Mam pytanie czy można wybić tulejki na górnym wahaczy w alfie 147 z 2001r bo na allegro widziałem same tuleje, czy wymiana jest trudna można podjąć sie samemu??
Printable View
Mam pytanie czy można wybić tulejki na górnym wahaczy w alfie 147 z 2001r bo na allegro widziałem same tuleje, czy wymiana jest trudna można podjąć sie samemu??
Można.
Co do stopnia trudności to zależy, czy ktoś jest na tyle doświadczony i ma odpowiednie narzędzia.
Było wiele tematów z opisem, jak to zrobić.
Tylko zastanów się, czy warto inwestować w stare whacze, bo za chwilę możesz mieć luz na sworzniach i trzeba będzie je wymienić.
Ale tulejki raczej rzadko się zużywają mają bardzo długą żywotność najczęściej sworzeń się wybija ale wtedy trzeba wymienić całe wahacze.
- - - Updated - - -
I tutaj tak jak wcześniej kolega pisał zainwestuj sobie w coś lepszego typu Febi,Swag,Trw,Delphi nie będziesz na pewno żałował.
Kupe wahaczy widziałem z luzem na tulejkach a ze sworzniem nie naruszonym. Fakt, że trzeba mieć pewność sworznia jeżeli chcesz inwestować - mnie niestety naciągneli na wymiane tulei a za chwile i tak zmieniałem wahacz.
A z drugiej strony mam wahacze od 166 wymienione ze 2 tygodnie temu gdzie wyciagajac widziałem ze sworzeń jest ok ... a tuleje wyrąbane.
- - - Updated - - -
Co do samego procesu wymiany - da rade zrobić to samemu.
2 imadła i da rade + młotek i jakiś dobry smar
Poczytaj trochę na forum na w dziale 147/156/166/GT tam ten temat był poruszany wielokrotnie. Nawet wstawianie PU
równiez twierdze ze czesciej zużywaja sie tuleje niz sworzeń, mam kilkanascie wahaczy z zuzytymi tulejami a sworzenie ok. wymien tuleje i dojezdzij te wahacze, potem złóz nowe, bo regeneracja sworznia to juz dosc duzy koszt.pzd.
pseudo oszczędność, nie warto wymieniać samych tulejek. Szkoda czasu i roboty. Wymieni tulejki a rozleci się sworzeń.
ale tak jak wspomnieli wcześniej koledzy częściej padają tulejki. Rozbierałem 3 razy zawieszenie (156/147/156) i w ani jednym nie było uszkodzonych sworzni.
Wg mnie, moim zdaniem. Długie zwlekanie z wymiana tulejek może powodowac uszkodzenie sworznia.
kolego tylko dostań oryginalne tulejki trw. Jakość innych tulejek nie jest porównywalna. Zerknij gdzieś zamieszczałem zdjęcie tulei trw w przekroju. Mają dodatkowo metalowych kołnierz w środku a w kazdej innej tulejce jest tylko guma i metalowa tuleja a to nie pracuje sztywno.
Moze wstawić PU i będzie na dłużej :)
A jak ze skrzypieniem PU? chodzi mi o górne wahacze i stabilizator przedni. trzeba smarować co chwile czy nie?
raz a dobrze
To dobrze, bo wiele opinii mnie odstrasza a drugi raz staba nie mam zamiaru robic na pseudo oryginalnych gumach z allegro, które po 20tys padły. Jak smarować i czym? planuje zakup w strongflex i mają tam jakiś smar do tego..
w zestawie jest chyba. a jak nie to jakiś silikonowy
blandor tulejki MOOG tez maja zatopiony metal w gumie a mimo to u mnie nie wytrzymaly z 10 tys km nawet
Cytat:
kolego tylko dostań oryginalne tulejki trw. Jakość innych tulejek nie jest porównywalna. Zerknij gdzieś zamieszczałem zdjęcie tulei trw w przekroju. Mają dodatkowo metalowych kołnierz w środku a w kazdej innej tulejce jest tylko guma i metalowa tuleja a to nie pracuje sztywno.
no ok tylko że oryginalny wahacz trw górny mozna kupić za 140zł czy opłaca się więc bawić w wymiane tulejek mając na uwadze to że może paść sworzeń:)
na allegro zaczynaja się wahacze z etykietką TRW, od 179zł.
a czy to TRW? dobrze wiemy, ze podróbek pełno. Nawet piotriix 2 wahacze TRW wymienial po paru tysiącach.
allegro. W tej chwili nie ma wystawionej aukcji ale jeszcze 2 dni temu byly. Sam u tego Pana kupowałem i ma dobre ceny.
http://allegro.pl/wahacz-wahacze-alf...631935530.html
Moim skromnym zdaniem mogą to nie być niestety wahacze oryginalne mimo nabitych emblematów (nie ze wzgl. na zarysowania i braku pudełka na fotce), mam po prostu porównanie do wyglądu wahacza TRW zakupionego w sklepie i jakość jego wykonania jest drastycznie inna (brak nadlewek, nierówności etc) ten wygląda jak fast albo Qap.
