Czytam tematy na forum związane z wymiana oleju w skrzyni i większość pisze 75W90 , a na stronie valvoline przy konfiguracji samochodu wyskakuje mi 75W80 i teraz nie wiem co kupić mam dylemat , podpowiedzcie coś
Printable View
Czytam tematy na forum związane z wymiana oleju w skrzyni i większość pisze 75W90 , a na stronie valvoline przy konfiguracji samochodu wyskakuje mi 75W80 i teraz nie wiem co kupić mam dylemat , podpowiedzcie coś
Ja zalałem 75w80 , bo nawet na stronie fiata jest zalecany, lałem ,TUTELA ZC 75 SYNTH.
Ja też tak chyba zrobię , dzisiaj jadę kupić , i kupię valvoline 75w80
Tez myślałem nad tym olejem,ale zapałem tutela.
Wysyłane z mojego HTC EVO 3D X515m za pomocą Tapatalk 2
Do V-ek idzie 75W90 a do reszty nie wiem, zreszta pod maska jest nalepka na ktorej wszystko jest napisane.
A czym one sie różnią? Przy 75w80 jest napisane że lepiej pracuje przy niskich temp
Pozwole sobie przekleic z innego forum:
Klasyfikacja lepkościowa SAE
Oleje przekładniowe pracują w lżejszych warunkach niż oleje silnikowe i mają równie wysoką lepkość, szczególnie oleje syntetyczne i ATF. W Europie obowiązująca jest klasyfikacja lepkościowa SAE (Society of Automotive Engineers - Stowarzyszenie Inżynierów Samochodowych):
- 70W, 75W, 80W, 85W - oleje zimowe (W - winter; 70W w Polsce bardzo rzadko stosowana);
- 90W, 140W, 250W - oleje letnie (ta ostatnia praktycznie niestosowana);
- 80W, 80W/90, 85W/90, 80W/140, 85W/140, 90, 140 - oleje wielosezonowe mineralne;
-75W/90, 75W/140, 80W/140 - oleje wielosezonowe syntetyczne i semisyntetyczne.
Oleje wielosezonowe są najodpowiedniejsze w naszej strefie klimatycznej (np. olej oznaczony SAE 75W/90 charakteryzuje się w niskich temperaturach takimi właściwościami, jak olej oznaczony SAE 75, a w temperaturach wysokich - jak SAE 90).
Klasyfikacja jakościowa API
Chociaż na świecie używanych jest kilka systemów klasyfikacji jakościowej, najbardziej znana jest klasyfikacja Amerykańskiego Instytutu Naftowego API (American Petroleum Institute). Rozróżnia ona oleje ze względu na zastosowanie:
- GL-1 - przekładnie ręczne, olej bez dodatków, nisko obciążone przekładnie (już niestosowany);
- GL-2 - przekładnie mechaniczne pracujące pod niskim obciążeniem (bez dodatków uszlachetniających);
- GL-3 - do konwencjonalnych skrzyń biegów, przekładni stożkowych (zawiera niski poziom dodatków powodujących polepszenie własności oleju pod wpływem obciążenia);
- GL-4 - przekładnie stożkowe i hipoidalne pracujące w umiarkowanych warunkach, mosty napędowe z hipoidalnym uzębieniem o małym wyboczeniu osi, mechaniczne skrzynie biegów (zawiera bardzo dużo dodatków uszlachetniających, w tym EP);
- GL-5 - skrzynie manualne, przekładnie główne i hipoidalne o dużym wyboczeniu osi, eksploatowane w najtrudniejszych warunkach, przekładnie o zmiennym obciążeniu (zawiera cały pakiet dodatków);
- GL-6 - specjalny olej zapewniający dobrą ochronę przed zmatowieniem powierzchni, jakościowo zbliżony do GL-3; przekładnie hipoidalne pracujące w ekstremalnych warunkach.
W skrzyniach manualnych praktycznie stosowane są oleje o klasach: API GL-4 i API GL-4/GL-5. Poza klasyfikacją API jest używana przez producentów olejów przekładniowych amerykańska klasyfikacja wojskowa MIL-L-2105-D. Obejmuje ona jednak tylko oleje o klasach lepkości SAE 75W, 80W/90 i 85W/140 z rozszerzeniem adekwatnym do klasyfikacji lepkościowo-jakościowej SAE J 306-MAR85.
