jak w temacie, ma ktoś w swojej alfie podgrzewane spryskiwacze szyby?
Jeśli nie mam ich oryginalnie i chciałbym takowe założyć do czego podłączyć zasilanie??
Printable View
jak w temacie, ma ktoś w swojej alfie podgrzewane spryskiwacze szyby?
Jeśli nie mam ich oryginalnie i chciałbym takowe założyć do czego podłączyć zasilanie??
lukas1983 nie wiem czy w ogóle w Alfie występowały spryskiwacze podgrzewane, ale ja bym Ci polecił mgłowe z Octavii 2. Po niewielkich przeróbkach podszybia pasują ;) Ja mam takie, ale trochę zaczynam żałować, że nie kupiłem podgrzewanych(mgłowe do Octavii 2 występują w 2 wersjach podgrzewane i zwykłe). U mnie strumień a właściwie mgiełka płynu w mrozy nie powala, ale może być to spowodowane tym, że ja mam popsuty zaworek zwrotny do płynu. Tutaj masz linka do podgrzewanych: http://moto.allegro.pl/dysza-spryski...944443886.html
A zasilanie to najlepiej zrób sobie sam instalacje pod to od podstaw ;) Będzie Ci potrzebny przekaźnik 12V, bezpiecznik(tylko nie mam pojęcia ile takie spryskiwacze pobierają), kable i konektorki. Sygnał do wzbudzenia przekaźnika, żeby prąd poszedł na podgrzewanie spryskiwaczy możesz wziąć z któregoś z pinów z przekaźników w komorze silnika, ale wtedy będą grzały cały czas, albo z pompki spryskiwacza, wtedy będą grzały tylko przy pryskaniu na szybę.
Panowie ja ma podgrzewane dysze fabrycznie. Podłączone są pod tylna szybę i lusterka
a jaki bezpiecznik?
Przekaźnik ten sam co w standardzie?
Mi się zawsze zdawało że lusterka są grzane jakoś automatycznie.
Jesteś pewien że masz je oryginalnie?
lutek26 pokaż foto tych dysz i jak masz możliwość to kostki podłączeniowej ;) I masz to w 147 tak? W 156 chyba tego nie było :(
ja też ma od octavki, i w mrozy nie narzekam - mgiełka jest cały czas :) wiadomo że jak jest cieplej to jest bardziej "soczysta", ale to normalne ;]
Tak jak napisałem u mnie nie do końca jest sprawny zaworek zwrotny przez co w mrozy mam lekkie problemy ze spryskiwaczami na początku(zamarza na wylocie), ale jak sam widzisz Paweł nie narzeka więc u mnie jest to odosobniony przypadek ;) U mnie na początku przez pierwsze 2-3 sekundy z racji zamarzniętej dyszy leci jeden cały strumień i po chwili robi się mgiełka. Myślę, że jak zmienię ten zawór(zawsze brakuje mi czasu) to tego efektu nie będzie. O problemie z zaworem zwrotnym u mnie pisałem już w tamtym temacie i przez to te dysze nie pokazują 100% swojej możliwości.
- - - Updated - - -
Samej zmiany na spryskiwacze z Octavii nie żałuję, żałuję jedynie tego, że nie zauważyłem, że za 10 zł więcej są podgrzewane ;) Zawsze cieplejszy płyn lepiej oczyści bród z szyby ;)
podgrzewana dysza raczej płynu nie zagrzeje - ale odmrozi dyszę w zimę zapchaną przez śnieg czy lód
w 156 chyba nie było - no ale pewny nie jestem
w GT był to "pakiet zima" - grzane fotele i właśnie grzane dysze sprysków i spryski lamp ( zwykłych - nie xenon ) chyba też w to wchodziły
- - - Updated - - -
tak - automatycznie wraz z grzaniem szyby tył :-)
w 147 były też chyba jedną z opcji wspomnianego pakietu zima :-)
- - - Updated - - -
Załącznik 83295
Mam pyt jak podlaczyc te dysze zeby wlaczaly sie z grzaniem przedniej szyby ? Osobny przekaznik czy podlaczyc pod szybe? Rozrysuje ktos jakis schemat?
