Ostatnio zaczął wariować mi czujnik poziomu oleju. Na bagnecie jest max a przy odpalaniu potrafi mi pokazać na wyświetlaczu połowę a nawet min...
Czy ktoś miał takie obiawy? Co z tym zrobić?
Printable View
Ostatnio zaczął wariować mi czujnik poziomu oleju. Na bagnecie jest max a przy odpalaniu potrafi mi pokazać na wyświetlaczu połowę a nawet min...
Czy ktoś miał takie obiawy? Co z tym zrobić?
A odpalasz zawsze na płaskim terenie?
Jeśli auto jest pochylone, to wskaźnik będzie pokazywał "dziwny" poziom.
Pozdrawiam.
- Rafał
Panowie odświeżę troszkę temat. Mam problem z czujnikiem poziomu leju w moim 1.8MPi, potrafi czasami pokazać brak oleju, a za chwilę przy ponownym odpaleniu juz normalnie. Czy ktos się orientuje czy w mim silniku czujnik jest zamontowany tak jak w JTD czy trzeba miske zrzucać ??
Podłączę się pod temat, otóż przestał u mnie wyświetlać się poziom oleju na wyświetlaczu, nie wiem czy gdzieś w opcjach się to włącza czy co ale przestało działać, wie ktoś czym to może być spowodowane?
W moim samochodzie też tak jest, że pokazuje różnie. Dziś rano jak odpalałem pokazywał max poziomu (zgodnie ze stanem rzeczywistym z bagnetu), natomiast popołudniu pokazywał mniej niż połowę, a na bagnecie dalej jest maximum.
Nie ma się co martwić, we Fiatach też ten czujnik działa podobnie- jego wskazania są równie dziwne i często niemiarodajne jak w naszych 159.
Potwierdzam TTTM, pokazuje jak mu się podoba ;)
Zawsze auto stawiam pod lekką górkę i zawsze pokazuje tak samo nawet na płaskim.
U mnie oleju MAX,a wskaźnik zero.
Mam tylko 37tys.przebiegu...
Nie przejmuj się, w końcu to Alfa :D Czujnik ten można wymienić, ale ponoć ze względu na kiepskie umiejscowienie jest dość drogi w wymianie.
Pewne jest że po wymianie czujnika będzie Ok? Skoro prawie(?) każda 159 ma z tym problem, znaczy że jakieś wadliwe czujniki.
A u mnie w ogóle przestał się wyświetlać stan oleju nie wiem czemu:)
Fiat ;)
Może to się gdzieś w opcjach włącza? czy czary mary i samo się wyłączyło?:) heh
Silnik JTDM 150 KM
Ostatni przejechałem autostradą z Poznania do Warszawy i z powrotem. Nie oszczędzałem silnika i raczej jechałem około 150 km/h
Stan oleju przed wyjazdem 3/4. Po powrocie sprawdzam 1/4. Zarówno komputer tyle pokazuje jak i bagnet.
Na drugi dzień sprawdzam poziom oleju 3/4 i to zarówno w komputerze jak i na bagnecie.
Gdzie się ten olej ukrywa?
Czy ktoś też tak ma?
Olej 4 tys km po wymianie.
A poczekałeś z 30 minut po trasie aż Ci cały spłynie do miski ?
Sprawdzałem godzinę po.
Na początku pomyślałem, że z oleju odparowało (woda, paliwo itp. badziewie) Przez te 4 tys. km DPF był wypalany 4 razy. Oczywiście płynu w chłodnicy ani nie przybywa, ani nie ubywa. Podczas wymiany, o dziwo nowego oleju weszło tylko 4 litry. W bańce pięciolitrowej został cały litr Motula. Podczas wymiany oleju stałem przy mechaniku i pomogłem mu bo nie umiał odkręcić obudowy filtra oleju. Operacja trwał prawie godzinę i stary olej na pewno cały został spuszczony.
U mnie tez mniej wiécej tyle oleju weszlo
- - - Updated - - -
U mnie tez mniej wiécej tyle oleju weszlo
Sprawdź poziom po kilkugodzinnym postoju, najlepiej rano przed jazdą. Pamiętaj również o tym, żeby samochód stał na równym podłożu.
Drodzy forumowicze ja już ujeździłem w życiu prawie 10 samochodów i zrobiłem około miliona kilometrów i sprawdzić poziom oleju potrafię.
A tak w ogóle to mam pierwszy samochód w którym komputer pokazuje przy każdym odpaleniu inny poziom oleju.
Problem z czujnikiem poziomu oleju?
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...omu_oleju.html
pewnie masz spipcony czujnik poziomu oleju
Widać każda 159tka ma, gdzie on się mieści?
U mnie tak zaczęło wariować po wymianie oleju. Raz jest max, raz połowa mimo że stoję na równym terenie.
U mnie pokazuje max nawet jak go spuszczają przy wymianie LOL
Olej(motul) wymieniam co 10tyś km nie będę cudował z powodu głupiego czujnika ;)
Gdzie ten czujnik się mieści? Może łatwiej będzie odkręcić i przemyć?
Więc temat odpada ;) szkoda czasu.
ale JTSie czy w JTDm ? trzeba tą miskę zrzucać.
Czyli nie ma sensu się bawić w czyszczenie albo wymiany tylko obserwować silnik.
Czujnik wyświetla jedynie poglądowy poziom oleju i często "świruje". Najlepiej, aby mieć 100% pewności, czasem rzucić okiem na bagnet.
Czy ktoś się orentuje jaki jest dostęp do czujnika poziomu olekju w silniku TBi? Czy można go wymontować do czyszczenia bez zdejmowania miski?
Witam, trochę odgrzeję temat. Mam pytanko, czy wskaźnik poziomu oleju to była opcja dodatkowa? W mojej 159 nie wyświetla wogóle poziomu oleju. Mam do wymiany czujnik temp. oleju...Czy to może mieć jakiś wpływ na brak "wyświetlania" jego poziomu? Pozdrawiam