Witam jak zmienić kąty w AR 147 (przód) co odkręcić, przestawić, generalnie chodzi mi o to że patrząc na przód auta kola górą wchodzą za bardzo do środka, przez co podejrzewam że obija mi nakrętki od gwintu :/
Printable View
Witam jak zmienić kąty w AR 147 (przód) co odkręcić, przestawić, generalnie chodzi mi o to że patrząc na przód auta kola górą wchodzą za bardzo do środka, przez co podejrzewam że obija mi nakrętki od gwintu :/
co Ci obija???
kątów nie zmienisz, chyba że powyginasz zwrotnice lub inaczej przerzeźbisz zawias
Kolega wyżej ma rację.. niestety w 147 nie da się ustawiać kątów.. na co ja ubolewam.. chyba że gdzieś jakimś cudem zdobędziesz camber plate'y dedykowane do 147.. ale ja nie znalazłem nigdzie.. gdyby były to już bym je miał u siebie..
Jedynie podnosząc zawieszenie zmienisz kąt pochylenia koła.Masz pewnie mocno obniżone.
o to chodzi ze nie jest aż tak nisko, irytuje mnie to strasznie czemu się taki kąt zrobił, skoro są alfy posadzone wiele niżej np:. http://img846.imageshack.us/img846/9681/twaalfajan8.jpg
kolega mac!ek zapytał co obija, nakrętki o tą górną cześć łapy do której przyczepiona jest zwrotnica i wahacz górny (nie wiem jak się to fachowo nazywa)
daje zdjęcie poglądowe :) szczała pokazuje gdzie nakrętka uderza podczas gdy zaczyna pracować amortyzator
jaka nakrętka uderza w zwrotnicę???
od regulacji wysokości amortyzatora
masz nieseryjne kolumny?
zdjęcie bardzo by pomogło
zdjęcia porobię jutro, nie wiem za bardzo o co chodzi z tą kolumną ale oprócz amortyzatora i sprężyn to reszta jest seria...
jak Ci sie robi duży minus z przodu zawias w dobrego przeglądu szczególnie dół.
inwestując w dobre zawieszenie można zyskać taką regulację bez "rzeźbienia"
m.in zawiasy gwintowane KW w variancie 3 mają możliwość regulacji kątów koła.
Dziwi mnie bo w kartach do ustawiana geometrii kół są podane kąty ustawienia. Jak możecie mi to wytłumaczyć.
zurzyte zawieszenie możę się mocno rozjechać.
chodzi ci o wahacze i inne części ?? u mnie ma około rok a robię rocznie ok 10 tys km, mogło by się aż tak zużyć ??
Pokaż mi takowy zestaw :P bo KW Variant 3 do Alfy nie ma żadnych camber plate'ów do regulacji kątów.. minimalnie po mocnym obniżeniu mimowolnie koła się pochylą na negatyw ale tak się dzieje w każdym gwincie również w moim FK.. ale to żadna regulacja i efekty są słabe mimo wszystko.. i sprawdziłem dogłębnie zanim kupiłem swój gwint.. żadna firma nie robi camber plate'ów do Alfy 147.. Ani KW, ani FK, Ani K-Sport, ani M-Technik, ani Bilstein :P
A co do problemu kolegi to szczerze się dziwie że obciera Ci nakrętka od gwintu o zwrotnice.. pokaż fotę swojego auta bo coś tu jest nie teges.. a co do fotki tej granatowej 147 to ona jeździ w Irlandii jak dobrze kojarze fotę i ma mocno kombinowane zawieszenie żeby te 19" BBS wsadzić, więc nią się nie sugeruj..
Eibach robi takie cudeńka. Kiedyś nawet z Grześkiem pisaliśmy o tym. Ogólnie bardzo cieżko dostępna sprawa ale jest.
Ja z tyłu mam na 100% regulację kątów, bo regulowałem kąt aby koła przy maks ugięciu chowały się do nadkola.
Przód to też nie problem, u góry na zwrotnicy w miejscu przykręcenia górnego wachacza robisz fasolkę i możesz regulować kąty.
Robienie fasolki to "rzeźba" więc u mnie nie wchodzi w grę.. a co do eibacha i a co do Twojego tyłu to chciałbym zobaczyć to.. bo jakoś nie wyobrażam sobie gdzie regulowałeś kąty na tyle.. bo przecież amora nie wygniesz.. chyba że ponownie masz na myśli fasolkę zrobioną ?
niestety nie mam zdjęć.
z przodu nic nie musiałem robić, koła są idelanie zgrane z błotnikiem i nic nie pociera.
KSport również ma zawieszenie do 156/147/GT z regulacją kątów. Tam masz aluminiowe górne mocowanie McPersona dzięki któremu zyskujesz regulację. Proadopodobnie tak samo jest to zrobione w KW var 3.
http://www.sklep.tgauto.pl/k-sport-a...03-street.html
gopcio
wkładałeś jakieś zamienniki typu vema ? fast ?
Jeśli chodzi K-Sport to tuż przed zamówieniem mojego FK zadzwoniłem do dystrybutora K-Sporta i spytałem o to zdanie z opisu gwintu: "- regulacja kątów nachylenia koła poprzez aluminiowe górne mocowania kolumny McPhersona"
To powiedział że odbywa się to za pomocą dodatkowo dokupowanych camber plate'ów.. ale cambery plate są dostępne tylko do większości popularnych japończyków i BMW itp.. do Alf żadna firma nie ma dostępnych camber plate'ow.. Mało tego camber plate i aluminiowe mocowanie kolumny tyczy się tylko i wyłącznie przedniej osi.. na tylnej osi mocowanie jest na jedną śrubę więc NIE MA MOWY o żadnych aluminiowych mocowaniach ani robieniu fasolek chyba że w mocowaniu w karoserii zrobisz sobie tą fasolkę.. Więc wybacz omen ale dalej twierdzę że na tylnej osi nie ma szans mieć żadnej regulacji kątów podobnie na przedniej osi.. Można co najwyżej wypchnąć delikatnie na zewnątrz dół koła regulując geometrię na dolnych wahaczach.. ale jeśli mowa o obcieraniu to to nic nie zmieni na plus.. więc nie da się regulować kątów..
foto K-sporta do 147..
http://img225.imageshack.us/img225/3441/obraz011nj.jpg
..i nie ma żadnej regulacji kątów..
Gopcio zrób foty swojego auta i wrzuć tu będzie łatwiej cokolwiek powiedzieć, ja na privie zrozumiałem że Tobie gdzieś koło obciera przez negatywy, które są nieodłącznym efektem obniżania.
Szczerze mówiąc dziwie się jak może Tobie obcierać nakrętka od regulacji gwinta o zwrotnicę...
W ogóle jesteś pewny że masz gwint dedykowany pod 147?