Tak jak w temacie dzisiaj znalazłem kostkę pod plastikiem za kierownicą. Zastanawiam się do czego ona jest czy do sterowania radia z kierownicy czy może mam tempomat???
Printable View
Tak jak w temacie dzisiaj znalazłem kostkę pod plastikiem za kierownicą. Zastanawiam się do czego ona jest czy do sterowania radia z kierownicy czy może mam tempomat???
To jest kostka do tempomatu.
a jak sprawdzić czy tempomat działa bez manetki?? da się jakoś??? dodam że po włączeniu zapłonu nie zapala mi się lampka cruise co to oznacza?? czy kostko jest wyprowadzona ale nie podłączona czy dopiero po podłączeniu pająka zaświeci się lampka?? nie pamiętam na którym pinie (kolorze kabla) ale jak sprawdziłem miernikiem (plus wpiłem do tego pinu a minus przyłożyłem do karoserii samochodu to pokazało mi 12v
Tutaj masz rozpiskę pinów, schemat i oraz styki manetki:
Załącznik 72247
Załącznik 72248
Musisz zwrócić uwagę czy:
1. Masz bezpiecznik F5 pod kierownicą
2. Czy masz dwuobwodowy czujnik przy pedale hamulca
3. Czy masz czujnik przy pedale sprzegła
To znajdź sobie manetkę używaną z możliwością zwrotu i sprawdź ;)
...a tak bardziej na "piechotę, to pewnie da się jakiejś piny zewrzeć... ;)
właśnie o to mi chodzi żeby komputer pokazał ze tempomat jest włączony. Jeszcze jedno pytanie czy jak ktoś niema tempomatu, to po podłączeniu do koma też ma opcje tempomat czy nie??(chodzi mi o to że znajomy ma tempomat i pokazuje mu na kompie, a ja mam tempomat na kompie jest kostka ale nie mam w manetce)
Zobacz na update mojego postu. Tam wszystko rozpisane.
danus77 mam wszystko i czujnik na pedale sprzęgła i na pedale hamulca i bezpiecznik też jest ale nie wiem nadal jakie kable zewrzeć żeby komp odczytał czy tempomat jest aktywny
wystarczyło popatrzeć na podane schematy i widać jak na dłoni, że musisz zewrzeć pin 2 z 4.
Ok dzięki wielkie za pomoc
pierwsze dwa pochodzą z ELearn'a dla 166 natomiast manetka tempomatu z jakiejś inne alfy (nie pamiętam której) ale układ w środku zgadza się (nie zgadza się jedynie rozpiska pinów).
danus77 mówisz ze rozpiska jest niezgodna z pinami to które piny zewrzeć na kostce pod kierownica?? ktore to 2 i 4
pierwszy i drugi rysunek (schemat i kostka) pochodzą z alfy 166. Nie zgadza się rozpiska pinów na rys. funkcjonalnym działania manetki. Między innymi dlatego wstawiłem rysunek kostki, abyś wiedział który pin jest który. Rysunek manetki jest tylko po to abyś wiedział jak zadawać sygnały.
Ok ale na rys. kostki jest tylko zaznaczony pin 1,2,3,7 a niema 4 ???
- - - Updated - - -
a na rys 2 jest pin 1,2,4,5,6 niema 3 i 7 a na kostce są o co chodzi ???
@Majes spojrzyj w końcu na schemat i dopasujesz piny. Ciebie najbardziej interesuje SCHEMAT i KOSTKA, rysunek samej manetki zostaw już w spokoju jeśli nie potrafisz sparować tych rzeczy.
ok dzięki masz racje już rozumiem o co tam chodzi dzięki wielkie danus77
nie wiecie Panowie czy aby uruchomić tempomat potrzeba jest aktywacji jakiejś funkcji w ECU?
Mam manetkę z wersji z tempo jednak nie mam takiej wtyczki, ale w elernie jest pięknie opisane co i jak i zastanawiam się nad poprowadzeniem wiązki z ECU
Nie wiem poprostu czy jest sens szukania wtyczki z rozbitka + szukanie pinów dla uzupełnienia wtyczki do ECU i prowadzenie przewodów jeżeli zatnę się z softwarowym problemem
Nie trzeba nic odblokowywać w sofcie. Dokładasz okablowanie, manetkę i czujniki na pedałach jak nie masz lub masz nieprawidłowe i śmigasz.
czujniki na pedałach mam. Przynajmniej w FiatECUScan pokazuje mi 2 wartości (napięciowe) położenia pedału gazu. Pokazuje także "binarne" położenie pedału sprzęgła. Nie wiem natomiast jak jest z hamulcem gdzie do wersji z tempomatatem powinien być dwustykowy (I30 na elernie). Z tym jednak nie ma problemu bo można rozszyć sygnał z jednego styku. Pozostaje wiec poszukiwanie pinów od wtyczki do ECU oraz położenie wiązki
koledzy ma ktoś może na sprzedał regulację tempomatu (pająka)
niestety próba podpięcia tempomatu powiodła się fiaskiem
Udało mi się dostać wtyczkę do kompa z której wymontowałem piny i podpiąłem wszystko do kompa wg schematu z eLerna.
Testy zrobiłem podczas jazdy ale samochód nie reagował na włączenie (przełącznik w pozycji ON, prędkość powyżej 50km/h, próby włączenia RECALL oraz SET PLUS).
Nie mam wyprowadzonej sygnalizacji na deskę rozdzielczą więc nie wiem czy w ogóle komp widział próby włączenia. Miałem zamiar podłączyć pod pin 44 wtyczka C diody sygnalizacyjnej zamiast sygnału idącego do zegarów ale nie wiem czy sygnał sterowany jest masą czy plusem więc nie chciałem zrobić zwarcia.
