Ponieważ uszkodził mi się czujnik otwarcia drzwi i wyświetla mi na liczniku ciągle, że mam otwarte a nie demontowałem ich w celu sprawdzenia pytanie czego mam szukać ? Całego zamka drzwi ?
Printable View
Ponieważ uszkodził mi się czujnik otwarcia drzwi i wyświetla mi na liczniku ciągle, że mam otwarte a nie demontowałem ich w celu sprawdzenia pytanie czego mam szukać ? Całego zamka drzwi ?
Jak kolega flup wcześniej wspomniał należy rozmontować zamek i podgiąć blaszkę która naciska na włącznik, przy okazji można przesmarować cały zamek (dla osoby która to robi pierwszy raz jest to trochę czasochłonne). Łatwiejszy sposób to wymiana całego zamka.
A czujnik to jakiś kontaktron ? Bo w drzwiach nie ma tradycyjnego guzika, które wciskają drzwi ?
czujnik jest wbudowany w zamek.
Czy występowały różne zamki ? Chcę kupić od TSa.
Do TS raczej nie projektowano innych zamków więc powinien pasować chyba że jest różnica między starą a nową wersją nadwozia.
Dobra czujnik doszedł, wygląda prawie tak samo ( w 99% ) różni się naprawdę drobnostkami. Zamontowałem i albo coś zjeb..... albo zamek jest zjeb.... albo poprostu nie pasuje. Problem w tym, że działa odwrotnie tzn przy zamkniętych drzwiach pokazuje że są otwarte a przy otartych że zamknięte. W czym może być problem ? Może coś nie tak złożyłem ? Help bo bella rozkręcona została w garażu - serce mi pęknie jak do jutra jej nie skręcę :)
Moze zamiana plusa z minusem przy zamku pomoże...?
Sprawdzę. Niestety dziś już nie będę szukał, może jutro jak uda mi się normalnie skończyć prace.
Zamek jest taki: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-16...669886440.html
Czy +/- będzie na wtyczce widocznej na zdjęciu czy na drugiej małej czarnej oznaczonej A i B. Przypuszczam, że na tej widocznej na zdjęciu bo ta druga mała dochodzi do siłownika. Jeżeli chodzi o kolory przewodów starego i "nowego" zamka to się zgadzają - wtyczki również, ale sprawdzimy. Powiedz mi jeszcze czy wiesz "na pamięć" który kabel jest plusem a który minusem ? Czerwony i czarny ? Sprawdzę miernikiem ale jeżeli ktoś ma większe doświadczenie bo ja pierwszy raz rozbieram drzwi ;) to zawsze może podpowiedzieć.
u mnie było wszystko git otwierało zamykało itd z kluczyka i z centralnego jak były otwarte lampka się paliła jak drzwi zamknięte kontrolka gasła.
coś musiałeś źle zamontować.
Teoretycznie też jest git tylko odwrotnie. Zobaczymy, może jeszcze ktoś pomoże :)
- - - Updated - - -
Bo ogólnie problem jest też w tym, że nie znam zasady działania tego zamka tzn nie wiem na jakiej zasadzie zamek wie, że drzwi są otwarte lub zamknięte. Czy jest w zamku jakaś krańcówka czy kontaktron ? Jak by się wiedziało to sprawa była by dużo prostsza. Dziś już nie miałem sił dalej się w to zagłębiać więc chwilowo odpuściłem bo zimno i ciemno ;) A garaż nie ogrzewany :/
kontrakton! jak zamykasz zamek blaszka wchodzi w zakres działania czujnika i kontrakton daje sygnał 1000 jesli drzwi otwierasz to blaszka odchodzi i jest sygnał0000 czyli nie zwiera . w plastikowej Białej obudowie zamka wchodzi cz, 2 zyłowy kabelek czarny . wypnij na zapince plastik i przyłóz magnes i zobaczysz czy ryra :)
W zamku masz mikrowłącznik który daje sygnał otwarcia drzwi .Zamiana plusa z minusem nic nie da.Rozmontuj stary zamek .Przy mikrowłaczniku jest blaszka i to ją musisz delikatnie wygiąć .
W sobotę się tym zajmę. Ale dlaczego działa odwrotnie ?
- - - Updated - - -
Kontaktron musi działać bo skoro licznik pokazuje drzwi otwarte/zamknięte to znak że działa. Tylko pokazuje odwrotnie. Więc albo sygnał idzie odwrotnie albo.... coś jest nie tak z tą blaszką o której mówicie ? Ale kolega od którego mam mówił że działał - tzn rozumiem, że owa blaszka jest w zamku i żeby się do niej dostać trzeba go rozkręcić, nie ma możliwości np uszkodzenia jej poprzez np: zahaczenie zamkiem o coś podczas montażu ? Bo wiadomo w drzwiach ciasno.
Może ktoś już w tym grzebał.
Możesz mieć kontaktron NC (normalnie zamknięty - magnes go rozwiera) albo NO (normalnie otwarty - magnes go zwiera).
No i jest jeszcze kwestia polaryzacji magnesu bo możesz mieć magnes ustawiony w taki sposób, że otwarty kontaktron będzie próbował jeszcze bardziej otworzyć.
Jak chcesz wyczaić jak to działa to taki kontaktron masz górnej części w pływaku do płynu chłodniczego (niestety zalany masą).
No i jeszcze nie ustaliliśmy dokładnie co jest czujnikiem. Jeden mówi blaszka, drugi kontaktron. Ja samego czujnika nie widziałem więc się nie wypowiadam.
