Zrobiłem logi od 1000 do 3500 obr/min, 4 bieg, pedał w podłodze.
Możecie rzucić okiem?
Boost pressure przy 2,5 tys obrotów to przeładowanie?
Czy różnica między ciśnieniem pożądanym a rzeczywistym nie jest za duża?
Printable View
Zrobiłem logi od 1000 do 3500 obr/min, 4 bieg, pedał w podłodze.
Możecie rzucić okiem?
Boost pressure przy 2,5 tys obrotów to przeładowanie?
Czy różnica między ciśnieniem pożądanym a rzeczywistym nie jest za duża?
Niestety przeładowanie ...
Ponadto słabo się wkręca Ci turbina - tu przyczyn może być wiele.
Węże do i od IC mam nowe. EGR wyciety programowo.
O to przeładowanie podejrzewam zawór podciśnienia. Wężyki podciśnienia wymieniłem. Przeładowanie pojawia się dosłownie na moment, więc jeśli dobrze rozumiem ideę, kierownice turbo działają tu z pewnym opóźnieniem.
Ale z grubsza przyczyny tego słabego wkręcania turbiny tkwią w niej samej czy poza?
Jeżeli nic z gruszką sterującą geometrią nie robiłeś, to jest duża szansa, że to tylko wspomniany przez Ciebie zawór.
Co do słabego wkręcania się turbiny - zauważyłeś spadek mocy ?! czy od samego początku, kiedy kupiłeś autko jest tak samo? Zmierzam do tego, że nie zawsze, to co jest pokazywane w "desired boost pressure" musi się zgadzać z aktualnym doładowaniem - jakaś różnica zawsze będzie, ważne żeby doładowanie było zbliżone. Jeżeli czujesz różnicę z tym co kiedyś, a z tym co teraz, to jest szansa, że już turbo coś szwankuje (np. wyszczerbiony wirnik ciepłej strony turbo) - tak długo jak autko dobrze jeździ, to nie zawracaj sobie tym głowy ;)
Jakiegoś szczególnego spadku mocy nie zauważyłem. Inna rzecz, że od czasu kupna auta m.in regenerowałem wtryski, pompę wys ciśnienia i takie tam różne inne, więc raczej było coraz lepiej.
Logi zrobiłem, bo po redukcji biegu i pełnym bucie na jakieś 2 sekundy pojawiała się za mną solidna chmura czarnego dymu i to jest pewnie widoczny objaw tego przeładowania.
Raczej na pewno tak. Skoro z autkiem jest / było ok, to wymień wspomniany zawór. Zresztą ten zawór chyba da się sprawdzić FES'em w zakładce testów - powinien ruszać sztangą gruszki.
Da się sprawdzić czy działa, ale niestety nie da się sprawdzić, czy robi to wystarczająco szybko.
Dzięki grzgar.
Zastanwiam się jeszcze nad tym elektrozaworem. Żadnych błędów nie ma, więc elektrycznie zawór jest OK. Jednak logi pokazują, że pracuje on w zakresie ok 40 - 75%. Co oznaczają te wartości? Procent otwarcia? Są prawidłowe?
Niestety na to pytanie nie znam odpowiedzi ;) Miałem (chwilowo mam) 2.4 JTD 136 KM - tutaj sterowanie jest mechaniczne, przez samą turbinę...
Chociaż praca w zakresie 40 - 75 % daje do myślenia. Może warto poprosić któregoś z kolegów z forum, żeby porobił logi u siebie i byś zobaczył jak się zachowuje zawór (solenoid) oraz jego praca ?!
Ale zastanawiam się nad tym testem w FESie, o którym wspominałem. Uruchomić go, zobaczyć jak zawór pracuje. Sztanga powinna się ruszać z 2 cm ?! Może w gruszce zebrał się syf i nie może zawór nią całkowicie ruszyć ?! A może tylko wężyki do zaworka są popękane, że nie trzyma ciśnienia, żeby ruszać gruszką ?!
Tylko głośno myślę.
Może spróbuj podłączyć jakąś pompkę (chyba u Ciebie potrzebna będzie próżniowa) do gruszki i wyeliminuj problem z gruszką - nie sądzę, żeby gruszka się gdzieś odpięła od sterowania geometrią turbiny. Wówczas zostałyby Ci tylko i wyłącznie zawór oraz wężyki.
Witam,
Podepnę się pod temat, czy mógłby ktoś rzucić okiem na załączone logi ?