Aha , czyli 75w90 to olej syntetyczny a 80w90 mineralny , nie no ja chce syntetyk wszystko wyjaśnione leci thanked
ja też zalałem 75W90 i 40 tyś zrobione i wszystko ok
Kupiłem Orlena HIPOL 75W90 bo obok mnie gdzie kupowałem mieli orlena i mobila , wziąłem orlena w końcu 75W90 to 75W90 więc chyba będzie taki sam jak jakiś castrol,motul czy valvoline
mam nadzieje że bd dobry , olej w skrzyni powinno wymieniać się co ok.60tys km to ja wymienie za 40tys chociaż już wtedy raczej tym autem nie bd jeździł :d
napewno nie lej teraz 80w90 czyli tzw Hipolu ja miałem taki gdyż ponieważ u mnie ubytek oleju był baaaaardzo dużo bym powiedział że brak w skrzyni było oleju i po 18stej nigdzie nie można było dostać normalnego oleju w okolicy więc zaopatrzyłem się w Hipol , niedawno zmieniłem ten olej na 75w90 Canada Petrol , gdy jest zimno biegi wchodzą lepiej niż na tym gęstszym , także ja od siebie nie polecam na zime 80W90 reszta może być ok , aha i najlepiej wlać ponad stan do skrzyni ! aż będzie się przelewać
używam patentu z VW polo gdzie skrzynie padały po 150tyś km lecz właściciel pewnej polówki wlewał na maxa i skrzynia ma już 240tyś bez zgrzytów biegi wchodzą , chodzi o smarowanie największych zębatek .
U mnie jak wyciągam ten bagnecik, to nawet nie mogę odczytać ile tego oleju jest, bo jest tak rzadki i przeźroczysty. To normalne, czy mam tam wlaną jakąś wodę?:p Obojętnie, chyba skuszę się na wymianę, chociaż producent nawet takiej nie przewiduje, co nie? Bo według nich olej w skrzyni potrafi "przeżyć" samochód:p
Oto co znalazłem: https://www.fiat-autoparts.com/pl/ka...ynth-75w80-gl5 . To jakaś promocja, pomyłka czy jakaś mniejsza butelka ? Jeżeli coś w międzyczasie zmienią, bo zapytałem ich czy to na pewno 1L, to dodam, że cena podana jest 20,91 zł.
kolego otworz maske i na pasie przednim masz nalepke z olejami, plynami itd. sprawdz co pisze o skrzyni...
Odpowiedź znajdziesz tutaj: http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iegow_jtd.html. Piwo oddasz na jakimś zlocie:)
W wersji 105 km jest tak samo ?
Szukałem kiedyś, nie znalazłem :( ale spróbuję jeszcze, może się znajdzie. Dzięki :)
Tak samo,niedawno wymienialem i mam tak
To ja opisze dzisiejsze zmagania z ASO w Atenach. Pojechalem do nich po olej do skrzyni tutella 75w90 GL-5. Pan powiedzial, ze tutella nie produkuje takiego oleju. Chcial mi wcisnac 75w80. Sprawdzal po nr vin, wydzwanial gdzies do fiata i uparl sie, ze do mojej skrzyni wlewa sie 75w80 gl5 a tutella 75w90 gl5 nie istnieje. Pojechalem do innego aso i tam zamowilem 75w90 bez problemu i jutro mam odebrac. Podjade jutro do pierwszego aso i pokaze temu tumanowi ten olej i zobaczymy co mi powie.
Jak wygląda ten kryzys w grecji , pytam z ciekawości
80% grekow to tumany ktorym ciezko jest wytlumaczyc cos prostego. Zyli na kredyt ponad stan. Za byle usluge mechanik liczy sobie grube pieniadze a i tak nie mam pewnosci czy zrobi to dobrze dllatego jezdze do Polaka.
Wracajac do tematu. Dzisiaj bylem po olej i pan w drugim aso stwierdzil, ze do mojej skrzyni wchodzi 75w80 i taki chcial mi wcisnac. Uparlem sie na 75w90 i dopiero jutro bede go mial ale wlewam go na wlasna odpowiedzialnosc. Juz drugie aso chce wlewac do skrzyni w V6 75w80.
W drugim aso tez jednak nie udalo mi sie kupic 75w90. Wziolem 75w80. stanie sie cos jesli wleje ten olej do mojej skrzyni razem z dodatkiem do skrzyni liqui moly?
A po co olej w ASO kupujesz ;/ Tutella w okresie kilku lat zmieniala podobno oznaczenia olejow i ja bym sie trzymal 75w90 gl5 tak jak juz to bylo napisane, te skrzynie maja slabe dyfry i lubia wybuchac wiec lepiej lac to co trzeba.
Kupilem olej w aso bo liqui moly nie moglem dostac. Wiem, ze maja slabe dyfry i kupilem dodatek liqui moly a noz dluzej podziala.
Do Alfy 147 1.6 Twinspark 105 km Olej SAE 75W-80 ? Wszyscy polecają 75w-90 ale nie mogę dostać tego oleju firmy TUTELLA, jest 75w-80. Olej 75w-90 jest mogę kupić CASTROL, VALVOLINE oraz MOBIL 1...jakim olejem zalać skrzynię ? TUTELA CAR ZC 75 SYNTH 75W-80 czy 75W-90 firm podanych powyżej...
Zalecana jest Tutella bo to koncern fiatowski... lej 75w90, ja w skrzyni mam Valvoline