robil juz ktos cos takiego??? moze zalozyc sprezyny od crosswagon-a, beda pasowaly do alfy sw z 2001r????
Printable View
robil juz ktos cos takiego??? moze zalozyc sprezyny od crosswagon-a, beda pasowaly do alfy sw z 2001r????
jak w temacie ustawiasz się z czterema gośćmi z siłaczy (no szkoda że Pudzian skończył karierę w tej formacji ale chłopaki dadzą radę)każdy łapie za jeden róg i podnoszą.
Mam nadzieje że coś pomogłem pozdrawiam.
Da sie, ale nie opłaca sie. No chyba, że za dużo kasy masz. Już w moim Q4 SW z przodu sa wyższe o ok 1,5 cm zwrotnice, że o crosie nie wspomnę. Ale wtedy potrzebujesz jeszcze tarcze 330mm i zaciski Brembo. Zwrotnica dlatego jest dłuższa, bo górny wahacz jest za krótki.
no to fakt spore koszty za tym ida....
Jeżeli chodzi o tył to wystarczy włożyć sprężyny polskiego producenta (które przypadkiem mam na zbyciu w dobrej cenie ;) ) i stoi jak terenówka.
Tylko po podniesieniu trzeba ustawiać całą geometrię tyłu, a auto będzie stało jakby U-Boot gotowy do zanurzenia, jeżeli nie podniesiesz również przodu. :)
sprawdz czy nie masz sprezyn od sedana sa o jeden zwoj krotsze
Ale to też dobre.. ostatnio zmieniałem u siory w golfie sprężyny oryginalne golfowskie na sprężyny z octavi. O 2 zwoje mniej i o 2cm krótsze, a mimo to auto stoi wyżej. W golfie jest dosyć nisko osadzony silnik i miska olejowa lubi zbadać podłoże :) To tak odnośnie charakterystyki sprężyn.
W alfie z tyłem nie ma większego problemu. Problem zaczyna się z przodu jezeli chcemy podnieść auto.
O fajnie, że się temat pojawił.
Powiedzmy, że tył mamy wstępnie omówiony.
Co koledzy proponujecie w takim razie żeby podnieść przód, mam 2,4 JTD i miska już kiedyś oberwała, nie chcę mieć kolejnego spotkania z podłożem. Jakie sprężyny zagwarantują podniesienie auta. Obecnie mam coś modzonego po poprzednim właścicielu, obniża ok 35 mm. Chciałbym jednak wrócić do serii żeby spokojnie połykać kilometry na naszych dziurawych drogach.
miałem Monroe seria i bardzo nie polecam, nie podniosły samochodu i ogólnie jakieś takie "miękkie" były.
Ze swojej strony polecam poszukać oryginalnego kompletu seryjnego do sedana w dobrym stanie. Tył SW na sprężynach od sedana bardzo równo stoi z przodem, a przy obciążeniu nie dobija.
Nie chcę zakładać nowego tematu,to sie podepnę tutaj.
Otóż moja alfa (mam 2 miesiace) bardzo siedzi z tyłu przy byle jakim obciążeniu,nawet jedna osoba siedząca z tyłu sprawia,że przy niewielkiej nierówności lewy tył obciera o nadkole.Przed przeglądem testowałem na "trzepakach" i diagnosta stwierdził,że wyjątkowo dobre zawieszenie jak na alfę.Zmieniłem opony z 185/65 na 195/60
i dalej to samo,obciera.Ma okrojony budżet,bo sporo wydałem na pakiet startowy i stąd moje pytanie.Co wymienić w pierwszej kolejności aby podnieśc tył.Amortyzatory czy sprężyny?Tak by chociaż lekko podnieść.
Sprężyny
Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka
Jak z tyłu siądzie teściowa, to się nie dziw, że obciera ;)
A tak na serio, jeżeli tył siedzi nisko, to możliwe, że ktoś męczył bellę i siadły sprężyny. Wymień je i powinna się podnieść.