Jak w temacie. Przepaliła mi się w alfie 166 żarówka podświetlające wskaźnik poziomu paliwa w zbiorniku. Nie wiem jak się do tego zabrać aby ją wymienić. Proszę o wskazówki.
Printable View
Jak w temacie. Przepaliła mi się w alfie 166 żarówka podświetlające wskaźnik poziomu paliwa w zbiorniku. Nie wiem jak się do tego zabrać aby ją wymienić. Proszę o wskazówki.
Aby wyciagnac wskazniki. Trzeba odkrecic 4 srubki kluczami imbusowymi.
W 1 kroku trzeba odkrecic gorna czesc tego plastiku nad kierownica (przykrecone jest to 2 srubami od dolu). Po wyciagnieciu tego plastiku opuszczamy kierownice na sam dol (inaczej nie wyciagnie sie zegarow, probowalem pominac ten krok i poprostu tylko obnizyc kierownice ale nie bylo wystarczajaco duzo miejsca).
W 2 kroku odkrecamy 2 sruby trzymajace wskazniki takze sa imbusowe ale bardzo male. Po odkreceniu tych 2 srubek trzeba delikatnie podwazyc zegary i je wyciagnac. W czasie wyciagania trzeba bedzie odczepic 3 wiazki przewodow biegnace do zegarow (2x od prawej strony i 1x od lewej), wiec radze robic ostroznie.
Uwaga zarowki do deski rozdzielczej sa nietypowe koszt jednej to 25zl wiec radze najpierw kupic w ASO bo gdzie indziej sie nie sposob dostac.
Za pierwszym razem zajelo mi to troche czasu ale teraz robie cala operacje w 5minut.
Dzięki, postępowałem zgodnie z Twoją instrukcją i nie było z tym większych problemów.
Żarówki są częściowo nietypowe - spłaszczone na końcach, dzięki czemu troszkę inaczej kierunkują światło, ale z powodzeniem można je zastąpić 1,2 W 12 V po 1 zł szt, ponieważ oryginały znajdują się w demontowalnch oprawkach. U siebie użyłem własnie tych std 1,2 W i w nocy wygląda elegancko, wszystko jest równomiernie podświetlone. Nie wiem po co płacić 25 zł za żarówkę w ASO (btw. te żarówki z oprawkami są dostępne poza ASO bez większych problemów i nie kosztują faktycznie 25 zł za szt)Cytat:
Napisał mar77
Temat trochę stary ale może ktoś odpowie :) Jak wyciągnąć żarówki z oprawek - przy użyciu siły czy trzeba coś rozlutować?
Przy użyciu siły. Ja się nauczyłem już kombinerkami :) nawet jak chrupnie to wyciągniesz resztki.
dokładnie :) ja u siebie tez wymienilem na te zwykle i swieci ładnie
Panowie, czy to są żarówki T5, czy może W1,2W? Jeszcze tego nie rozbierałem, wolę najpierw kupić żarówkę :)
T5:
http://allegro.pl/zarowka-t5-1-2w-12...651811831.html
W1,2W:
http://allegro.pl/philips-zarowka-ko...656654579.html
edit:
OK, wygląda że to to samo :) Rozumiem, że takie właśnie wejdą?
Nie wiem czym one się różnią ale w praktyce są krótsze i dłuższe. Wchodzą obydwie.
W całym liczniku jest ich chyba 11- ja wymieniłem kiedyś wszystkie na nowe i zegar teraz pieknie sie świeci w nocy. mmmm az chce się jezdzić
Witam! czy za podświetlenie wskazówki na zegarze temperatury cieczy odpowiada też wymienialna żarówka czy jakaś dioda (czerwona) Pytam bo wszystko działa tylko sama wskazówka nie świeci (podświetlanie zegara działa)
Oryginalnie w zegarach powinny być żarówki,więc jeśli nie świeci to poleciała żaróweczka!
Dzisiaj wymieniłem wszystkie żarówki na nowe( profilaktycznie bo tanio kupiłem) i jest ten sam efekt wszystko świeci poza jedna wskazówka , straciłem koncepcje jak to ogarnąć ...
Po prostu rozkręć i zobacz. Rozkręca się zegary na części. Zobaczysz co jest grane. Ja już nie pamiętam co tam było do podświetlenia.
Tak zrobię, rozbiorę na części i podłącze i wtedy pewnie będę widział czy faktycznie wszystkie żarówki świecą , szkoda że tak zimno jest na dworze...