Witam,
chcialem wymienic reflektory przednie w mojej alfie i mam pytanko - czy aby to zrobic
konieczne jest zdemontowanie zderzaka??? jesli ktos ma wskazowki jak zabrac sie do
tej operacji bylbym wdzieczny za info.
pozdrawiam
Witam,
chcialem wymienic reflektory przednie w mojej alfie i mam pytanko - czy aby to zrobic
konieczne jest zdemontowanie zderzaka??? jesli ktos ma wskazowki jak zabrac sie do
tej operacji bylbym wdzieczny za info.
pozdrawiam
Tak, trzeba zrucać zderzak.
http://kgb.clubalfaromeo.com/gotcha/...on%20guide.pdf
Można i bez zdejmowania, jedynie trzeba odchylić lewą a później przy prawym leflektorze odchylić prawą część zderzaka. Jeśli nie masz potrzeby zdejmowania całości to można poradzić sobie z odchylaniem, odkręcając śruby zderzaka tylko z jednej lub z drugiej strony. Reflektor trzyma się na 3 śrubach, po lekkim "odgięciu zderzaka" łatwo je odkręcić.
Poluzować jedna stronę - tzn. które śruby trzeba odkręcić by poluzować jedną stronę? Coś mi się wydaje, że jeśli już wymienia się obie lampy i ma się jeszcze kogoś do pomocy przy ponownym zakładaniu zderzaka to można go spokojnie zdemontować.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Panowie odkręcając tylko lewą lub tylko prawą stronę nie potrzebujemy odginać zderzaka o 90 stopni żeby lampy odkręcić, wystarczy lekko odchylić, zderzak schodzi w dół leciutko i macie dostęp do śrub więc nie przesadzajcie z tym odpadaniem i pękaniem lakieru w zimie.
Można oczywiście demontować całość ale jak się chce tylko lampy odkręcić to po co bawić się w rozbiórkę zderzaka.
Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 28-01-2013 o 17:54
A może ktoś napisać które śruby do tego odkręca żeby poluzować zderzak?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Najpierw należy poodkręcać śrubki trzymające nadkole, dokładnie nie pamiętam ile ich jest. Potem od strony wewnętrznej błotnika są u góry 2 śruby trzymające zderzak, od dołu jest jedna przy kole. Oczywiście trzeba jeszcze odkręcić śrubkę obok wyciąganego reflektora która trzyma zderzak od góry i śrubkę na dole zderzaka pod wyciąganą lampą z przodu auta. Lekko odchylamy zderzak i mamy dostęp do 2 kolejnych śrub trzymających reflektor.
Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 28-01-2013 o 18:57
Masakra... Tyle tych śrub ze sie pogubiłem