Oczywiście manetka prześwietlona miernikiem więc też jest ok.
Co jeszcze może być przyczyną nie uruchamiania się tempomatu?
Zastanawia mnie czy brak sygnału z hamulca może mieć znaczenie (w wersji z tempo jest 2 stykowy a ja wyprowadzony mam tylko jeden) . Teoretycznie hamulec jest tylko sygnałem wyłączającym i jest sterowany stykiem N.O. więc nie powinien powodować braku załączenia.
Czytałem że w niektórych przypadkach powodem niedziałania jest nieodbijający czujnik położenia sprzęgła ale ostatnio jak bawiłem się FESem pokazywał prawidłowo.
Jak odzyskam lapka to spróbuje ponownie z włączonym FESem bo podobno można odczytać stan załączenia tempo.
A może jeszcze jakieś czynności powinienem wykonać wcześniej?
Aby tempomat zatrybił to musi być sygnał i ze sprzęgła i z hamulca. Znaczy się jego brak. Ponieważ dotknięcie zarówno sprzęgła jak i hamulca wyłącza tempomat.
To jest oczywiste że do wyłączenia jest potrzebny ale do załączenia nie powinien bo jest to styk normalnie rozwarty czyli bez różnicy czy nie ma czujnika czy nie jest pobudzony. Chyba że na schemacie jest błąd i jest to styk normalnie zwarty?
Tego jaki styk to nie powiem. Ale uszkodzony czujnik, czyli "nie kontaktujący" nie pozwoli Ci załączyć tempomatu. Szwankował mi ten czujnik więc wiem. Nie działający nie pozwoli Ci załączyć.
jak bede miał czas jutro to podepnę sie z miernikiem pod czujnik hamulca i zobaczę czy styk jest zwarty czy rozwarty. ewentualnie roszyje sygnał i zamontuje przekaźnik posredniczący
Ale masz ten czujnik do wersji z tempomatem? Jest inny z tego co wiem.
kolego @kozi podanie rocznika auta w profilu ułatwiłoby analizę schematów. A do błędów w Elearn'ie musisz się przyzwyczaić. Jaki powinieneś mieć czujnik z jakimi stykami możesz sobie sprawdzić na poniższej stronie otwierając katalog i wybierając dokładnie swoje dane auta:
http://www.facet.it/db_comp/catalogo/catalogo.asp
A ja mam pytanie bo też interesuje mnie podpięcie tempomatu .
Mam skrzynie automatyczna i czy jest szansa że u mnie też jest taka wtyczka czy trzeba jednak rzeźbić ???
AR 2.4 jtd 2000r. faktycznie nie przewidziałem że może być styk przełączny. pozostaje mi wymiana czujnika albo tak jak wczesniej napisałem zastosować jakis styk przełaczny
Posiedziałem chwilę przy samochodzie i okazało się za mam czujnik do wersji bez tempomatu (styk N.C.). Jest on oczywiście ciągle wciśnięty gdy nie używamy gazu więc styk jest otwarty. Wychodzi na to że Wasze podpowiedzi były słuszne gdyż drugi styk powinien być N.O. czyli bez wciśnięcia gazu powinien być zamknięty i ciągłym sygnałem dawać "zezwolenie" na załączenie tempomatu.
Z dwojga złego mam przynajmniej wtyczkę wyposażoną w 3 piny i kabel doprowadzony do wtyczki D23A. Pozostaje więc skombinować czujnik i od wtyczki do kompa przeprowadzić kabelek.
Zanim jednak kupię czujnik spróbuję motyw z dodatkowym przekaźnikiem. Na dłuższą mete nie bedzie to jednak dobre bo przy każdym naciśnięciu hamulca będzie mnie wkurzał dźwięk przekaźnika
Najlepszym sposobem sprawdzić - rozkręcasz plastik pod kierownicą (4 lub 5 ampuli w okolicy manetki) i szukasz niepodpiętej 6 pinowej białej wtyczki. Jeżeli jest to od razu rzuci się w oczy.
Sprawdź także czy z czujnika na pedale gazu po odpięciu wtyczki wychodzą 3 piny czy 2
Udało się!! :)
tempomat działa. Narazie wielka kabelkologia pod nogami pasażera manetka na siedzeniu i wkurzający dźwięk przekaźnika za każdym razem jak nacisnę lub puszczę hamulec. docelowo poszukam czujnika hamulca do wersji z tempomatem i wtyczki do zegarów aby dołożyć pin z sygnalizacją załączenia "cruise" (zakładam ze diodkę mam).
U mnie wystarczyło zmienić "pająka" i doszła dodatkowa opcja TEMPOMAT :D
Dziwi mnie tylko trochę dlaczego nie było to fabrycznie zrobione skoro funkcja Tempomat (przynajmniej u mnie w AR166 z ASB) polega na innym przełączniku (manetce) .....?
Czyżby chwyt marketingowy....? Może opcja z tempomatem jest droższa i to znacznie niżeli komplet przełączników pod kierownicą...
Prawdopodobnie wiązki i czujniki montowane były wg. statystycznych obliczeń zapotrzebowań na wersje. U niektórych trafiało się że mają instalacje do wszystkiego a ogółem w wyposażenie nie było praktycznie nic poza standardem
kolego sq9ord mam pytanie czy zanim dodałeś pająka z tempomatem ,to przy zapalaniu silnika bez manetki z tempomatem zapalała ci się kontrolka cruise czy dopiero jak dodałem tempomat??
ale teraz jak włączasz tempomat to świeci ci się??