Witam!
Mam pytanko czy ktoś próbował wsadzić światła do jazdy dziennej do miejsca wolnego które znajduje na dole w lampie kierunkowskazów przednich?
Jeśli ktoś to robił proszę o kontakt albo jakieś info lub foto!
Pozdrawiam Paweł
Printable View
Witam!
Mam pytanko czy ktoś próbował wsadzić światła do jazdy dziennej do miejsca wolnego które znajduje na dole w lampie kierunkowskazów przednich?
Jeśli ktoś to robił proszę o kontakt albo jakieś info lub foto!
Pozdrawiam Paweł
A może by cię takie coś zainteresowało http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...drogowych.html
Ciekawy ten DRL, też myślę nad taką opcją bo właśnie po 8 tys km przepaliła mi się żarówka Osram... A większość jeżdżę za dnia.
Ten moduł gorszy niż chiński. Żadnej homologacji nic.
Co z tego że jest bezpiecznik jak cała instalacja elektryczna może się spalić.
Jakości wykonania nie zachwalam... ale rozwiązanie ciekawe w firmowych mamy takie coś ale fabrycznie... A ciekawe jak wygląda z homologacją na światła wsadzone w kierunki z przodu :P
Co do tego.. to często spotykam to na ulicy.. w najróżniejszych starszych autach.. choć głównie BMW serii 5.. i tu mam taką bolączkę za którą najchętniej wytłukłbym lampy takiemu komuś.. to gorzej jak z hidami.. myślisz dumnie że masz DRL a tak naprawdę walisz długimi po oczach przez cały czas.. bo przecież ten chiński moduł nie osłabia żarówki ani nie zmienia kąta padania snopu światła.. a tym bardziej nie czyni odbłyśnika takim który nie oślepia..
Także takim modułom stanowcze nie.. już zaadoptowanie prawdziwego DRL'a do tego pustego miejsca w kierunku jest lepsze.. byle porządnie.. zrobić otwór dokładnie pod rozmiar zakupionego DRL'a dobrze skleić bezbarwnym silikonem temperaturowym.. po uprzednim ustawieniu tak żeby dobrze świeciło.. i wtedy o ile kupiony zestaw DRL ma homologacje to mamy zgodnie z przepisami ;) może minimalnie za nisko ale kto będzie mm mierzył..
DRL żarówki nie osłabia... Ale daje daje na nią ok 30% mocy poprzez regulator PWM... A jeżeli chodzi o homologacje to bardziej rozchodzi się o sam reflektor niż o moduł...
Pisząc o homologacji nie miałem na myśli jedynie oznaczeń RL na lampie, ale oznaczenie E z nr kraju dopuszczenia czy choćby znak bezpieczeństwa CE którego ten moduł nie ma.
jest to bezndziejne rozwiazanie z dlugimi jako dzienne wyglada to oszkliwie jak by sie zarowki popalily jesli chodzi o mogacze to chyba nawet jest tam miejsce na zarowke bo w odlewce widac kolko wiec pewnie w planie cos było np postojowki osobiscie w 607 w halogenach (obok zarnikow zamontowalenm ledy z castoramy) takie male okragłe 17watt mocy wygladało ok jak fabryczne nikt sie nie przyczepiał milicja nawet nei sprawdzala bo wygladalo na fabrycze wiec i tutaj pomysl jest dobry ale problem polejga na tym iz w 607 byl klosz czysty a tutaj jest w kwadraty wiec bedzie troche kicha poza tym jaki jest sens montowania DRL w aucie bez xenonu ? zaden bo jesli chodzi o xenon to i zarowka oryginalan to 150zł min i przetwornica to kilka stowek rozumiem oszczedzanie ale w zwyklych ? bez sensu
jak do jazdy dziennej to swiatła mijania wystarcy żarówka z tesco, komplet za 15zl i poświeci czasami dłózej niż nie jednna z philipsa pseudo efekty,
przerabiałem je... i chyba najlepsze i co do ceny to philipsy night braker ? ale ok, przepraszam, nie ma co robić off z tego, ten cały drl to jednak chińska kicha, i na pewno nie będzie to tak jak dedykowane i wymślane w bmw... też chciałem monowac ledy do jazdy dziennej, no ale ni jak fajne je zamontować.. a w kierunkach, to jednak nie jest wg prawa prawidłowo, za nisko (przez całe życie nikt się nie doczepi, a tu raz będzie natręt i po ptokach) poza tym, jak to może oddziaływac na migacze? jak świeci led, a pod spodem później migacz? mi i tak znajomi narzekają że nie mam migaczy z przodu,,, a ja mówie są, ale na dol.. to mnie jadą że przerobiłem i niee widać ich, a jak mówie że fabryczne są.. to zdziwienie ...
