Witam jestem posiadaczem od niedawna alfy 156 1.9JTD 115km chodzi mi ciągle po głowie sprawa sprzęgła, łapie na samej górze a gdy pedał dociskam do podłogi przy końcu idzie ciężko. Co o tym sadzicie?
Printable View
Witam jestem posiadaczem od niedawna alfy 156 1.9JTD 115km chodzi mi ciągle po głowie sprawa sprzęgła, łapie na samej górze a gdy pedał dociskam do podłogi przy końcu idzie ciężko. Co o tym sadzicie?
Ja mam całe nowe kompletne sprzęgło, pedła chodzi bez najmniejszych oporów i zaczyna brać przy samej podłodze, wystarczy delikatnie puscić.
ja mam nowe i berze mniej więcej w połowie ale bliżej podłogi a z tego co wiem to im wyżej sprzęgło bierze to mniej go zostało
koniec sprzęgła niestety :/ Moje też przy wciskaniu do oporu coraz ciężej się wciska, i łapie tak mniej więcej 2 cm przed końcem ruchu pedału sprzęgła, pod górkę ruszyć w 3 osoby z bagażem, żeby autem nie szarpło to już wyczyn ;)
Powinno chodzić gładko i miękko oraz "brać" około połowy ruchu pedału.
- - - Updated - - -
Jeśli zaczyna łapać wysoko to będzie oznaczało jego nie uchronny koniec.
Aha podejrzewałem ze sie konczy..ale biegi wchodza elegancko ,tylko przy ruszaniu z gazem szarpie delikatnie...jakie polecili byście kupic sprzegło? w inter carsie znajomy polecił mi luka cena 1050zl w detalu.
A u mnie sprzeglo chodzi srednio-ciezko, lapie idealnie i w ogole nie szarpie, ktos ma pomysl czemu chodzi ciezko skoro nie ma objawow zuzycia?
u mnie też biegi wchodziły elegancko aż pewnego dnia wjechałem do garażu i już nie wrzuciłem wstecznego okazało się że odgieła się ta łąpka na łożysku i nie wysprzęglało a co do tej ceny od znajomego to jak za Luk-a to trochę dużo wg mnie ja za Valeo dałem trochę ponad 1000 już z wymianą.
U mnie też już łapie między podłogą a połową wysokości.
na stronie inter carsu widnieje taka cena ale byłem przed chwila tam i sprzęgło oryginalne 770zl a dwumasa 1400zl w detalu
za sprzęgło normalna cena to ok 600zł oczywiście valeo.
mi nowe sprzęgło + nowy wysprzęglik bierze od połowy i bardzo lekko chodzi.
Ja wymieniałem niedawno i najtaniej znalazłem valeo za 600 na autosklep24
Poniżej gdzieś minus pięciu..... odpalam zawsze na luzie i wciśniętym sprzęgle. Odpalam i delikatnie puszczam sprzęgło (sprzęgło bierze ok. połowy skoku czyli prawidłowo wg. tutejszych opinii), przy puszczaniu auto delikatnie szarpie do przodu. Przy kilku takich naciśnięciach i puszczeniach jest to samo tylko, że coraz słabiej. Jakby "ciągnęło". Prawidłowo to tak czy mam myśleć o czymś kosztownym....? ;) Dwumas czasami zastuka ale ogólnie nie daje zbytnio o sobie znać.
Odświeżę temat, jestem aktualnie po wymianie sprzęgła i dwumasy, po wymianie w końcu sprzęgło zaczęło leciutko chodzić wcześniej, chodziło bardzo ciężko. Po pierwszej przejażdżce brało niżej niż po przejechaniu około 100 km teraz mam wrażenie, że bierze podobnie jak stare wg. mnie trochę za wysoko jak na nowe sprzęgło, chyba, że się już przyzwyczaiłem i tak powinno być :) Raczej nie jest zapowietrzone bo chyba gdyby było to gryzło by od razu?
U mnie mechanik stwierdził koniec sprzęgła, ponieważ słychać wyraźnie klikanie w momencie zdejmowania nogi z pedału na biegu jałowym oraz podczas zmiany biegów na niskich obrotach. A poza tym dwumas zaczyna napie*. Intercars ma ceny z kosmosu, polecam przejechać się po mniejszych hurtowniach. Na kompletnym sprzęgle Sachs (tarcza, docisk, dwumas, wysprzęglik) znalazłem 600 zł różnicy, na niekorzyść Intercars.
U mnie raczej ok choć mogło by lżej chodzić ale bierze z podłogi po przesiadce z volvo czuć ze ciężej pedał chodzi tym bardziej ze którąś poduche mam do wymiany bo drzy silnik jak zbyt gwałtownie sie pusci sprzegło