Witam kolegów, poszukuje do 2.0 V6 TB zaworu, który znajduje się przy turbo. Zaznaczam na zdjęciu. Załącznik 59265
Szukam wszędzie i kicha. Może ktoś ma chociaż używkę ?
Printable View
Witam kolegów, poszukuje do 2.0 V6 TB zaworu, który znajduje się przy turbo. Zaznaczam na zdjęciu. Załącznik 59265
Szukam wszędzie i kicha. Może ktoś ma chociaż używkę ?
To jest wastegate.
Nie będzie nawet używki. Też swego czasu szukałem (myślałem że mam uszkodzony). Każdy który ma turbo chce sprzedać tylko całość. Możesz podjechać albo podzwonić do serwisów naprawiających turbo bo oni mają takie klamoty i to często się powtarza w innych turbo (ponoć). Tak mi powiedzieli jak szukałem ale za nim do nich się udałem to się okazało że to jednak nie wina wastegate.
A tak w ogóle to co się stało?
Ja myślałem że to przez to mi szarpie i przeładowuje.
Przepływka pokazywała prawie dwa razy większy przepływ niż powinna. A powinna około 16kg na wolnych obrotach wskazywać. Oczywiście nagrzany
Ja mam turbo po regeneracji, a zawór skorygowany podkładkami, wszystko jest ok ale profilaktycznie chciałbym nowy. Przepływka zresztą tez nowa :P)
Też regenerowałem turbo.
http://moto.allegro.pl/wastegate-zew...384310553.html A coś takiego ?
Coś koło tego tylko,że ten jest na 0,3 bara.A Ty masz chyba do 0,7 albo 0,9
A sprawdzałeś go w ogóle??? Może masz dobry? Odkręć go, sprawdź szczelność a potem kompresor z manometrem i sprawdzaj czy dźwiga przy 0,8 bara.
Zawór narazie działa, został wyregulowany podkładkami, dla świętego spokoju chciałbym wymienić.
DRUGA SPRAWA i na szczęście ostatnia, która mnie nie pokoi.
Auto zgaszone na luzie, wkładam kluczyk, odpalam ( bez dodawania gazu itp ), silnik odpala, obroty się nie podnoszą przez chwilę, w silniku coś tam działa ale nie do końca, tak jak by nie do końca odpalił, dodaje gazu tak do 2tys. obroty się podnoszą i silnik zaczyna pracować poprawnie. Dodatkowo powiem iż: przewody, świece, cewka, palec, krokowiec, sonda są wymienione na nowe. Pod kompem czasami pokaże błąd spalania detonacyjnego ( czujniki nowe ).
I na jakiej podstawie ktoś postawił taką diagnozę? Jeżeli to by miała być wina wastegate to miałbyś za niskie doładowanie lub przeładowanie. Grucha tylko za to odpowiada. Robiłeś pomiar doładowania?
Zawór pod ciśnieniem działa, zdarzało się mu przyblokować. Ja tego nie robiłem tylko ASO Nagórski. W każdym bądź razie zostały podłożone podkładki, którymi ponoć się zawór reguluje. Nadal zdarza mu się obniżyć ciśnienie doładowania ale już rzadziej.
- - - Updated - - -
Jak samodzielnie mogę wykonać pomiar doładowania ? Wpiąć się przed wastegate ?
- - - Updated - - -
Inaczej - zamontuje dziś manometr z Alledrogo.
Dokładnie. Wpinasz manometr w dolot i sprawdzasz ile dyga.
A kto jest producentem turbo ?
Garett
Jakie wartości powinien pokazywać manometr podczas jazdy ? Tzn max ciśnienie jakie powinien pokazać wciskając "do podłogi" ?
Roboczo 0,8. Przy pełnym bucie działa overboost czyli upuszcza trochę żeby turbo pompowało więcej. Jak dobrze pamiętam to 1bar.
Więc tak:
Zawór regulacji ciśnienia doładowania ( bodajże trójdrożny ) jest nowiutki.
Overboost czy MBC - ten czarny - działa poprawnie, sprawdzany pod ciśnieniem.
Turbo po regeneracji
Przepływka nowa.
Ciśnienia ładowania mamy aż 0.4, moc 155KM, moment 207, AFR 14
Silnik się wkręca, zresztą ma nowe świece, przewody, cewke, palec, krokowiec, czujniki spalania det, sonde, pompę paliwa itp...
Skoro AFR jest za wysoki tzn że dostaje paliwo, którego nie może przepalić.
Jak dla mnie to by potwierdzało, że jest coś nie tak z osprzętem turbo.
- - - Updated - - -
Czy to nie był by ten: http://www.treadstoneperformance.com/product.phtml?p=155&cat_key=660&prodname=Wastegate +Actuator%2C+Garrett+7psi ?
- - - Updated - - -
Czy to nie był by ten: http://www.treadstoneperformance.com/product.phtml?p=155&cat_key=660&prodname=Wastegate +Actuator%2C+Garrett+7psi ?
A na overbooście ile pompuje? Czy to już jest max?
Ale overboost działa? Czyli roboczo jest jeszcze mniej.
Podłuż tych podkładek więcej i zobacz czy to przyniesie efekty.
- - - Updated - - -
Kurde znaczy się zabierz, czyli poluźnij żeby ciśnienie łatwiej podciągało sztangę
Jestem na tropie nowej oraz używanej gruchy :)
Więc tak grucha wymieniona i blow off również - ciśnienie wzrosło ale tylko do 0.8 - turbo jest wydajne, zresztą świeżo po regeneracji. Zawór trójdrożny jest również nowy, nieszczelności brak. Po odłączeniu bodajże podciśnienia od zaworu trójdrożnego mamy prawie 2 bary i auto jedzie jak szalone. Czy możliwe jest, że może być uszkodzony sterownik silnika który powoduje że ten zaworek trójdrożny upuszcza doładowanie ?
on nie upuszcza ciśnienia tylko pozwala podnieść. po prostu jak nie działa to nie wtłoczy więcej niż 0,8
Widać nawet że ktoś przy nim grzebał - raz, że był w ogóle nie przykręcony a dwa widać, że coś było lutowane. Według oznaczeń to by było to: http://motoallegro.pl/show_item.php?item=2448015640
To chodzi Ci o ECU silnika? To masz lutowane i grzebane? Myślałem że chodzi Ci o zawór overboostu dalej.
TO w takim razie który zaworek trójdrożny Twoim zdaniem upuszcza to ciśnienie
Autko działa :) A oto kilka zdjęć z przebiegu naprawy ;) Załącznik 64479Załącznik 64480Załącznik 64481Załącznik 64482
To się narobiłeś.... Gratuluję. Czemu głowicę zrzucałeś?
Poszła cała kapitalka silnika. Uszkodzone uszczelniacze zaworowe, mieszanka zapalała się nie tam gdzie powinna :/ i na głowicy zrobił się nagar. Stąd spalanie detonacyjne i spadek mocy, jak narazie hula ok ale zrobiłem dopiero 200km więc nie mogę szaleć. Po 1000km ją przycisnę :)
- - - Updated - - -
Mam teraz BlowOffa, który upuszcza ciśnienie na zewnątrz - fajny dźwięk wydaje :)
Rozumiem że sam wszystko robiłeś? To jaki koszt materiałowy.