Do tego dochodzi kwestia odbłyśników i całej konstrukcji reflektora świateł drogowych. Podsumowując - w takim rozwiązaniu ani żarówki nie pożyją dłużej, ani widoczność się nie polepszy, a na dodatek jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będziemy oślepiać samochody jadące z przeciwka. Chociażby w momencie głupiej stłuczki, w której będziesz poszkodowany - sprawca powie, że jechałeś na długich światłach. Policja sprawdzi -> w samochodzie zastosowano niehomologowaną przeróbkę oświetlenia -> żegnajcie pieniądze z ubezpieczenia. Zalet zero, wad kupę. Jaki to ma sens?
Ja rzuciłem luźna propozycje :) jeżeli chodzi o estetykę to tak, bo jak widzę auto co ma uwieszone po 30 diód i to są światła do jazdy dziennej hahaha... Ale tak jak mówicie jeżeli taka samoróbka ma komuś zaszkodzić to nie ma sensu... Ja osobiście nie założę świateł do jazdy dziennej bo fabrycznie moja mała nie miała i mieć nie bedzie:P
Dla mnie jedynym sensownym rozwiązaniem jest:
http://allegro.pl/high-power-hid-swi...369249638.html
Drogo?! Ale estetycznie można to upchnąć!!!!!!!!!!
Sorry ale to wygląda jak 'mięsny jeż' :)
Jedyne sensowne wyjście to kupić sobie nowe auto z dziennymi lub pozostać przy światłach mijania.
Pierwsza opcja mało interesująca finansowo :) Wszystkie te chińskie LEDy z allegro i inne pseudo dzienne to rozwiązanie mało estetyczne i słabe jakościowo. Zazwyczaj nie wytrzyma jednej zimy a poza tym szpeci auto które w założeniu nie miało być w taką instalację wyposażone.
nie widzałem jeszcze ani jdenego auta, niezaleznie od marki, w ktorym dorabiane diody wygladały by dobrze.
Bo to jest agrotuning. Jedną z nawiększych zalet Alfy jest jej wygląd, który takimi zabiegami jest psuty. Poprzez montaż ledów własciciele starszych samochodów chcieliby je "uwspółcześnić". Bardzo lubię starsze zadbane samochody utrzymane w stanie w jakim wyjechały z fabryki. Jak widzę mercedesa W124 z przeźroczystymi kloszami to mi się ciśnienie podnosi. Zgadzam się z Godolem - jak ktoś chce ledy to warto pomyśleć o Guliettcie.
