Mam taki problem: Alfa słabo grzeje na postoju (powietrze leci ledwo ciepłe), natomiast gdy jadę to zaczyna lecieć już wyraźnie cieplejsze.
Jakie są wasze sugestie co do przyczyny?
PS. Wesołych Świąt!
Printable View
Mam taki problem: Alfa słabo grzeje na postoju (powietrze leci ledwo ciepłe), natomiast gdy jadę to zaczyna lecieć już wyraźnie cieplejsze.
Jakie są wasze sugestie co do przyczyny?
PS. Wesołych Świąt!
Diesel czy benzyniak, poziom plynu sprawdzony, wiecej informacji, nie lubimy wrozyc :)
Diesel? Ten typ tak ma, no chyba że niesprawny termostat
Benzyna, płyny sprawdzone - stan max.
No i piszę o aucie nagrzanym do 90st.
Przytkana narzewnica
Potrzymaj auto na wysokich obrotach, na biegu jałowym - jeśli zacznie mocniej grzać , znaczy, że pompa wody niedomaga. Jeśli będzie bez różnicy znaczy,że przytkana nagrzewnica. Filtr pyłkowy kiedy były wymieniany?
Układ chłodzenia jeśli mu kierowca nie pomaga to nie ma prawa się zatkać, nie wykluczam tego ale zaznaczam ze trzeba mu w temu pomóc.
Jeśli tak nie było to stawiałbym na pompę lub uszczelkę głowicy.
Nie chce zakladac nowego tematu, panowie do jakiej wartosci na zegarze powinien dojsc wskaznik temperatury w 2.4 jtd 140 kM cf3?
Zarzucone przez TapaTalk 2
90oC?
110 to za dużo. Sprawdź faktyczną temperaturę FESem, bo wskaźnik może kłamać.
Co do pierwszego postu to możesz mieć zapowietrzony układ. Zwykle słychać wtedy bulgotanie po przegazowaniu, ale symptom pasuje.
110*C to stanowczo za dużo, zobacz czy nie masz zapowietrzonego układu(korek na chłodnicy)
wlasnie nic sie nie dzieje , nagrzewa sie pod 110 stopni i tak trzyma, ewentualnie na jalowym pusci w dol i td, musze fesem zerknac ocb, tak myslalem ze to za duzo ale uspokoilo mnie to ze dalej nie ciagnie tylko do 110
A wymieniales na oryginalny czy podrobke bo moze ci tylko czujnik temp oszukiwac
To ciekawe dokąd bedzie ci leciała w lecie? Pierwszy bieg wentylatora ci działa.
Tak, zaczyna mocniej grzać na wyższych obrotach (tak samo jak podczas jazdy).
Podejrzewałem właśnie pompę, ale nie chciałem sugerować. Dzięki za potwierdzenie.
Czy słaba wydajność pompy może powodować również słabsze działanie klimy? (w lecie miałem wrażenie, że klima mimo że sprawna, nie działa wydajnie).
I drugie pytanie - czy da się wymienić samą pompę w rozsądnych cenach?
Wymiana rozrządu (mechanik oszacował na 1200zł - 600 robocizna, 600 części) jest dla mnie kompletnie nieopłacalna z dwóch powodów: 1. rozrząd ma 40tys., 2. dostałem strzał w tył i auto raczej pójdzie do kasacji po zimie.
o matko.. 1200? w jtd sam wymieniałem i rozrząd z pompą 340zł, robocizna oczywiście 0. sama pompa 100-150zł max
Na wersję z robocizną 0zł to ja się nie piszę :). Ile więc powinienem dać za robociznę?
nie wiem jak tam w wawie ceny.. ale miałem fiata siene 1.6 16V, gdzie jest ciężej wymienić rozrząd niż w jtd i w 2011r, płaciłem u swoich mechaników ok 250zł za robociznę (bez pompy wody)
Kolego wymiana rozrządu to dość prosta sprawa. Musisz tylko dowiedzieć się jak prawidłowo naciągać paski ale filozofii żadnej wielkiej tu nie ma. Potrzeba tylko trochę czasu i cierpliwości.
OK Panowie, problem rozwiązany, wskazóweczka sabotuje. Temperatura na MultiEcuScan 89,3 stopnia :) Dziękuję za zainteresowanie i życzę Wam wszystkim szampańskiej zabawy i szczęśliwego nowego roku!
Ja za rozrząd z wymianą w 1.9 JTD CF2 dałem 650 zł.
rgr daj znać na pw dam Ci namiar do dobrego i niedrogiego mechanika w Wawie.