Mam takie pytanie.
Czy do 159 sw da radę radę zamontować relingi na dach gdy ich firmowo nie było?
Będę wdzięczny za info.
Printable View
Mam takie pytanie.
Czy do 159 sw da radę radę zamontować relingi na dach gdy ich firmowo nie było?
Będę wdzięczny za info.
Niestety nie ma takiej możliwości
temat był przerabiany już wcześniej, nikt się nie odezwał na koniec że dokonał takiej operacji :)
niby trzeba wiercić dziury w dachu ale w to nie wierze :) aczkolwiek na bank trzeba ściągać podsufitkę a to już nie jest fajne
Przeszło rok na forum i nie umie z szukajki korzystać. Jest tu jakiś moderator?
Bartek_P ale poco te emocje ?? :cool:
A jakiś dzisiaj taki jestem, że mnie wszystko irytuje
polecam piwko do obiadu :cool:
Tak się skończy chyba. Drin to dobry pomysł
Pewnie też zgarnę opierdziel... czy do sedana są jakieś bagażniki dachowe, ale takie właśnie, żeby dziur nie wiercić i podsufitek nie rozpruwać?
sa.Kup sobie 2 belki poprzeczne(baze) i na to bagaznik(na rower,narty,box itp)
Było? Nie znalazłem.
Jak co - poproszę uprawnienia admina i sam wywale temat :)
niestety ale ALFA kompletnie tego nie przmyslala i w rachube wchodza belki poprzeczne takie jak do sedana ... glupie to ale co zrobic. ale fakt ze myslalem z kombi zawsze z relingami ale nie dotyczy 159SW bo tu bez relingow wyglada znacznie lepiej ...
A jak jest z tymi belkami poprzecznymi jak one są mocowane nie ma tam żadnego elementu który mógłby porysować lakier....
Z reguły bagazniki dachowe nie pozostawiaja wiekszych śladów, jednakże po wieloletnim ich uzywaniu i czestym montazu demontazu mogą jakies zarysowania/przytarcia powstac.
http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-alfa-romeo-159-wroclaw-i2988725842.html
http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-a...947263130.html
witam,
od "x" lat posiadam bagażnik THULE (teraz na 159, poprzednio na 156), wymieniajac tylko kit'y - zestaw dopasowujacy odpowiedni do modelu auta. Bardzo łatwy i szybki montaż/demontaż. Kity sa pokryte wartwą elastycznego lakieru, wiec teoretycznie nie powinny pojawic sie jakiekolwiek zarysowania, ale dla wlasnego bezpieczenstwa i troski o lakier (zwlaszcza w zimie) zarowno pod kit'y jak i stopy przykleilem przeźroczyste naklejki, te same ktore sa przyklejone na tylnych błotnikach.
Ze swojej strony polecam cały zestaw bagażnika firmy THULE - belka, stopy, kit'y":
- Thule Rapid System 754
- Belka prostokątna Thule 761 lub Belka Thule WingBar 961 lub Belka Thule SlideBar 891
- KIT - Zestaw dopasowujący 1419
- zamki (opcja)
pozdrawiam
seba
ps. nawiazujac do ponizszego postu kolegi oops2k, nie zdarzylo mi sie zeby begaznik przesunal sie chocby o kilka milimetrow. W minione wakacje zrobilem ok 3500km z box'em dachowym i bagaznikiem bazowym (opisanym powyzej), podrozujac glownie autostradami z duzymi predkosciami - bagaznik nawet nie drgnal. Grunt to solidnie dokrecic stopy.
Fakt - rozwiazanie w 156 bylo lepsze (dziwne ze 159 zrezygnowali z tego patentu), poniewaz byly tam dodatkowe sruby na ktorych bazowalo sie zestawy dopasowujace. Giulietta tez je ma. Fiat Bravo takze.
Problem z bagaznikiem w SW jest taki, ze lapy nie sa mocowane do karoserii zadnymi srubami. Tylko na scisk.
Czyli istnieje niebezpieczenstwo (zreszta sam to doswiadczylem jadac do Francji z rowerami - po 400km caly bagaznik przesunal sie o jakies 5-7cm!) ze caly bagaznik (poprzeczki) przesuwaja sie do tylu.
Giulietta ma ten problem rozwiazany tak, ze jest dodatkowa sruba mocujaca lape do dachu i nie ma problemu, ze cos sie zacznie przesuwac.
Dlatego chcialbym dorzucic relingi do 159.
... niestety nie ma mozliwosci dolozenia relingow jesli autko wyszlo z fabryki bez nich. Oczywiscie wszystko mozna dorobic u "wujka Józka" w garazu, ale osobiscie nie zdecydowalbym sie na takie rozwiazanie tematu.
Alfa bez relingow nie ma wzmocnien w dachu do ktorych mozna by je zamontowac.
sebastian
Do kitu :(
kCały czas mam obawy szczególnie w bagażniku z linku 1go że lakier pod tymi uchwytami może się porysować a mam pod tym względem zboczenie jeżeli chodzi o rysy lakierze muszę jeszcze oglądnąć te zestaw thule na żywo i wtedy zobacze choć bagażnik z 2go linku wygląda już o niebo lepiej a cena przystępna....
To znaczy, że coś źle musiałeś dokręcić. My w C5 mamy relingi, na to belki poprzeczne i box. Jak na razie 4 sezony zimowe, przejechane w takiej konfiguracji ponad 12 kkm i NIGDY się nic nie przesunęło. Tak samo było w Xsarze, ale tam nie było relingów. Nigdy nie było tak, żeby coś się ruszyło. :)
Witam
Jaki zestaw polecicie do alfy sw wersja bez relingów ?? zestaw będzie zakładany sporadycznie 2 razy w roku (budżet około 500 zł kupie coś sensownego co nie porysuje lakieru ?? )
Pozdrawiam
przy dynamometrycznych 754 thule mimo wszystko uwazac z dokrecaniem, w poprzedniej 159 mam lekkie wgniotki w dachu pod stopami (bo ten wskaznik to pojazuje do bani, wydaje sie ze jeszcze nie doszlo do kreski, krecisz raz drugi trzeci, dalej to samo a potem wgniotka) w obecnej 159 dorzestaje krecic jak juz w miare dochodzi wskaznik)