@TILT - zgadzam się z Tobą w 100%
Nie widziałem jeszcze, żeby ktoś "przebił" stylistów, którzy pracowali trochę nad dopracowaniem designu samochodu - choćby montując ledy, lub naklejkę ;)
Dobrze utrzymany oryginał zawsze się obroni. To tak jak facet ubrany w klasyczny garnitur, ale skrojony na miarę... Klasa po prostu. Tyle ode mnie.
dokladnie najlepsze sa stare graty z ledami na przedzie najlepoie jeszcze takimi tesco quality :) jeden patrzy w asfalt drugi w slonce :d
ta.. znamy ten styl. Golfy z tylnymi lampami a'la lexus (białe klosze), oraz ople astry z przednimi angel eye's :offtopic:
A ja pozwole się nie zgodzić z pewnymi osobami, w sieci lata juz jakis czas filmik... mam nadzieje ze wlasciciel sie nie obrazi, wkoncu sam go "puścił" w świat
http://www.youtube.com/watch?v=7L40Gimvq8E
jeśli chodzi o mnie to gość odwalił kawał dobrej roboty, jeśli ktoś zna właściciela to prosze o kontakt na PW mam kilka pytań :)
rozumiem że wiedza kosztuje :) dobry browar czeka za podpowiedzi co i jak... ewentualnie flaszka przy pomocy ;)
pozdrawiam
Nie wiem kolego, nie śledze kazdego tematu na forum, jeśli wiesz coś więcej chętnie dowiem się lub przeczytam, pomysł wydaje się OK, mozliwe ze wykonanie zawiodło... dlatego chetnie skontaktuje się z właścicielem,
pozdrawiam
Fajna choinka. Ja wogóle nie rozumiem idei montowania takich świateł. W czym to ma pomóc?? Obciachowym wyglądzie?? Jeszcze tylko neony pod auto i gwizdek od blow offu w końcowy wydech i standardowy wieśniakowóz gotowy.
To wyszło całkiem przyzwoicie muszę powiedzieć.. do ori xenonów być może pokuszę o montaż w taki sposób.. bo przy żarówkach to raczej bez sensu ;)
Może był jakiś temat na forum o tym ? bo jak obejrzałem inne filmy tego użytkownika to jest na alfaholikach.. ma film o spryskiwaczach mgłowych i napisał tam że więcej na alfaholicy.org
Szukajcie w ogólnym o swiatłach dziennych.,
To jest ten sam gość i o ile pamiętam spaliły mu sie wkłady w kierunkach
Z tego co pisałem z kolegą od tej przerobionej beli, to owszem cos mu sie tam przytopiło... ale przy zwykłych żarówkach, wiec jest jakaś nadzieja ;)
no nic trzeba zakupić jakies kierunki do testów, myśle że efekt może być ciekawy niewielkim kosztem.
A przy ksenonach to efekt bomba :)
Ale co dokładnie mu się przytopiło ? bo nie bardzo rozumiem co ktoś miał na myśli przez wkłady ?
I czy może mówił coś dokładniej ? co on tam włożył ? i jaką metodą ? czy poprostu zrobił otwór i włożył "jakiś" typ diody led większej czy rozklejał kierunkowskazy i wtedy coś rzeźbił ? bo reszta instalacji to już dość prosta sprawa..
Z tego co znalazłem to kolega ma nick shrek2oo7 ale nie będę jako kolejny pisał do niego ;) skoro Grzegorz147 się do niego odezwał, bo po co mu spamować.. w sumie najlepiej jakby się w temacie odezwał..
pozwole sobie zacytować fragment wiadomosci od kolegi:
" Tak to moje dzieło, w sumie dużo czytałem o tych światłach, ale nikt nie doprowadził tego pomysłu do końca, wyglada to tak ze wyciełem zwykła oprawie W20W ze świateł przeciwmglowych kupionych po 7 zł sztuka, wyciem dziurę w oprawce pod kierunkiem i wkleiłem na klej epoksydowy. początkowo wrzuciłem tam konwencjonalne żarówki, jednak oprawie zaczęły sie topić i zmieniłem na LED. Sterownik kupiłem na Allegro najprostszy, elektryk mi to wsztko popodlaczal i działało... "
owszem kolega ma nick shrek2oo7 i jest z nami na forum, kto wie moze sie udzieli w temacie, ja poprosilem go jesze o foto relacje z przebudowy jak ma... zobaczymy co odpisze....
pozdrawiam