jak w temacie, ma ktoś w swojej alfie podgrzewane spryskiwacze szyby?
Jeśli nie mam ich oryginalnie i chciałbym takowe założyć do czego podłączyć zasilanie??
jak w temacie, ma ktoś w swojej alfie podgrzewane spryskiwacze szyby?
Jeśli nie mam ich oryginalnie i chciałbym takowe założyć do czego podłączyć zasilanie??
lukas1983 nie wiem czy w ogóle w Alfie występowały spryskiwacze podgrzewane, ale ja bym Ci polecił mgłowe z Octavii 2. Po niewielkich przeróbkach podszybia pasująJa mam takie, ale trochę zaczynam żałować, że nie kupiłem podgrzewanych(mgłowe do Octavii 2 występują w 2 wersjach podgrzewane i zwykłe). U mnie strumień a właściwie mgiełka płynu w mrozy nie powala, ale może być to spowodowane tym, że ja mam popsuty zaworek zwrotny do płynu. Tutaj masz linka do podgrzewanych: http://moto.allegro.pl/dysza-spryski...944443886.html
A zasilanie to najlepiej zrób sobie sam instalacje pod to od podstawBędzie Ci potrzebny przekaźnik 12V, bezpiecznik(tylko nie mam pojęcia ile takie spryskiwacze pobierają), kable i konektorki. Sygnał do wzbudzenia przekaźnika, żeby prąd poszedł na podgrzewanie spryskiwaczy możesz wziąć z któregoś z pinów z przekaźników w komorze silnika, ale wtedy będą grzały cały czas, albo z pompki spryskiwacza, wtedy będą grzały tylko przy pryskaniu na szybę.
Ostatnio edytowane przez tomek921 ; 19-01-2013 o 00:14
Panowie ja ma podgrzewane dysze fabrycznie. Podłączone są pod tylna szybę i lusterka
a jaki bezpiecznik?
Przekaźnik ten sam co w standardzie?
Mi się zawsze zdawało że lusterka są grzane jakoś automatycznie.
Jesteś pewien że masz je oryginalnie?
lutek26 pokaż foto tych dysz i jak masz możliwość to kostki podłączeniowejI masz to w 147 tak? W 156 chyba tego nie było
![]()
ja też ma od octavki, i w mrozy nie narzekam - mgiełka jest cały czaswiadomo że jak jest cieplej to jest bardziej "soczysta", ale to normalne ;]
Tak jak napisałem u mnie nie do końca jest sprawny zaworek zwrotny przez co w mrozy mam lekkie problemy ze spryskiwaczami na początku(zamarza na wylocie), ale jak sam widzisz Paweł nie narzeka więc u mnie jest to odosobniony przypadekU mnie na początku przez pierwsze 2-3 sekundy z racji zamarzniętej dyszy leci jeden cały strumień i po chwili robi się mgiełka. Myślę, że jak zmienię ten zawór(zawsze brakuje mi czasu) to tego efektu nie będzie. O problemie z zaworem zwrotnym u mnie pisałem już w tamtym temacie i przez to te dysze nie pokazują 100% swojej możliwości.
- - - Updated - - -
Samej zmiany na spryskiwacze z Octavii nie żałuję, żałuję jedynie tego, że nie zauważyłem, że za 10 zł więcej są podgrzewaneZawsze cieplejszy płyn lepiej oczyści bród z szyby
![]()
podgrzewana dysza raczej płynu nie zagrzeje - ale odmrozi dyszę w zimę zapchaną przez śnieg czy lód
w 156 chyba nie było - no ale pewny nie jestem
w GT był to "pakiet zima" - grzane fotele i właśnie grzane dysze sprysków i spryski lamp ( zwykłych - nie xenon ) chyba też w to wchodziły
- - - Updated - - -
tak - automatycznie wraz z grzaniem szyby tył :-)