Na 100% do wymiany jest przepływomierz, zbyt niska dawka powietrza, w logach a także wyraźna różnica przy odpiętym, auto wyraźnie leiej zbiera się z niskich obrotów.
Z podpiętym tak źle znowu nie jest, po prostu czuć ze koni trochę mniej. Gdyby nie to ze kiedyś zrobiłem logi, nawet bym się nie domyślił że coś jest źle.
Na odpiętym przejechałem z 200-300 km, wyraźnej różnicy w spalaniu nie zauważyłem. W mieście 8-10 na krótkich odcinkach, w trasie można zejść do 5.5, wskazania ics czasami nawet poniżej tej wartości.
Co do logów to martwią mnie wartości doładowania, u kolegi wyżej dochodziły one do 2.5k u mnie trochę mniej. Zauważyć można również chwilowe spadki doładowania, czyżby sterowanie łopatek a także często wartość doładowania przewyższa wartość oczekiwaną.
EGR nie jest zaślepiony, wg logów to nie on jest problemem gdyż wartość spada do 1% przy przyśpieszaniu. Po odpalaniu auta ten bolec wystający z EGR chowa się.
Innych problemow z autem nie doświadczyłem, wszystko chodzi jak należy. Żadnych innych błędów związanych z silnikiem nie zauważyłem poza tymi od przepływomierza. Kilka dni temu zaświeciła się kontrola trakcji, system abs pokazał błąd C1505 - czujnik skrętu kierownicy ? Auto nie szarpie oraz nie ma problemów z odpalaniem. Posiadam je od kwietnia 2011.
Rozrząd, filtry olej, shell helix 5w40, wymienione w sierpniu. przebieg wg licznika ~120 000, przebieg w fesie ~114 000.
To by było tyle, jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o odpowiedzi.
Hmmm... ja widzę z logów, że EGR nie działa ... Nie wiem jak w Twojej wersji, ale w 136 KM wystarczy, że odłączysz wężyk od gruszki i już EGR się nie otwiera. Nie majstrowałeś coś przy silniku ?!
Problem w tym, że przy przyspieszaniu EGR jest u Ciebie otwarty - mułowate autko przy przyspieszaniu / brak mocy. Zacznij od tego, to i jest duża szansa, że wskazania przepływomierza poprawią się :)
BTW.
Jak będziesz robić po raz kolejny logi, to zwróć uwagę na:
- odświeżanie logowania - im częściej, tym lepiej
- w ustawieniach zmień "Separator CSV" na przecinek, wówczas logi prawidłowo będą się wyświetlać w excelu
Przy silniku nic nie robione.
Co do pracy EGR, to nawet przy samym zaznaczeniu tego parametru bez tworzenia logów widzę to ze podczas stałej jazdy jego otwarcie wynosi ~40%. Jak tylko wcisnę gaz to wartość zmienia się na 1%.
Chyba jednak będę musiał zaślepić ten EGR. Zaślepkę już kiedyś kupiłem, przyszła z dziurami do 16V czyli sterownikiem edc16 a chciałem pełną, moja alfa to 10v EDC15C7.
Nie było nawet sensu, robić awantury o 7zł, a w ostateczności mogę i tak zastosować ją u siebie. Chyba ze zrobię sobie nową np. z puszki tak jak niektórzy na forum. Nie założyłem jej dlatego gdyż nie było żadnych problemów z samochodem. Tak mnie się przynajmniej wydawało.
Zmiany do FES zaraz wprowadzę, będzie łatwiej w przyszłości.
/////
Kiedyś natrafiłem również na temat, tutaj na forum, który dotyczył własnie mojego sterownika oraz problemów z poprawnym odczytaniem przez FES wartości podawanych przez przepływomierz.
Temat na forum FES / MES http://forum.multiecuscan.net/viewtopic.php?f=3&t=1357 .
Wersja oprogramowania mojego sterownika 9241 a numer xxxxxx752. data programowania styczeń 2003
Niestety ale ten problem raczej mnie nie dotyczy ze względu na zmianę zachowania auta po odpięciu przepływomierza. No ale myślę ze warto o tym wspomnieć.
Jeśli już chcesz robić zaślepkę to nie z puszki od piwa, a z blachy dachowej. U ojca mojego wytrzymała ponad rok i się nie przepaliła (złapała tylko lekki nalot) zanim miałem możliwość założyć z kwasówki.
Jeśli chodzi o częstotliwość odświeżania, to jest ona odwrotnie proporcjonalna do ilości logowanych jednocześnie parametrów, czyli im więcej parametrów tym mniejsza częstotliwość próbkowania.
