Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Temat: Czujnik otwarcia drzwi ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Cytat Napisał Xofer Zobacz post
    To dlaczego działa odwrotnie ? Tzn przy zamkniętych pokazuje otwarte a przy otartych zamknięte. Jeżeli tam faktycznie jest mikro wyłącznik to najlogiczniej pomogła by zamiana + z - ?
    zamiana + z - nic nie da , sygnał to styki zwarte (przejście napięcia) lub styki rozwarte (brak przejścia).

- - - Updated - - -

I światło i kontroli zachowują się właściwie dla położeń jak opisałem wyżej.

Zamykam drzwi zapala się światło i zapala się kontrola drzwi otarte
    Otwieram drzwi światło gaśnie i kontrolka otwarcia drzwi również gaśnie.

Rozbiorę stary zamek, zobaczę jak jest zbudowany i zobaczymy. Uważam, że jeżeli sygnał w nowym wychodzi odwrotnie niż w starym to i moduł odbierze zły sygnał i działał by odwrotnie.

- - - Updated - - -

Tylko trzeba zobaczyć czy ten sygnał faktycznie wychodzi odwrotnie.
    Możliwe że w niektórych latach produkcji było inne sterowanie lub bardziej prawdopodobne ktoś wsadził łapki i źle zmontował zamek.

Użytkownik Świeżak Avatar flup
    Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

...
    Tylko trzeba zobaczyć czy ten sygnał faktycznie wychodzi odwrotnie.
    Uściślijmy jedno... jaki by nie był rodzaj "czujnika" w drzwiach to działa on na zasadzie przerwa/zwarcie. To nie jest element aktywny i nie daje żadnego sygnału.
    Rozbierz, zrób zdjęcie i pomyślimy.

Użytkownik Romeo Avatar Xofer
    Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Rozebrałem stary uszkodzony zamek, faktycznie jest tam pseudo krańcówka, podgiąłem troszkę blaszkę i ogólnie wypadła sprężyna która podtrzymywała plastikowy element wciskający krańcówkę, latał sobie tak luźno - uderzając w krańcówkę ( stąd pewnie problem zapalania się światła na dziurach ). Teraz jak wiem jak zamek działa, w sobotę sprawdzę ( przy nowym zamontowanym zamku, który działa odwrotnie ) na wtyczce miernikiem w jakim położeniu jest krańcówka przy otwartych drzwiach a w jakim przy zamkniętych. Ale widząc jak to jest zbudowane do cholery NIE MOŻE DZIAŁAĆ ODWROTNIE nie wiem jak by to składać to nie da się złożyć tak aby działał odwrotnie.

Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Rozebrałem stary uszkodzony zamek, faktycznie jest tam pseudo krańcówka, podgiąłem troszkę blaszkę i ogólnie wypadła sprężyna która podtrzymywała plastikowy element wciskający krańcówkę, latał sobie tak luźno - uderzając w krańcówkę ( stąd pewnie problem zapalania się światła na dziurach ). Teraz jak wiem jak zamek działa, w sobotę sprawdzę ( przy nowym zamontowanym zamku, który działa odwrotnie ) na wtyczce miernikiem w jakim położeniu jest krańcówka przy otwartych drzwiach a w jakim przy zamkniętych. Ale widząc jak to jest zbudowane do cholery NIE MOŻE DZIAŁAĆ ODWROTNIE nie wiem jak by to składać to nie da się złożyć tak aby działał odwrotnie.
    Jak zamek/krańcówka działa poprawnie to problem musi leżeć dalej w kierunku N22. Niestety w Cardiscu nie widziałem schematu tej części ;(

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał flup Zobacz post
    Jak zamek/krańcówka działa poprawnie to problem musi leżeć dalej w kierunku N22. Niestety w Cardiscu nie widziałem schematu tej części ;(
    W niedziele sprawdzę ten zamek, który działa odwrotnie.

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Więc za zamek wziąłem się dziś i stwierdziłem następujące fakty : w zamku jest i krańcówka i kontaktron a ściślej stary zamek był na krańcówce a "nowy" na kontaktronie - i dlatego ten "nowy" działał odwrotnie bo kontaktron zwierał odwrotnie niż krańcówka. Finalnie naprawiłem stary zamek i jest ok.

Ps. Podziękowania dla mojej narzeczonej, która udzieliła mi trzeciej ręki

Mieszka w
    Kraków, Myślenice
    Auto
    AR164 2.0 TS '91

Domyślnie

Czyli muszą być w takim razie dwa rodzaje modułów N22 (albo jakiś odwracacz ale nie sądzę) - działające na zwarcie i na rozwarcie w zamkach.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Odświeżę, bo mam problem hmmm... myślę że podobny.
    Drzwi od strony pasażera, nie reagują na otwieranie, czyli przy otwieraniu drzwi, ani światło w podsufitce się nie zapala, ani na desce rozdzielczej nie pokazuje się kontrolka otwarcia drzwi. Wina tego czujnika? Jak to tam w końcu jest? Gdzie go szukać i jak naprawić?

Mieszka w
    Mikorzyn
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta

Domyślnie

Mikro krańcówka jest w zamku drzwi. Zamek drzwi trzyma się min na 3 śrubach, które widać po otwarciu drzwi, konieczny jest demontaż boczku. Z tego co pamiętam żeby zamek nie reagował na otwarcie drzwi to owa blaszka krańcówki musiała by się odgiąć a nie dogiąć czyli tak trochę mało logicznie. Może krańcówce po prostu się zmarło. Jak coś to mam taką sprawną.

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Noo zwyczajnie przy otwieraniu drzwi nie zapala sie swiatlo w lampce podsufitkowej i do tego nie pojawia sie na desce kontrolka, ze drzwi sa otwarte. Czyli tego czujnika szukac po rozebraniu boczku, gdzies w okolicach zamka tak?

Wysłane z mojego onetouch EVO7 za pomocą Tapatalk 2