Koledzy czy w 159 istnieje taka możliwość aby na wyświetlaczu głównym pokazywała się aktualna prędkość? Chodzi mi o cyfry,coś takiego jak mają VAG-i?
Printable View
Koledzy czy w 159 istnieje taka możliwość aby na wyświetlaczu głównym pokazywała się aktualna prędkość? Chodzi mi o cyfry,coś takiego jak mają VAG-i?
Pewnie się nie da Alfa to nie Vag.
"jeszczem takiej opcyji nie widzioł" :)
Szkoda, przydałaby się taka opcja ;)
Da się na 100%. Tak samo jak się da żeby wyświetlał nr.biegu na jakim się jedzie.
no to napisz jak , chętnie poznamy coś nowego
To chyba kolega losdamianos napisał żartobliwie ;)
Okazuje się,że na rynek Francuski wyszła wersja limitowana Brery i 159 Ti w 2010r,która miała seryjnie na wyświetlaczu środkowym prędkość a w prawym dolnym rogu wyświetlany był nr biegu na którym aktualnie się jedzie + wyświetlała się informacja "Shift" + strzałka w górę lub dół kiedy zmienić bieg (zależna oczywiście od obrotów silnika). Podjarałem się,że da radę to zrobić w mojej 159 ale okazuje się,że to w wersjach "limitowanych" tylko...Zresztą może ktoś słyszał o tym i coś wie więcej? Ja się dowiedziałem o tym od kumpla z Francji który przez skype powiedział mi,że jadać 159 bardzo mu się ta opcja podobała i w tym momencie mnie zamurowało bo czegoś takiego nie widziałem na tym forum dlatego też pytam...
Niech kolega wykręci licznik i poda Ci jego nr - wg EPER'a sobie sprawdzisz jaka wersja licznika. Być może automat ma tą funkcję bo w manualu aby pokazywało nr biegu to raczej wątpię.
O ile dobrze pamiętam, FES pokazuje numer wrzuconego biegu, więc jeśli komputer wie, jaki jest bieg, to nic nie stoi na przeszkodzie, by jego numer pokazać na wyświetlaczu.
Informacja który aktualnie jest bieg mnie nie interesuje. Chyba każdy wie jaki aktualnie jest :D
Ale info o prędkości bym chętnie widział :)
Technicznie żaden problem, rozwiązanie czysto informatyczne, stosowane zresztą w "komputerach" dokładanych do motocykli. Komp dostaje sygnał prędkości, sygnał obrotów silnika i ewentualnie sprzęgła. To wszystko. Wystarczy przeliczać przełożenie i na tej podstawie określać bieg. Nie trzeba innych czujników, montowanych na lewarku czy skrzyni...
Teoretycznie żeby to zrobić wystarczyło by "tylko" złamać oprogramowanie samochodu, albo wgrać wersję limitowaną, z tymi funkcjami. O ile nie ma różnic sprzętowych, a podejrzewam, że nie ma.
Cos jak w 8c bylo by fajne ;)
Załącznik 78162
Widocznie coś takiego jak kolega Tasiek wrzucił, bo z biegami się zgadza. A to nie jest ten sam wyświetlacz VDO co w 159?
Pierwszy raz słyszę o takich wersjach 159 i Brery.
Te zegary sa z 8c, nie 159/Brery.
Tutaj widac lepiej literki VDO, wiec kto wie. Potrzeba teraz by wypowiedzial sie ktos kto sie zna :)
Załącznik 78163
Więc może tak jak pisał wcześniej jeden z kolegów, jest to kwestią innego oprogramowania?
Na bank da się przeprogramować komputer- kwestia oczywiście umiejętności pisania programów ;)
Ktoś powiedział, że bieg nie jest mu potrzebny na wyświetlaczu, bo przecież wie i widzi na lewarku... no to ja pytam po co prędkość, skoro tuż obok jest piękny zegar :)
Fajny bajer... ja to bym widział coś takiego jak SHIFT, mówiący kiedy wrzucać optymalnie bieg (dla ostrej jazdy i ekonomicznej... chociaż za ekonomie ktoś mnie pewnie zaraz zbeszta hehe, no ale w dobie drogiego paliwa nie zaszkodzi spalić mniej paliwa).
Jeździłem krótko aurisem (diesel 1,6?) z czymś takim. Trochę to wkurzające było, bo kazał zmieniać biegi w momentach, które wypadały na "telepiące" obroty na wyższym biegu (za niskie wg mnie).
Te zegary są z 8C ale ktoś napisał, że była niby limitowana wersja w 2010 z takim rozwiązaniem.
Ciekawe czy to prawda.
Nie to nie prawda, dla jaj temat założyłem. Na 100% w 159 TI w wersji limitowanej we Francji jest taki wyświetlacz jak w 8C - tzn.nie wiem czy identyczny ale ma takie same rozwiązania w menu- bynajmniej zgadza się to,że w prawym dolnym rogu wyświetlane są biegi więc najpewniej wszystko inne też jest takie samo. Była mowa o Brerach i 159 w wersji limitowanej.
kazał złe słowo - sugerował :) za każdym wzrostem/spadkiem obrotów, na każdym biegu. Tak jakby obok Ciebie siedział ktoś, kto non stop Ci mówi jak jechać - możesz nie słuchać, ale po pewnym czasie zaczyna wkurzać :)
To po co patrzysz na wskaźniki? :)