co o tym koledzy myslicie? bo nadchodzi czas na moj dwumas i mechanik zaproponował mi sztywne koło.Orientuje się ktoś z cenami i gdzie to moge zamówic?
Printable View
co o tym koledzy myslicie? bo nadchodzi czas na moj dwumas i mechanik zaproponował mi sztywne koło.Orientuje się ktoś z cenami i gdzie to moge zamówic?
W benzynce spoko, mam tak w 3.0 i jest super. W dieslu 1.9, broń cię Panie. W renówce po takim zabiegu auto szarpie przy ruszaniu jak szalone. Żeby w miarę płynnie ruszyć musi być prawie 3k obr/min. Mam przeczucie że same tłumiki drgań tarczy sprzęgła polegną nawet w common railu alfy. Zresztą, puść swojego diesla na 1 albo 2 bez gazu i lekko spróbuj stłumić obroty hamulcem, zobaczysz wtedy prawdziwą "kulturę" pracy.
Sztywne koła robi firma Valeo jest to jej patent koło jest wykonane ze specjalnego żeliwa innej tarczy ze specjalnymi sprężynami,taki zestaw gwarantuję 98% tłumienia drgań w porównaniu z dwumasem,są tego zwolennicy jak i przeciwnicy,jedno jest pewne cena jest atrakcyjniejsza jeśli jest to model dobrany odpowiednio do twojego auta możesz śmiało montować taki zestaw.
- - - Updated - - -
Tylko pamiętaj musi to być dobrze dobrane np.te same pojemności a różne moce silników,są różnice.
- - - Updated - - -
ArturK może ma zły zestaw zamontowany w reno i takie są rezultaty.
ANET ale gdzie to zamówić bo nie moge na necie znaleźć :(
Spróbuj w dobrych skepach motoryzacyjnych,lub hurtowniach,tylko jeszcze raz przestrzegam o prawidłowym doborze.
- - - Updated - - -
Ja mogę coś takiego sprawdzić tylko jutro i podaj mi nr.vin
Niestety ja raczej odradzam ten zestaw. Pisałem już o tym w jednym z tematów a w skrócie dodam, że nawet przedstawiciele Valeo tego nie polecają... Efekt nawet w cięższych autach jest mizerny (przenosi dużo więcej drgań i szybciej kończy tarczę sprzęgłową).
- - - Updated - - -
Najpierw go spytaj czy już montował w takim aucie i czy Ci zdejmie za darmo, jak się okaże, że jazda z tym patentem jest nie do zniesienia. Poza tym i tak chyba nie znajdziesz takiego zestawu (to się nazywa bodajże KIT 4P) do JTD
Tak jak pisalam wcześniej są zwolennicy tego rozwiązania jak i przeciwnicy ktoś to wymyślił prowadził jakieś próby i doświadczenia moim zdaniem jeśli to byłby produkt felerny taka firma jak Valeo napewno wycofała by się z produkcji tego typu rozwiazania.
- - - Updated - - -
Napierw właśnie trzeba sprawdzić czy ten zestaw przewidziany jest do alfy jtd.
ANET vin ZAR93200000098522
Oki jutro Ci sprawdzę i napiszę co i jak.
ni ma tego do AR z tego co pamiętam
Jednomas do jtd raczej odradzają ze względu na duże wibracje - ponoć wibracje potrafią nawet skrzyni zaszkodzić. Mi jeden z polskich tunerów robiący customowe zestawy zaproponował zestaw składający się z koła jednomasowego + tarczy z tłumikiem drgań z okładziną karbonowo-kewlarową i wzmacnianym dociskiem od 2.4 JTD w cenie 3400zł. Ma przenosić do 500Nm. Valeo nie ma gotowych zestawów.
Poczekajcie do jutra wszystko się wyjaśni cierpliwości koledzy.
Chłopaki, nawet do alfy common rail (super silniki świetnie wysterowane) odradzam, bo widziałem co się dzieje z francuskim dieslem, to nie sa małe niedogodności, tym się nie da ruszyć...
Ja polecam jeszcze wyrzucić wspomaganie i zamontować sobie korbki. Może się jeszcze uda wrzucić do tyłu belkę skrętną z np renault thalii. W sumie to może pompę wtryskową się uda na rzędową zamienić...
Ej Panowie on chce porady,jutro sprawdzę czy są taki zestawy do Alf i wszystko będzie jasne i po temacie.
Do kazdej nowosci tak podchodzisz? Nie mowie, ze to super czy jak ale cos nowego co mogloby byc tansze a rownie dobre. Ja nie uzywlem auta z takim kolem i jestem ciekaw czy spelnia role. Dlatego tez przygladam sie dyskusji lecz glupich tekstow nie wrzucam.
Sent from my Lumia 800 using Board Express
Ja Wam już dziś mogę napisać, że problem z głowy bo Valeo nie produkuje takiego patentu do żadnego modelu JTD zarówno w fiatach, oplach jak i saabach.