Te spryski podgrzewane biorą minimalny prąd i nie potrzebują przekaźnika ... to nie ogrzewacz przepływowy, tylko proste odmrożenie dysz spryskiwacza. Miałem coś takiego w poprzednim aucie i pobór prądu był ok 0,5A/szt. Odnaleźć przewód zasilajacy grzanie szyb i lusterek i pod niego bezpośrednio sie podłączyć (najlepiej poprzez przylutowanie a nie żadną szybkozłączkę)
pawciu87, a z której octavii? I czy II? Bo od II można widzę kupić podgrzewane. Trzeba coś dłubać w podszybiu czy plug&play? Bo widzę, że trochę się różnią od tych ze 156 :P
od octavii II :) tu masz wszystko opisane: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ze_szyb-3.html
Zrobiłem fotki jak to w 147 wygląda.
1 foto wężyk po lewej,2 przewód po prawej 3 spryskiwacz:)
Załącznik 83366Załącznik 83367Załącznik 83368
I jak rozumiem przewód zasilający podgrzewanie biegnie do środka kabiny?
Wlasnie, wie ktos gdzie najlepiej sie z tym podpiac?
Jak poznac ze spryskiwacze dzialaja? Nagrzewaja sie w takim stopniu, ze to czuc po dotknieciu ?
Z tego co wiem to ogrzewanie szyb i lusterek jest w przekaźniku r3 pod bezpiecznikami od strony kierowcy i tam najlepiej się wpiąć
ewentualnie jak niski prąd to do modułu m40 pod schowkiem pin bodajże 9 (on jest odpowiedzialny za włączanie grzania szyb)
Jesli źle to poprawcie ;)
Również niedawno założyłem spryski od Octavii II, ale nie podgrzewane. Jak na razie ani razu mi nie zamarzły, a jechałem i odpalałem auto przy -17stopniach. Więc polecam. Oryginalne już przy -5 mi zamarzały mimo wlanego denaturatu do płynu:P
a ja zadam pytanie z innej beczki czy ktoś myślał o założeniu podgrzewania zbiorniczka od płynu spryskiwacza i czy bardziej polecacie elektrycznie czy płynem chłodniczym
a czemu chcesz się w to bawić, jak mamy szeroką gamę płynów nie zamarzających ;)
Nr podgrzewanego sprysku 46765851
W 147 wiązka powinna być pod wygłuszeniem maski., do 156 trzeba sobie pociągnąć instalację ale to raczej nie problem. Na wiosnę instaluję - będzie gotowe na następną zimę.
Info tu: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...przedniej.html
a kto wie w którym miejscu najlepiej przebić się do środka auta by pół auta nie rozbierać?
najlepiej od strony kierowcy
Obok wiązki głównej pod podszybiem ...
a od środka łatwy dostęp?
To której grzane dysze lepiej zamontować, od 147 czy octavii? W sensie, w których będzie trzeba mniej podszybie "przerabiać" ?
Zależy czy chcesz spryskiwacze mgłowe czy zwykłe, jak mgłowe to tylko od Octavii ;)
Ciekawa sprawa, może ktoś obrotny zrobi z tego manual do działu "Zrób to sam"? ;)
Jesli kupujecie grzane dysze proponuje zaopatrzyc sie w orginalne kostki do podlaczenia. Ja na swoje dostalem dwa lata gwarancji w ASO, wiec motanie z kablami nie wchodzi w gre.
Mi bez roznicy mglowe czy zwykle. Zalezy mi natomiast na latwym montazu w podszybiu:p
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk
podejrzewam że od octavii będzie łatwiej
bo od 147 to raczej nie pasują
Od Octavi tym bardziej ;) ok 5 mm trzeba wycinać podszybia
w sumie to nie wiem jak wyglądają w 147
ja będę na wiosnę montował mgłowe od octavi z podgrzewaczami :) i nie widzę problemu by podpiłować te 5mm, a tym bardziej że piszecie że lepiej leją na szybkę i wycieraczki nie przeszkadzają jak w oryginale
Powiedzcie, który kabelek w tych spryskach to minus? Podjerzewam, że czarny, ale 100% pewności nie mam.
Już wiem : http://forum.skodaclub.pl/zts-octavi...yby-t9295.html