Witam Użytkowników, mam już trochę zużyte obudowy kluczyków w mojej Alfie. Mam takie pytanie, jak kupię taką obudową http://allegro.pl/kluczyk-chip-obudo...795843904.html, to co musze zrobić żeby po prostu "działało":)
Printable View
Witam Użytkowników, mam już trochę zużyte obudowy kluczyków w mojej Alfie. Mam takie pytanie, jak kupię taką obudową http://allegro.pl/kluczyk-chip-obudo...795843904.html, to co musze zrobić żeby po prostu "działało":)
Nie wiem, czy nie trzeba jakiegoś kodowania robić. Jest przecież karta kodowa dołączana do aut- oczywiście ja tego nie mam bo poprzedni właściciele zgubili :/
Mam jeden kompletny klucz, a drugi to sam klucz fizyczny bez właśnie obudowy.
W sumie... to dołączam się do pytania bo może kodowany jest ten "patyk" :P
Tak swoją drogą to strasznie szybko niszczeją te kluczyki. Już bym chyba wolał zwykły od takiej taniej zabawki. Żeby chociaż ta imitacja aluminium rzeczywiście była aluminiowa, a nie że raz gdzieś spadnie i poobijana ze wszystkich stron
Niestety, jakość kluczyka przypomina zabawkę made in china :(
No właśnie kurde, kiepska ta jakość jest. Dodam, że mam kartę z kodem, jeżeli ktoś wie, co trzeba zrobić, to proszę o kontakt. Ponadto ile takie kodowanie może koszotować?
Nie jestem na 100% pewien, ale prawdopodobnie nie ma możliwości przeprogramowania używanego kluczyka.
Dowiadywałem się ostatnio tzn w maju i tylko serwis programuje kluczyki, tzn zamawia kluczyk pod dane auto i potem go tylko programują, narazie nasi fachowcy nie maja pomysłu jak zakodować kluczyk do 159,jeżeli coś się zmieniło to ja chętnie dorobię sobie drugi kluczyk,
A wiesz może ile kosztuje dorobienie kluczyka w serwisie?
Też mam tylko jeden kluczyk. W serwisie powiedzieli że nowy kluczyk kosztuje ok. 1000 PLN. W sumie trochę
Pytałem w Viamocie to mi powiedzieli ok.1000zł za kluczyk plus kodowanie około 200zł...
Nie wiem jak to dokładnie jest ale podejrzewam że środek tzn. wszystkie czipy itp można przełożyć do nowej/używanej obudowy także w przypadku zniszczonego plastiku można poszukać jakiejś używki w dobrym stanie i spróbować przełożyć.
Strasznie drogie te obudowy. Żeby się przekonać to trzeba byłoby rozebrać kluczyk i zobaczyć co jest w środku. Pewnie trzeba całą elektronikę łącznie z pastylką immo przełożyć do nowej obudowy i będzie śmigało bez programowania. No chyba że jest tu jakiś myk to utrudniający.
rozdzielasz kluczyk, wyjmujesz element z bateria. a z obudowy wyjmujesz delikatnie gumke z przyciskami, odkrecasz wkret /pod logo NIE ma zadnego mocowania wiec nie zdejmuj:)/rozdzielasz obudowe i przekladasz elektronike do nowej. nie ma zadnej pastylki tylko ta plytka. Co do wyjecia grotu to trzeba tylko usunac cienka rurke z boku metalowej czesci...jest tylko wsunieta! ja za nowiusienka obudowe na tablica.pl zaplacilem 100 pln wiec te ceny troche z kosmosu...trzeba szukac...pozdr.t
Hymmm, skoro mówisz, ze w gruncie rzeczy nie jest to trudne, to muszę sie za to zabrać. Tak jak piszesz, na allegro trochę drogo kurde. Poszukam, to może też znajdę coś tańszego, a jak nie, to już trudno kupię ten drogi, bo nie wyglądają zbyt estetycznie te moje klucze.
Pojawiły się obudowy pilotów do 147 i 156 z chin to w końcu pojawią się i do 159.
Te z czerwonym:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...012/11/196.jpg
też już się pojawiły więc pewnie niedługo pojawia się te czarne z chromowaną górą. Poza tym można zawsze ten "chrom" pomalować, a czarny plastik okleić w oczekiwaniu na pojawienie się nowej obudowy.
Ta ja zdarłem sobie ten chrom, i pomalowałem. Wyszło jak wyszło, ale tragedii nie ma. Problem w tym, że w obu kluczykach pojawiły się pęknięcia w okolicy przycisku :/
Na tanie chińskie zamienniki bym nie liczył skoro do tej pory nie ma.
Ten chiński to pewnie jakościowo jeszcze gorszy ;D
...,a ja bym poczekal....raz na jakis czas sie pojawiaja...
osobiscie gdybbym mial placic taka kase to juz wolalbym zamowic w serwisie i miec zapasowy...
a obudowe niszczy mysle metalowe koleczko od smyczy, kluczy...zrobie zdjecie swojej starej obudowy moze sie komus przyda...generalnie nie bylo tragedii...pozdr.t
Ja ostatnio kupiłem do 147 obudowę (made in china) i jakościowo jest całkiem przyzwoicie.
Do 147 Jest jeden magik w warszawie koduje kluczyki do 147 kupuje nowe kluczyki w angli koduje i programuje do imo do body - nawet całkiem tanio :)
tanio tzn ile?
Też mam taki problem. W jednym kluczyku popekała mi ta chromowana część wokół przycisku do wyciągania grota z obudowy. Drugi kluczyk mam nówka nie śmigana ale szkoda mi go używać. Jakby ktoś miał tą chromowaną część to chętnie kupię. Chrom nie musi być idealny, wystarczy że nie bedzie popękana.
nie trzebabylo rzucac kluczykiem :-).Mi tez peklo w tym samym miejscu,a przycski mam calkiem starte.2 klucz tez funkiel nowka nie smigana.
Panowie, odkopuję trochę temat :)
Kluczyk jest już obdrapany (szczególnie srebrna część) i nie wygląda dobrze :( Pytanie moje to - czy ktoś "regenerował" obudowę kluczyka ? Trudno zedrzeć resztkę tego srebrnego "czegoś" - może jest na to jakiś prosty sposób ?
Ze względu na koszty nowa raczej nie wchodzi w grę.
Z góry dzięki za info.
Panowie podobno są już obudowy na ebay-u, są chętni na jakieś większe zamówienie?
Podbijam! Jestem chętny na nową obudowę:)
tu macie naklejke carbonowa moze niektorym pomoze. Klucz lepiej wyglada ale to nie nowa obudowa
http://www.ebay.co.uk/itm/Alfa-Romeo...item2580697ae6
Naklejki są na czarną część kluczyka, z którą akurat nie ma większych problemów :( Gorzej z tym srebrnym szmelcem
Jakby co ja też się mogę poskładkować. U mnie też 'sreberko' w jednym z kluczyków odeszło mocno w niebyt.
a nie da rady tego wyczyscic papierem sciernym i psiknac chromem w sprayu?