Witam,
chcialem wymienic reflektory przednie w mojej alfie i mam pytanko - czy aby to zrobic
konieczne jest zdemontowanie zderzaka??? jesli ktos ma wskazowki jak zabrac sie do
tej operacji bylbym wdzieczny za info.
pozdrawiam
Printable View
Witam,
chcialem wymienic reflektory przednie w mojej alfie i mam pytanko - czy aby to zrobic
konieczne jest zdemontowanie zderzaka??? jesli ktos ma wskazowki jak zabrac sie do
tej operacji bylbym wdzieczny za info.
pozdrawiam
Tak, trzeba zrucać zderzak.
http://kgb.clubalfaromeo.com/gotcha/...on%20guide.pdf
Można i bez zdejmowania, jedynie trzeba odchylić lewą a później przy prawym leflektorze odchylić prawą część zderzaka. Jeśli nie masz potrzeby zdejmowania całości to można poradzić sobie z odchylaniem, odkręcając śruby zderzaka tylko z jednej lub z drugiej strony. Reflektor trzyma się na 3 śrubach, po lekkim "odgięciu zderzaka" łatwo je odkręcić.
Poluzować jedna stronę - tzn. które śruby trzeba odkręcić by poluzować jedną stronę? Coś mi się wydaje, że jeśli już wymienia się obie lampy i ma się jeszcze kogoś do pomocy przy ponownym zakładaniu zderzaka to można go spokojnie zdemontować.
Jeszcze zależy jaki kto ma lakier:D przy takim mrozie jaki w Wawie jest.. i nieco wiekowym lakierze jak zaczniemy tak odginać ten zderzak to możemy mieć niemiłą niespodziankę w postaci odprysku lub spękania lakieru :P
Panowie odkręcając tylko lewą lub tylko prawą stronę nie potrzebujemy odginać zderzaka o 90 stopni żeby lampy odkręcić :), wystarczy lekko odchylić, zderzak schodzi w dół leciutko i macie dostęp do śrub więc nie przesadzajcie z tym odpadaniem i pękaniem lakieru w zimie.
Można oczywiście demontować całość ale jak się chce tylko lampy odkręcić to po co bawić się w rozbiórkę zderzaka.
A może ktoś napisać które śruby do tego odkręca żeby poluzować zderzak?
Najpierw należy poodkręcać śrubki trzymające nadkole, dokładnie nie pamiętam ile ich jest. Potem od strony wewnętrznej błotnika są u góry 2 śruby trzymające zderzak, od dołu jest jedna przy kole. Oczywiście trzeba jeszcze odkręcić śrubkę obok wyciąganego reflektora która trzyma zderzak od góry i śrubkę na dole zderzaka pod wyciąganą lampą z przodu auta. Lekko odchylamy zderzak i mamy dostęp do 2 kolejnych śrub trzymających reflektor.
Masakra... Tyle tych śrub ze sie pogubiłem
No to skoro trzeba będzie najpierw z jednej a potem z drugiej te wszystkie śruby odkręcać to nie lepiej odkręcić zderzak, zdjąć obejrzeć czy wszystkie kable są bez uszkodzeń, jaki stan chłodnicy itp? Nie polecam zdejmowania zderzaka tylko osobom które mają wszystko robić w pojedynkę bo założenie zderzaka bez pomocnika jest trudne i łatwo porysować lakier na błotnikach.
Ja akurat dwa razy w roku przekładam zderzak i mam okazję spojrzeć co tam się pod nim dzieje.
zdejmowałem zderzak nie raz w pojedynkę i nigdy ani zderzaka ani błotników nie porysowałem.
a śrub wszystkich jest ok 15 wraz z tymi od osłony dolnej.