy wariator zmieniales tez?
Jesli nie to zrzucic oslone rozrzadu i sprawdzic czy wszystko jest ok bo moze np pasek trze o oslone bo takie przypadki juz widywalem
-
A naciąg paska jestem wstanie jakoś zweryfikować? Zajrzę pod ta osłonę może akurat ale wątpię:( wariatora nie mam bo to 105 km nie jestem pewien ale jak odebrałem auto od mechanika po zmianie rozrządu to już było to słychać nie pamiętam jak było wcześniej... Jak odpalę rano zimnego to jest ok i w miarę rozgrzewania zaczyna się pojawiać się ten dźwięk najgłośniejszy jest jak silnik jest mocno nagrzany...
-
Miałem podobny przypadek ... na rozgrzanym silniku zaczynał klekotać, przyczyną był wariator... własnie doczytałem, że masz wersję bez wariatora, tu niestety nie pomogę.
-
wypadałoby zrzucić osłonę i zerknąc ale j/w myśle ze to wariator. Gdzie to robiłes ? był ustawiony na blokadach ?? robiłem juz TS'y i bez blokad bym sie tego nie podjął.
-
Wariator to wiem jak klekocze (jak diesel) a tym bardziej że go nie mam... A to nie jest klekot tylko takie rzężenie z buczeniem jak mi się uda to spróbuje nagrać ten dźwięk słychać to tylko na wolnych obrotach jak dodam gazu to zanika... Albo go silnik zagłusza...
- - - Updated - - -
Podobno na blokadach... Ale tego nie jestem pewien... W Jarocinie robiłem u mechanika co ma niby dobrą opinie ale ja mam inne zdanie odebrałem auto i coś mi śmierdziało się okazało ze nie podłączyli odpowietrzenia pokrywy zaworów...
-
Mam coś podobnego, tyle że odwrotnie, tzn. jak sie rozgrzeje to jest cicho, natomiast na zimnym słychać odgłos jakby tarcia z każdym obrotem. Mechanik oglądał, ale powiedział, że to w niczym nie przeszkadza... tyle że wkurza :/ i wkrótce jednak pojadę, niech rozbierze i znajdzie przyczynę.
-
zrzuć osłonę i zobacz naciąg paska. Może sie poluzowało albo jest za słabo naciągnięty. A jak sie nagrzeje to dodatkowo sie rozciąga a jak zimny to obkurcza i tak nie rzęzi.
Tutaj :
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob..._9_jtd_8v.html
zamieściłem intrukcję jak wymienić rozrząd. Jest to co prawda do 1.9 ale zasada naciągu jest taka sama. Mniej więcej w połowie jest o napinaczu i o tym jak mocno powinin być naciągnięty ( jest specjalny wskaźnik )
-
Głupia pompa wody moze miec nie przyjemny halas,sprawdzic czy na pewno jest zmieniona...
czesto oslony sa popekane i skancerowane przez mechanikow i moze cos trzec,latac bo np bez blokad ktos sobie znaki robi i plastiki nie wytrzymuja.Nic sie nie wywrozy z fusow wiec rozbiorka cie czeka na pewno
-
Części były wymienione bo miałem stare w ręku... A czy naciąg paska mogę sobie regulować bez blokad i bez ruszania rozrządu?
-
Chcesz poprawic naciag paska?
Masz wziernik na napinaczu w postaci kropki,wskaznik do kropki i masz naciag
Zeby na kolach ustawic musisz miec blokady
-
Rozumiem ze naciąg mogę zmienić bez ruszania rozrządu?
-
Jakos sobie zaznacz i probuj ale sadze ze to nie napinacz
-
4 załącznik(i)
Sam napinacz może nie ale pasek może za mocno lub słabo naciągnięty. Sprawdzę...
- - - Updated - - -
Zajrzałem dzisiaj pod pokrywę rozrządu i niestety zobaczyłem kilka niepokojących rzeczy a mianowicie pasek pracując na kołach lekko rusza się na boki widać to na filmie druga sprawa to napisy na pasku nie za wiele już ich jest
Załącznik 57639
druga sprawa to rolka prowadząca z której chyba się smar wycisną czy to oznacza jej koniec smar również był na obudowie
Załącznik 57640 Załącznik 57641
Naciąg paska wygląda tak nie wiem czy za mocno czy za słabo czy tak może być??
Załącznik 57642
Na filmach widać jak pasek się rusza do tego jeszcze znalazłem uszkodzone łożysko rolki na napinaczu paska wielorowkowego...
http://www.youtube.com/watch?v=mJtKL...ature=youtu.be
- - - Updated - - -
drugi film już po nagrzaniu słychać to rzężenie
http://www.youtube.com/watch?v=gTbR7wPCOaI&feature=youtu.be
-
Z tego jak to wyglądało mój rozrząd był składany jak w polonezie tzn na farbę
-
pasek faktycznie troche chodzi na boki ale tym to akurat bym sie nie przejmował. Ta rolka prowadząca nie wygląda za ciekawie. Poluzuj pasek i odkreć tą rolkę ( rozrządu nie przestawisz) i ja zmień
-
Ok to tą rolkę zmienię sprawdzę jeszcze napinacz i pompę a co z paskiem ze napisy z niego zeszły?? I co z tym dźwiękiem który słychać na drugim filmie.
-
Posprawdzaj obudowy,napinacz mozesz podciagnac odrobinke na te kropke
Na farba to moze byc roznie,musza byc blokady akurat tez tutaj
-
Obudowy są ok sprawdzałem oprócz syfu i trochę tego smaru z rolki nie było śladów obtarć ani tym podobnych. A co z tym paskiem ze tak się rusza? Myślę że od tego te napisy poschodziły. Ale żeby wymienić tą rolkę to myślę ze powinno pójść bez blokad tak jak pisał kolega pampik.
-
Rolka moze byc winna ze ten pasek tak sie rzuca,ale ty to widzisz najlepiej to poogladaj wszystkie kolka,
Rolke mozesz zmienic bez blokad a i owszem ale jak nie bylo montowane na blokady to nie ma pewnosci ze jest wszystko ok ustawione
-
Wiem ze nie ma pewności... Niby wszystko chodzi ok moc ma itp... A nawet nie mam za bardzo dostępu do blokad:(
-
ja niby mam blokady na 1.6 ale ręki sobie uciąć nie dam. Ogólnie kupowałem w sklepie "autona" blokady do 1.8 i do 2.0 Ts bo do takiego potrzebowałem jak przyszły rozebrałem auto okazało się że nie pasują a w sklepie że to niby do 1.6. Jak chcesz moge Ci je pożyczyć przynajmiej sie okaże czy faktycznie pasują do 1.6
a jak macie ochotę to poczytajcie :)
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...i_uczciwi.html
-
Blokady do 1.6 tez mam ale do wersji 120km a do 105km sa podejrzewam inne
-
Tylko panowie teraz pytanie czy zrzucać cały rozrząd... Bo jak tak to bym musiał nowy pasek i jeszcze uszczelkę pod pokrywę a jak to wygląda z dołem są jakieś znaki na wale czy czy czujnik zegarowy jest potrzebny? A w ts-ach górne koła rozrządu są na stożkach czy jak? Idzie poprostu szału dostać rozrząd 3 tyś i już problemy...
-
A czy sprawdzałeś przy zrzuconym pasku wielorowkowym ,bo może się okazać ,że rozrząd jest ok .
-
Tak sprawdzałem bez paska wielorowkowego i jest to samo... A zresztą widać na zdjęciach że rolka prowadząca ma już dosyć:(