- - - Updated - - -
To może zacznij szukać na forum, bo ja opisywałem perypetie z takim zestawem i słowa dobrego poza ceną na takie rozwiązanie nie powiem.
- - - Updated - - -
Poza tym, że tapicerka chce odpaść to nawet plomby w zębach nie są bezpieczne:)
zapomnijcie o jednomasie do jtd poki co
Hubus20 sprawdziłam tak jak obiecałam wczoraj,niestety do twojego modelu nie ma sztywnego koła,więc musisz szukać dwumaski albo nowej lub używanej,wszystkim pozostałym dziękuję za zażartą dyskusję oraz swoje opinie.Z mojej strony uważam temat za zamknięty! Dzięki!
a wie ktoś gdzie mogę kupić używany dwumass w dobrym stanie? jakieś auto części?
Poszukaj kolegi salubris. Może ma.
A najlepiej wrzuć ogłoszenie w bazarze.
juz znalazłem.Pod wawą jest gość co ma wszystkie czesci do alfy 156.166.Tanio bierze i kurier na 2 dzien po zamówieniu jest.Już pare rzeczy u niego brałem.Jak by ktoś cos chciał to PW i podam nr do niego
Tylko przed montażem sprawdż sobie jakie ma luzy/wychylenia/ żebyś nie zamontował gorszego niż masz teraz.
Już lepiej regenerować, niż zmieniać na sztywne koło.
a jaki byłby koszt regeneracji? i dobrze po tej regeneracji chodzi?
Moim zdaniem nie ma sensu regenerować. Koszt około 800zł a ryzyko spore że padnie znacznie szybciej niż nowe Valeo za 1200.
Lepiej dopłacić i mieć nowe koło.
Patrzyłam na cenę tego dwumasa niestety nowy będzie go kosztował więcej 1200 zł.ale co nowe to nowe nie da się ukryć spokój na co najmniej 150000 km.
Anet to ile nowe kosztuje?
W zależności jaką kto ma marże dla mnie zakup na hurtowni jeśli dobrze pamiętam z Valeo kosztował troszkę ponad 1200zł chyba 1240 zł coś koło tego to są drogie rzeczy tego nie marżuje się dużo max to około 8-10% ale wiesz niektórzy są pazerni cholernie i mogą dowalić ile wlezie,i jeszcze jedno do wymiany sam dwumas czy też kpl.sprzęgło?
sam dwumas.sprzegło chyba ok
- - - Updated - - -
tzn wiesz.Dwumass dopiero zaczyna sie odzywać.Mechanik powiedział,że z tym mogę spokojnie jezdzic.Ale wole miec wszystko na tip top
A to jak tak to pewnie jeżdzij ile się da,ale moja rada jak już dojdzie do wymiany to wymień cały zestaw,wszystko zużywa sie jednocześnie i dwumas i sprzęgło po wymianie masz spokój na conajmniej 150000 tys.km.Oczywiście nikomu nie narzucam swojej opinii ale weż to pod uwagę.
dwumas mam ładny z używki,ale sie zastanawiam czy wymienic.Nie w moim stylu jezdzić ,aż sie da :D troche wnerwiają mnie te delikatne wibracje :(
Jeszcze raz powtarzam sprawdż go w dobrym warsztacie czy ma odpowiednie wartości luz wzdłużny i osiowy,może być z wyglądu ładny ale swój przebieg mieć,widzę że masz również problem ze świecami żarowymi ale tu nie za bardzo mogę pomóc nigdy jeszcze nie miałam diesla.
heh kobitka,ale obeznana :) dwumas mam z przebiegiem 30tys km od znajomego.Kupił go z rok temu Valeo rozbił auto i mi opchnał.Także jest ok.Za jakieś 2 miesiaće go włoże wraz z nowym sprzęgłem .
No dziękuję za uznanie ale bawię się tym tematem już 15 lat coś tam coś wiem,a jak wracąc to tematu jak masz taka dwumaskę to się nawet nie zastanawiaj tylko montuj oczywiście z nowym sprzęgłem wtedy będziesz wychwalał bellę pod gorące włoskie słońce.
muszę najpierw na te sprzegło nazbierać :D Wybieram się w ferie do bochni i w tamte strony,nie chcesz posłuzyć za przewodnika ??:D
A to jak będzie się wybieraj to pewnie daj znać,na pewno Ci doradzę jak miło spędzić czas w miescie soli!
Ja bede z dziewczyną jechał do bochni,a potem pewnie zakopane :) także odwiedzę :)
No to super ja też już niestety nie jestem panną,to się nie martw że będę Cię podrywać/to żart oczywiście/ale Bochnia to dobra baza wypadowa do Zakopanego i Krakowa też piękne miasto i nie przereklamowane tak jak Zakopane.