Witam jestem posiadaczem od niedawna alfy 156 1.9JTD 115km chodzi mi ciągle po głowie sprawa sprzęgła, łapie na samej górze a gdy pedał dociskam do podłogi przy końcu idzie ciężko. Co o tym sadzicie?
Witam jestem posiadaczem od niedawna alfy 156 1.9JTD 115km chodzi mi ciągle po głowie sprawa sprzęgła, łapie na samej górze a gdy pedał dociskam do podłogi przy końcu idzie ciężko. Co o tym sadzicie?
Ja mam całe nowe kompletne sprzęgło, pedła chodzi bez najmniejszych oporów i zaczyna brać przy samej podłodze, wystarczy delikatnie puscić.
ja mam nowe i berze mniej więcej w połowie ale bliżej podłogi a z tego co wiem to im wyżej sprzęgło bierze to mniej go zostało
koniec sprzęgła niestety :/ Moje też przy wciskaniu do oporu coraz ciężej się wciska, i łapie tak mniej więcej 2 cm przed końcem ruchu pedału sprzęgła, pod górkę ruszyć w 3 osoby z bagażem, żeby autem nie szarpło to już wyczyn![]()
Powinno chodzić gładko i miękko oraz "brać" około połowy ruchu pedału.
- - - Updated - - -
Jeśli zaczyna łapać wysoko to będzie oznaczało jego nie uchronny koniec.
Aha podejrzewałem ze sie konczy..ale biegi wchodza elegancko ,tylko przy ruszaniu z gazem szarpie delikatnie...jakie polecili byście kupic sprzegło? w inter carsie znajomy polecił mi luka cena 1050zl w detalu.
A u mnie sprzeglo chodzi srednio-ciezko, lapie idealnie i w ogole nie szarpie, ktos ma pomysl czemu chodzi ciezko skoro nie ma objawow zuzycia?
u mnie też biegi wchodziły elegancko aż pewnego dnia wjechałem do garażu i już nie wrzuciłem wstecznego okazało się że odgieła się ta łąpka na łożysku i nie wysprzęglało a co do tej ceny od znajomego to jak za Luk-a to trochę dużo wg mnie ja za Valeo dałem trochę ponad 1000 już z wymianą.
U mnie też już łapie między podłogą a połową wysokości.
na stronie inter carsu widnieje taka cena ale byłem przed chwila tam i sprzęgło oryginalne 770zl a dwumasa 1400zl w detalu