ALE....to tylko moje zdanie i wróżenie z fusów (ocena po fotkach) - niech Ci działa jak najdłużej !!!
a nie kupujcie bo tanie i wogole! kurde ludzie nie doszukujcie sie problemu tam gdzie go nie ma. Wahacze sa jak najbardziej oryginalne trw ze znakiem oryginalu... kupuje jeszcze inne czesci od tego czlowieka i wszystko jest z oryginalu
blandor..już coś Ci kiedyś pisałem w tym temacie..:).Ja dzisiaj pytałem o ceny tylnego zawieszenia.
Spokojnie źródełko nie wyschnie:P pytałem:D a na tył troche drogo wychodzi bo też już sprawdzałem. Ja już cały przód mam wymieniony i czekam tylko na panewki wariatora i składam silnik do kupy.
znalazłem taką ciekawostkę od Vemy...choć koledzy na forum już o tym pisali :)
http://vemapol.pl/main/news,43,vema....cc786d0fb9efc6
może jest to rozwiązanie na nasze skrzypiące wahacze :)
dzieki za porAdy
Po 179PLN oryginalne TRW kupię w każdej ilości. Mamy wahacze TRW z oficjalnej polskiej dystrybucji i taka cena jest absurdalna.
Wymiana samych tulei (33-43 PLN za szt.) moim zdaniem nie ma sensu przy cenie nowego wahacza poniżej 100PLN - FAST. Nowy to nowy.
Dobrą alternatywą jest wahacz Vemy z kalamitkami - 169 PLN.
http://autosklep24.pl/pl/p/Wahacz-go...-SMAROW./10551
Sprzedajemy je od kilku miesięcy i nie ma negatywnych opinii.
Pod wszystkich podanych cen -10% rabatu dla Alfaholików.
Taaa ...
Szkoda tylko, że na rynku jest aż tylu oszustów oraz ludzi wierzących w bajki.
W tej branży cudów nie ma.
aby może zakończyć dywagacje na temat poruszony przez kolegę...wahaczy górnych TRW zakupionych za 280 pln chciałbym przedstawić to co zakupiłem z tego samego źródła... nie wiem skąd facet ma taką cenę ...czy wynosi to pod pazuchą z firmy..nie interesuje mnie to..ja to kupiłem od niego przez allegro..ceny ma różne.Akurat górne wahacze u niego się opłaca kupować ..ale reszta jest już w cenach normalnych.Oczywiście faktury nie ma :).
Załącznik 78626Załącznik 78627Załącznik 78628Załącznik 78629Załącznik 78630Załącznik 78631 resztę zakupiłem / tylne zawieszenie / u kol. DamianaS...przed chwilą doszła paczka..dzięki Damian.. w znanym wszystkim alfaholikom sklepie :).POLECAMZałącznik 78632
Jutro auto dostanie nową zawiechę w cenie ,, kombinowanej".Jestem z wielkopolski..a ponoć to my wynaleźliśmy drut aluminiowy..:)
Dzięki za dobre słowo.
Wahacz ze zdjęć ma oryginalną etykietę Fiata - Ricambi, wszystkie oznaczenia na odlewie są prawidłowe więc jak najbardziej OK.
W tej chwili mamy oryginały TRW z nowej dostawy (droższe niestety) po 253 PLN - 10% dla klubu = 228 PLN
Wahacze pochodzą z oficjalnej polskiej dystrybucji - 100% oryginał.
andrzejm36 a Ty za ile kupywałeś swoje i od jakiego sprzedawcy?
to zerknij w swoich aukcjach nazwę uzytkownika to zostanie na dłużej
andrzejm36 widocznie nie warto podawać nikomu takich informacji bo tak naprawde po co jak i tak kazdy mysli ze ktos ich probuje na mine wpakować.