Bo tak powinno być - przy stałej prędkości oraz na jałowych obrotach, powinien się otwierać (podobno na bardzo wysokich obrotach i tak się zamyka całkowicie, ale do 2500 - 3000 powinien być otwarty). Przy przyspieszaniu - zamykać (0/1%). Z Twoich logów, właśnie ze względu na małą częstotliwość zbieranych logów (dzięki danus77, nie wiedziałem że tak to wygląda), widać tylko, że przy przyspieszaniu EGR jest otwarty. Z tych 40% EGR powinien natychmiast się zamykać, jak tylko wciśniesz gaz - u Ciebie wygląda tak, że powoli / w ogóle się nie zamyka.
Warto spróbować odciąć mechaniczne sterowanie EGR i porobić logi. Zacznij od tego. Zmierz obroty, doładowanie (docelowe + zmierzone), masa powietrza (docelowa + zmierzona).
Ja tylko od siebie dodam, że parametry z moich logów z początku tego tematu absolutnie nie powinny być traktowane referencyjnie. Jak się okazało ecu było wtedy zchipowane i to dość mocnym programem. Dlatego m.in cisnienie doładowania dochodziło momentami do 2,5 bara. Teraz po wgraniu "normalnego" softu sytuacja wygląda znacznie lepiej (także kwestia dymienia). Zreszta jutro zamieszczę logi dla porównania.
Jest może minimalnie mniej zrywne, ale też komfort jest większy - nie szarpie przy zmianie biegu, a przede wszystkim, wygląda na to, że przestało dymić.
Moje nie szarpie, nie dymi ani nic podobnego. Głownem powodem mojego posta były rozbieżności pomiędzy ciśnieniem zmierzonym a oczekiwanym, oraz te chwilowe spadki niemal do zera.
Więcej logów zrobię po zaślepieniu EGR. Musze tez przygotować na wymianę przepływomierza ale to nie takie proste, śruby go trzymające, maja zjechany gwint i kręcą się w miejscu. będę musiał to jakoś ogarnąć.
Jak narazie pojeżdżę z odpiętą przepływka, myślę ze kilkaset kilometrów nie wpłynie jakoś negatywnie na silnik.
Również chętnie zobaczę logi po 'naprawie'.
Ja planowałem się wybrać na III turę do cinka, no ale niestety już wtedy zaczęły się pojawiać problemy z przepływka.
Obiecane wcześniej logi w załączeniu.
podłącze się pod temat odnośnie zaślepiania EGR - u mnie egzamin zdała blaszka, która często dodawana jest do korespondencji dla zwiększenia wagi listu.
Witam,
Dzisiaj kolega z forum porobił mi logi i wyniki wyszły takie jak w załączniku.
Co o nich sądzicie?
Silnik 2.4 jtd Cf3
Nie pokrywa Ci się wartość powietrza, także albo jest gdzieś w dolocie nieszczelność, albo przepływomierz do czyszczenia/wymiany. Nie puszcza dyma podczas jazdy?
- - - Updated - - -
A tak poza tym to masz tutaj tylko doładowanie i przepływkę, turbo jest ok. Nic więcej z tych logów powiedzieć nie można.
Przepływka wymieniona na nową oryginalną Boscha, czy jakieś No Name?
No to juz masz przyczyne. Przeplywka tylko bosch i to z pewnego zrodla. Ta ktora masz obecnie pracuje tylko w zakresie 900-1200.
Jak by ktoś mógł rzucić okiem na moje logi. Objaw to turbodziura i dymienie. EGR zaślepiony.
Przepływomierz do wymiany. Pracuje tylko w dolnym zakresie, nie dochodzi nawet do 500. Pamiętaj żeby kupić oryginał z pewnego źródła. Nic innego nie będzie tutaj prawidłowo działać.
Tylko czy on powoduje że samochód zniskich obrotów wogóle nie przyśpiesza, dopiero po przekroczeniu magiczniej granicy obrotów zaczyna jechac jak powinien. Dziś się przejechałem bez przepływki, jadzie tak samo jak i z, jedynie dymi bardzo jak przyśpieszam z pedałem w podłodze. Lecz gdy robie to płynnie i równomiernie to wcale.
Kolego może być wiele przyczyn, które zamulają auto. Poczytaj forum bo nie chce się powtarzać. Tak czy siak, z logów które załączyłeś wynika że przepływka jest do wymiany.
Rozumiem że szczelność dolotu sprawdzałeś? Czyściłeś MAP sensor i zawór VGT? Dymi na jaki kolor?
