Zapomnialem wylac letni plyn i pewnie przymarzł.Gdy nalałem zimowego spryskiwacze działają ale maja bardzo małe ciśnienie.Pękniety przewód? Alfa 156 1,9 JTD SEDAN
Printable View
Zapomnialem wylac letni plyn i pewnie przymarzł.Gdy nalałem zimowego spryskiwacze działają ale maja bardzo małe ciśnienie.Pękniety przewód? Alfa 156 1,9 JTD SEDAN
Czekałeś chwilę aż silnik się zagrzeje i roztopi płyn, który mógł być jeszcze w przewodach ?? Może spaliłeś pompkę i dogorywa? Podłącz silniczek(pompkę) na krótko i sprawdz czy jest zdrowa.
Też mógł się uszkodzić wirniczek w pompce jak płyn zamarzł,pewnie będzie do wymiany.
mysle,ze to przewód rozsadziło.
- - - Updated - - -
jak sie do niego dostac
Podepne się-czy jest jakaś regulacja spryskiwaczy?
Próbowałem na różne sposoby, a u mnie znów jest takie ciśnienie, że na tylną szybę mi leci a nie na przednią :D
Masz od boku spryskiwacza miejsce na płaski śrubokręt, jak ktoś dużo przy tym grzebał to mogą być już wyrobione gniazda :)
Na tylną szybę powinien być taki mały czarny zaworek który nie pozwala cofnąć się płynowi do zbiorniczka.
A wycieraczki jakie masz płaskie bezstelarzowe, czy klasyczne? Jak płaskie i wyregulowałeś tak spryskiwacze, żeby w nie nie waliło płynem to właśnie płyn będzie lecieć na tylną szybę i dach, przerabiałem to u siebie, i dzięki forum znalazłem na to sposób. Spryskiwacze mgłowe ze Skody Octavii 2, wymagają drobnego cięcia podszybia, ale da się je precyzyjniej ustawić niż oryginalne bo są od nich znacznie wyższe, koszt to 20 zł od sztuki.
A proszę bardzo:
http://moto.allegro.pl/dysza-spryski...726560109.html
- - - Updated - - -
PS wyciąć trzeba około 5 mm podszybia ;)
Ale tu jest tylko 6szt a kolega chciał cały karton ;)
A w kontekście spryskiwaczy mgłowych orientuje się może ktoś, które modele aut miały takie spryskiwacze?
Znajduję info odnośnie pojedynczych modeli, ale żeby znaleźć jakąś listę to mi się jeszcze nie udało.
Na allegro tego pełno :P Ja dostałem oryginalnie zapakowane w folię z magazynu Mlada Boleslav Skoda ;) Zamieszczając link chciałem udowodnić, że da się te spryskiwacze kupić za 20 zł, bądź niewiele ponad te 20 zł. Co innego jak idziesz do ASO wtedy zaśpiewają 30zł jak to bywa w większości ASO.
koledzy jak się dostac do tech wezyków
- - - Updated - - -
i jak na krótko sprawdzic tą pompke ?
zależy w którym miejscu? Jeśli te prowadzące do spryskiwaczy są 2 sposoby, w pierwszym podważasz spryskiwacze i je wyciągasz, w drugim wyciągasz podszybie. Jak nie jesteś pewny co do przewodów ściągnij całe podszybie będziesz widział cały odcinek, który doprowadza płyn do spryskiwaczy. A jak sprawdzić resztę odcinka, tzn od pompki do podszybie to nie wiem bo nie zwróciłem uwagi jak przewód biegnie w komorze silnika.
kolego na slabe cisnienie to pierwszym podejrzanym jest trojnik ktory rozdziela wezyk na dwa spryskiwacze. znajdzesz go demontuje przednie podszybie tak jak do wymiany filtra kabinowego. a co do spryskiwaczy to ja poleca zalozyc od uno/tipo. bez zadnych przerobek wchodza i latwo je regulowac
a co ma ten trójnik do ciśnienia tego płynu ?
A to, że jak się rozwali to puszcza płyn na podszybie i tylko część dociera do spryskiwaczy, ja to miałem rozwalone i zakleiłem to kropelką i póki co działa :D W tym trójniku jest taki otworek i przez niego uciekał mi płyn i stąd brak ciśnienia na spryskiwaczach. Zapomniałem, że to też mogło ulec uszkodzeniu.
a jak wyjac pompke spryskiwaczy ?
Faktycznie, 20zl ;) Zwracam honor, jeszcze nowka. Orientujecie się jak z wydajnością naszej pompki do tych dyszek mgłowych? Jak pamiętam to np caddy miał pompkę wysokiego ciśnienia do nich.
jak ta pompke wyjac????
Moja pompka daje radę, rozprowadza płyn na prawię całą powierzchnię po której jeżdżą wycieraczki, ale podsunąłeś dobry pomysł z tą wysokociśnieniową pompką :D Tylko czy wtedy płyn nie będzie szedł nie tylko na przednią szybę, ale również dach i tylną szybę?
- - - Updated - - -
Co do wyciągania pompki to przeglądając allegro sądzę, że one są wsadzone na wcisk ;)
przyczyna to zapchane dysze spryskiwaczy.przedmuchiwałem i dalej lipa.gdzie moge kupic nowe ?jakies linki na allegro ?
- - - Updated - - -
http://allegro.pl/dysza-spryskiwacza-skoda-octavia-ii-audi-a2-oryg-i2710499487.html macie nie za 20 zł za sztuke tylko nie cale 10zł.takie wlasnie zamówilem
Dobra pany, kupiłem w ASO Skody spryski do Octavii 2 (sztuka 25zł), zamontowałem i jest problem - sikają zbyt wysoko mimo ustawienia najniżej jak się dało. Znaleźliście rozwiązanie tego problemu?
Jak dla mnie są pod zbyt dużym kątem na podszybiu, trzebaby tył jakoś podnieść, o 1-2 mm i wtedy ustawić, ale może się mylę?
dcfan a wycinałeś odrobinę podszybia? Tak z 5 mm w górę od standardowego mocowania? Ja tak zrobiłem, zatrzask ładnie wskoczył i po ustawieniu tylko niewielka część z płynu ląduje na dachu, większość na przedniej szybie.