Witam.
Proszę o opinie co myślicie o takich lampach. Przerobiłem je z lamp fabrycznych. Po krótkich testach nie wywala błędu. Konstrukcja testowa.
Link do zdjęć https://picasaweb.google.com/1132646...tos?feat=email
Printable View
Witam.
Proszę o opinie co myślicie o takich lampach. Przerobiłem je z lamp fabrycznych. Po krótkich testach nie wywala błędu. Konstrukcja testowa.
Link do zdjęć https://picasaweb.google.com/1132646...tos?feat=email
Fajne
Całkiem w pipke to jest :D Gratuluje inwencji :) Zawsze czymś się bedziesz na drodze wyróżniać :)
Fajne byłoby coś na kształt tylnych świateł z julki.
Mogę się pokusić o zrobienie ramki, a w środek poziomo światło stop podobnie do tych z A4 na zdjęciach. Trochę więcej zabawy i chyba trzeba by było wykorzystać led rgb.
Pomysł zacny i należą sie pochwały za chęci i umiejętności ale podobało by mi się bardziej gdyby układ diód był trochę inny (ale to tylko takie moje zdanie) :). Takie modyfikacje raczej nie przejdą bo seryjne lampy posiadają homologacje na określony typ żarówek a Ty montując w nich diody LED tej homologacji je pozbawiasz. W przypadku gdyby jakiś inny kierowca chciał sprawdzic jak pojemny jest bagażnik w Twoim samochodzie i przez przypadek w nim zaparkował mogłyby się w łatwy sposób wykręcić od winy twierdząc, że np. nie zauważył Twoich świateł albo że są tijuningowane i wszystko spadnie na Ciebie no o ile wcześniej policja nie odbierze Ci dowodu rejestracyjnego. To jest podobna sytuacja jak przy montowaniu HIDów do reflektorów bez ksenonów. Wybaczmi mi tą przysłowiową łyżkę dziegciu :)
A jeszcze zapytam jak mocowałeś diody ? Wstawiałeś płytkę czy może jakoś mocowałeś je do obudowy lampy ?
Co do homologacji to sprawa jest jasna-brak
Ledy montowane są na płytkach.
W przyszłym tygodniu sprawdzę jasność luksomierzem , porównam z oryginalnymi i z katalogiem norm odnośnie oświetlenia sam.
Wymagania te spełniają z nawiązką ,bo minimalne rzędu 10cd napewno.
Wygląda bardzo ładnie, tylko właśnie ta homologacja...chyba ,że ktoś z forum ma znajomego w pzm-ocie i tam załatwi jakiś papier,lol ;-)
W PZM to trochę za nisko :-)
Przydałoby się w ITS
Mnie sie podoba. Niepotrzebny ten dziwny ksztalt tylko. Ladnie by to wygladalo w ksztalcie oryginalu- czyli kwadraciki same.
Ps do 166 tez by sie przydało takie cos:) Ile za taką przeróbke kolego?
Takie coś nawet by wyglądało
http://www.youtube.com/watch?v=doA0J...eature=related
bardzo ciekawy patent :) kiedy myślałem nad takim czymś :) mi osobiście podobało by się jakby pozycyjne to by była taka ramka naokoło całej lampy coś jak ma A4 B7 które było widać na zdjęciach a kierunek osobno :) czego użyłeś do zrobienia tego?
Całkiem fajny pomysł :)
Gratuluję ;)
Przedstawisz jak to zrobiłeś, albo ile by kosztowała tak przeróbka? :) pasek na dole to jest pozycja, a jak stop wlacza sie to wtedy świeci tam gdzie normalnie, tak?? masz jakieś zdjęcie na samochodzie??
Do 166 jest prościej z tego względu, iż nie trzeba dokładać dodatkowego przewodu pozycyjnych do klapy.
Tzn. o ile pamiętam to postojówka tam jest już fabrycznie.
Co do innych kształtów wyświetlania to wkrótce wrzucę kolejne fotki i filmiki.
Cena narazie nie określona. Wszystko zależy od zakresu prac. Jak będę miał parę wzorów do zaproponowania to wtedy można oriętacyjną cenę podać.
Niestety na samochodzie nie mam. Dwa tygodnie przed końcem prac nad lampami musiałem go sprzedać z powodów osobistych, a szkoda było mi zostawić to co już zacząłem. Na szczęście zdążyłem na chwilę je podpiąć , stan surowy i posprawdzać błędy.
Jak będzie tak daleko to może ktoś z forum będzie miał ochotę podjechać i wypróbować wynalazki na samochodzie ( i porobić zdjęcia).
PS
Jak ktoś ma komplety lamp z wkładami lub wkłady do sprzedania dla celów "badawczo-rozwojowych" to proszę o kontakt na PW
jak jesteś z Chorzowa to wszystko da radę ogarnąć ;) tylko przydał by ci się zestaw do AR 156 po FL SW bo ja takowy wynalazek posiadam :)
W 166 jest juz fabrycznie lampa pozycyjna w klapie a stop świeci sie tylko w lampie w błotniku..