A stwierdza to kolega na podstawie czego? Bo póki co widzę standardowo w każdym aucie przepływomierz do wymiany. Tak samo jak przy poprzednich logach, w czasie jazdy z małymi i średnimi obciążeniami w miarę pokrywają się wartości zadanego i osiągniętego przepływu(z resztą, w którym aucie się zawsze zgadzają?) a kolega twierdzi, że pracuje tylko w zakresie 900-1200. Póki co to tylko porady szkodliwe dla portfeli forumowiczy.
PS. Zaślepienie zaworu EGR trochę zmienia niektóre parametry.
- - - Updated - - -
A stwierdza to kolega na podstawie czego? Bo póki co widzę standardowo w każdym aucie przepływomierz do wymiany. Tak samo jak przy poprzednich logach, w czasie jazdy z małymi i średnimi obciążeniami w miarę pokrywają się wartości zadanego i osiągniętego przepływu(z resztą, w którym aucie się zawsze zgadzają?) a kolega twierdzi, że pracuje tylko w zakresie 900-1200. Póki co to tylko porady szkodliwe dla portfeli forumowiczy.
PS. Zaślepienie zaworu EGR trochę zmienia niektóre parametry.
Na podstawie logów.
Zgadza się bo to wynika z załączonych logów. A jest to bardzo częsty przypadek w silnikach jtd.Cytat:
Napisał siewcu;1281740T
HA, kolego nie rozśmieszaj mnie, Desired -243 , Intake 950, ta przepływka w ogóle nie schodzi poniżej 900 na tych logach, gdzie docelowe jest 230, 400.Cytat:
Napisał siewcu;1281740T
Niezłe jest u Ciebie to "w miarę"
W moim, w moich 2 poprzednich alfach i w lybrze mojego taty.Cytat:
Napisał siewcu;1281740T
Tak twierdzę, ponieważ tak są sczytane logi i wyraźnie w nich to widać. Heh szkodliwe to są takie posty jak Twoje, które nic nie wnoszą do tematu.Cytat:
Napisał siewcu;1281740T
Jeśli chcesz podyskutować na temat silników to zapraszam.
Tak zmienia, ale na pewno nie przepływ mierzonego powietrza, a wie kolega dlaczego? Bo rura EGR łączy się z dolotem już za przepływomierzem więc to co wleci jest nie "mierzalne". Tym bardziej jeśli jest EGR zatkane to nic "lewego" się nie dostaje.Cytat:
Napisał siewcu;1281740T
PS. Wszystkie moje alfy i lybra mojego taty mają zatkany EGR i wartości w FESie się pokrywają.
Kolego przejrzyj wszystkie przewody dolotowe między przepływomierzem i turbiną, prawdopodobnie masz nieszczelność. Najlepiej od razu wszystko zdemontuj do oględzin, bo pęknięcia lubią się chować w zakamarkach. Jak znajdziesz coś podejrzanego zaklej taśmą zbrojoną lub klejem epoksydowym (dostępny w budowlance), uważając żeby nie zostawić żadnych nadlań wewnątrz rur. Powietrze powinno wejść do ok. 900. Może 800, może 1100, w każdym razie więcej.
PS. Sprawdź w programie czy możesz dać większą częstotliwość odczytu i czy masz interfejs dobrze skonfigurowany. Masz bardzo rzadkie pomiary.
- - - Updated - - -
Jarku Twoje logi są straszne... Generalnie pojeździj w różnych warunkach z małym i większym obciążeniem, najlepiej zloguj normalną jazdę (trochę dłuższe te logi rób, to nie przeszkadza). Z pełnym gazem zawsze desired będzie 1200. Prawidłowe wskazanie przepływki mało kiedy wykracza poza 900mg.
Pytanie - czy przepływomierz kupowałeś dobierając z katalogu, czy po numerze starej?
Straszne, ponieważ 900mg/i to wartość powietrza dla turbiny rozkręconej do ok. 2 bar, a 1200 nie udało mi się przekroczyć, choć zmagam się z overboostem dochodzącym do 2,5 bara. Po prostu pokazuje abstrakcyjnie za dużo. Mapy sterowania silnikiem operują ilością powietrza od 300 do 1080 (albo nawet 1030), więc Twoja centralka jest cały czas oszukiwana fałszywym wskazaniem. Zawyżanie ilości powietrza może być jedynie winą przepływomierza - albo samego w sobie, albo instalacji elektrycznej do niego dochodzącej. Niestety przez internet więcej nie pomogę. Przepraszam za późną odpowiedź.