Co wam z tym kontaktronem. Tam jest zwykły mikrowłącznik chwilowy który działa jak krańcówka , blaszka jest elementem który w odpowiednim momencie włącza mikrowłącznik.
Tam nie ma żadnego kontaktronu ani magnesików. Pod wpływem czasu i sił blaszka delikatnie się odgina i nie włącza mikrowłącznika.
Jeśli to zwykły switch to nic to nie da. Jeśli kontaktron to mógłby być źle założony i wtedy owszem - mógłby być taki efekt ale musiałby ktoś wcześniej w tym grzebać. Samo się tak nie zepsuje.
Opisz dokładnie problem, a najlepiej zaobserwuj jeszcze (i opisz) zachowanie lampek w drzwiach. Czy gasną wtedy jak są zamknięte drzwi czy świecą też na odwrót. Można będzie coś wróżyć.
A tak na szybko to wyświetlaniem czy drzwi są otwarte steruje moduł N22, opisany w CarDiscu w dziale (błędnie) ECU Interface. Może coś cię natknie.
I światło i kontroli zachowują się właściwie dla położeń jak opisałem wyżej.
Zamykam drzwi zapala się światło i zapala się kontrola drzwi otarte
Otwieram drzwi światło gaśnie i kontrolka otwarcia drzwi również gaśnie.
Rozbiorę stary zamek, zobaczę jak jest zbudowany i zobaczymy. Uważam, że jeżeli sygnał w nowym wychodzi odwrotnie niż w starym to i moduł odbierze zły sygnał i działał by odwrotnie.
- - - Updated - - -
Tylko trzeba zobaczyć czy ten sygnał faktycznie wychodzi odwrotnie.
zamiana + z - nic nie da , sygnał to styki zwarte (przejście napięcia) lub styki rozwarte (brak przejścia).
- - - Updated - - -
Możliwe że w niektórych latach produkcji było inne sterowanie lub bardziej prawdopodobne ktoś wsadził łapki i źle zmontował zamek.
Rozebrałem stary uszkodzony zamek, faktycznie jest tam pseudo krańcówka, podgiąłem troszkę blaszkę i ogólnie wypadła sprężyna która podtrzymywała plastikowy element wciskający krańcówkę, latał sobie tak luźno - uderzając w krańcówkę ( stąd pewnie problem zapalania się światła na dziurach ). Teraz jak wiem jak zamek działa, w sobotę sprawdzę ( przy nowym zamontowanym zamku, który działa odwrotnie ) na wtyczce miernikiem w jakim położeniu jest krańcówka przy otwartych drzwiach a w jakim przy zamkniętych. Ale widząc jak to jest zbudowane do cholery NIE MOŻE DZIAŁAĆ ODWROTNIE nie wiem jak by to składać to nie da się złożyć tak aby działał odwrotnie.
Więc za zamek wziąłem się dziś i stwierdziłem następujące fakty ;): w zamku jest i krańcówka i kontaktron a ściślej stary zamek był na krańcówce a "nowy" na kontaktronie - i dlatego ten "nowy" działał odwrotnie bo kontaktron zwierał odwrotnie niż krańcówka. Finalnie naprawiłem stary zamek i jest ok.
Ps. Podziękowania dla mojej narzeczonej, która udzieliła mi trzeciej ręki ;)
Czyli muszą być w takim razie dwa rodzaje modułów N22 (albo jakiś odwracacz ale nie sądzę) - działające na zwarcie i na rozwarcie w zamkach.
Odświeżę, bo mam problem hmmm... myślę że podobny.
Drzwi od strony pasażera, nie reagują na otwieranie, czyli przy otwieraniu drzwi, ani światło w podsufitce się nie zapala, ani na desce rozdzielczej nie pokazuje się kontrolka otwarcia drzwi. Wina tego czujnika? Jak to tam w końcu jest? Gdzie go szukać i jak naprawić? :)
Mikro krańcówka jest w zamku drzwi. Zamek drzwi trzyma się min na 3 śrubach, które widać po otwarciu drzwi, konieczny jest demontaż boczku. Z tego co pamiętam żeby zamek nie reagował na otwarcie drzwi to owa blaszka krańcówki musiała by się odgiąć a nie dogiąć czyli tak trochę mało logicznie. Może krańcówce po prostu się zmarło. Jak coś to mam taką sprawną.
Noo zwyczajnie przy otwieraniu drzwi nie zapala sie swiatlo w lampce podsufitkowej i do tego nie pojawia sie na desce kontrolka, ze drzwi sa otwarte. Czyli tego czujnika szukac po rozebraniu boczku, gdzies w okolicach zamka tak?
Wysłane z mojego onetouch EVO7 za pomocą Tapatalk 2
chopy co do oświetlenia i zamiany polaryzacji zamieńcie sterownik- przekażnik w bezpiecznikach są 3 rodzaje . Zamki mają 2 rodzaje sterowań - kontrakton i on jakiś opór na przejściu , oraz ową blaszke - zał/wył. mnie się po prostu kiedyś rozmagnesował. taki sam jest w audi a4:)!
Ta blaszka to element krańcówki. Załącznik 121206 I ta widoczna blaszka jak się odkształci to krańcówka źle działa. Jeśli natomiast krańcówka zrobi przerwę to drzwi nie będą widoczne jako otwarte.
- - - Updated - - -
Krańcówka znajduje się w zamku drzwi, trzeba wymontować cały zamek i na stole ostrożnie go rozebrać. Sama sprawa jest banalna, pierwszy raz zawsze jest straszny :P