Pomysł naprawde fajny. Jestes pionierem w pewnym sensie i napewno kilka kompletów by sie sprzedało. Do tego takim ludziom jak Ty czy inni forumowi konstruktorzy trzeba tylko kibicować. Było by ciekawiej jakbys nie rzezbił i poszedł w kierunku ksztaltu jaki oryginalnie kazda z lamp daje. Bo te paski i zawijasy to troszke dziwne jest i rzuca sie niepotrzebnie w oczy... Jest kolega, który przerabia lampy przednie (i wyglada to naprawde zajebiscie) na soczewki i też ludzi eto kupują więc tylne lampy to było by coś ciekawego.
Jeżeli chodzi o 156 to myśle , że kilka kompletów bys sprzedal bez problemu( w dziale 166 tez co jakis czas powraca ten temat do dyskusji i zdania sa optymistyczne w wiekszosci)
. Wiadomo, ze wszystko zalezne od ceny...:( No ale skoro masz smykałke do tego to czemu nie spróbować:)
Według mnie są świetne! te nocne zdjęcia nie oddają tak prawdziwego efektu ale te przy jasnej porze robią wrażenie!!! Postarałeś się.
Ja mam zegary, pokrętła klimy i nawiewu na ledach bo mi się strasznie paliły żarówki i problem zniknął.
Dla mnie to żaden wieśniacki tuning, całkiem niezłe te lampki. Z Alfy jeszcze do dopracowania, te linie tak sobie jednak na nich wyglądają. Potrzebne by były klosze przezroczyste najlepiej. Takie jak w Audi byłyby świetne. Skoro to wersja testowa, to wszystko jest jeszcze do rozplanowania, ustawienie diód może być inne. Sam kombinowałem swojego czasu z ledami ;)
Jak lampy będą gotowe, to piszę się na jeden komplet.
[QUOTE=Ile za taką przeróbke kolego?[/QUOTE]
Rowniez chce o to zapytac
Z przeźroczystymi kloszami będzie ciężko, bo trzeba by było zastosować te z chińskich podróbek lub zrobić na zamówienie nowe. Ale wg. mnie zbyt mocno by było widać przeróbkę na stacji diagnostycznej lub policyjnej.
Jeżeli będzie służbista, który umie odczytać homologację to może być ciężko. Cena tych bezbarwnych lub barwionych na czerwono też będzie chyba trudna do przełknięcia.
Jeżeli zrobisz takie, które nie będą się rzucać w oczy, tzn ledy będą proste, ładnie umiejscowione, to myślę, że nikt nie będzie się czepiał. (oprócz tych, dla których wszystko poza oryginałem to wiocha ) Ani diagności, ani policja. Jeżeli też będzie widać dość ładnie te ledy na seryjnych lampach, to ja byłbym w stanie Ci podrzucić takie lampy gdzieś do Chorzowa na próby jeżeli nie masz. Poza tym wysłałem PW
Przyznać musze kolego, że lampy robią wrażenie ;) Tak trzymać!!
Czy może coś się wyjaśniło z lampami?
Jestem następny w kolejce, jak dojdzie do skutku, tył przed FL.
Hansa nie dogonisz. Po 6 miesiącach mnie uświadomiono że mam tył przed FL jak stałem obok innej po FL. Mnie się jakoś nawet bardziej podoba i nie mam w planach zmiany.
Mowa oczywiście tylko o klapie, reszta jest tak jak powinno.
Nieźle ;) W każdym mąć razie czekamy na efekty
Prace trwają
Ok, czekamy z niecierpliwością. Ja bym chciał coś zbliżonego do tego :Załącznik 69147
taki efekt będzie ciężki do osiągnięcia ze względu na to iż audi ma specjalną konstrukcję lamp które powodują taki efekt... ale podobny czemu nie
Moim zdaniem najlepszym pomysłem było by maksymalnie podobnie do oryginału, tylko po prostu miejsce gdzie normalnie świeci zwykła żarówa zastąpić paskami ledowymi ;) Wtedy jak bym w przyszłości ogarnął kilka tematów i w pierwszej kolejności co do oświetlenia kupił przednie lampki od Proxima, to na tył bym też może takie sobie sprawił :P
Mi się podoba pomysł i wykonanie :) sam chętnie bym takie założył do swojej
Diodami takiego efektu nie usyskasz, może jaką katode tam wsadzić?
Może jak wezmę jakiś urlop, to też się pobawię z tymi tylnymi
Proxim@Ar możesz spróbować bo kolega coś nie odzywa smaka narobił na takie lampy :P i cisza no chyba że coś kombinuje i dlatego nic nie pisze :P
Nie no- poczekamy jeszcze, nie będę się mu wpieprzał w orszak :P Jeżeli nic z tego nie wyjdzie, to może wtedy.
Co nagle to po diable ;-)
Nie piszę, bo nie mam kiedy.
Takie jak z audi są do osiągnięcia, ale trzeba zrobić odpowiedni ekran nad diodami, coś takiego jak luminofor. Ciężko do zrobienia bo mamy mało miejsca.
Spróbujemy.
Super, czekamy więc