Czesc,
Pomijajac wszelkie aspekty prawne i moralne to czy zalozenie zestawu hidow moze zniszczyc lampy ? Dzieki za odp.
Printable View
Czesc,
Pomijajac wszelkie aspekty prawne i moralne to czy zalozenie zestawu hidow moze zniszczyc lampy ? Dzieki za odp.
A masz soczewkę czy do zwykłej lampy chcesz założyć?
możma do normalnej lampy maiłem zenony w mojej 1 alfie nic sie dziwnego z tym nie działo
Tobie pewnie nic, ale ci na drugim pasie pewnie nie mieli zbyt fajnie ;]
Nie żartuj, jak kupisz żarówki lepsze niż te za 10zł to na przyrządach jest taka sama granica światło-cień. Jak lampa jest dobrze ustawiona a żarówka w osi to nie ma prawa nikogo oślepiać, lumeny same nie oślepiają. Równie dobrze można oślepiać bijącymi w niebo "zwykłymi" żarówkami.
Przecież HID jest przystosowany do pracy z soczewką. Ustawiać sobie możesz, ale chyba pod zderzak żeby innych nie oślepiać. Są samochody które mają przystosowane lampy do xenonu bez soczewki ale Alfa do nich nie należy. HID bez soczewki oślepia mniej lub więcej, ale oślepia i tyle w temacie.
http://tuningowe.frix.pl/temat/29791/xenony-hid
Nie niszczą odbłyśnika bo mają 35 W i wydzielają mniej ciepła, ja po pewnym czasie włożyłem soczewki i teraz dopiero jest światło, w zwykłych lampach nie polecam bo mrugają z przeciwka. W Vectrze B dało się lepiej wyregulować i nikt nie mrygał a tu jest ciężko nawet jak opuścisz do samego dołu, mało widać nocą. Polecam 4300K, a i niech się wypowiadają Ci co mają porównanie. Pozdro
Miałem bez soczewki hidy i powiem tobie, że nie warte to zachodu tym bardziej, że miśki strasznie się tym interesują, założyłem w soczewke i alfa odzyskała wzrok :) świeci o wiele lepiej niż seria na zwykłych H7, tylko teraz zbieram info na temat sprysków bo trzeba będzie na wiosnę założyć, nie tyle dla policji co dla własnej wygody bo lampy strasznie się brudzą a wtedy ksenon świeci beznadziejnie.
mnie tam nikt nie mrygal mialem ustawione na prawie sam dol a swiatlo i tak lepsze niz ze zwyklej zarowki , nie mialem soczewek mialem atrapy spriskiwaczy leflektorow i prawnie tez rok jezdzilem bez zadnych problemow . ale niech kazdy robi jak uwaza .
Przyznam sie że mam w swojej Alfie HID-y,mam soczewki skutków negatywnych co do reflektorów nie ma,są ustawione prawidłowo a nawet granica swiatła i cienia wygląda lepiej niż na zwykłych żarówkach,wiem jest to zabieg nie legalny ale światło o wiele lepsze a i najważniejsze nikogo nie oślepiam/przynajmniej tak mi sie wydaje jak do tej pory nikt mi nie mruga/.
- - - Updated - - -
A mam je już pięć lat ale nie polecam ich montować do reflektorów bez soczewek.
Do zwykłych lamp nie zakładaj bo zaraz niebiescy cię zatrzymią( zmieniałem przy nich żarówki ażeby dowód mi nie zabrali) w soczewkach jest okej bo obecnie mam lecz nie mogę dostać takich przetwornic w których w początkowej fazie załączania ksenonu powinno być więcej prądu żeby dobrze lampe nagrzać a potem prąd powinien spaść. W swoich przetwornicach musiałem to przerobić bo miały stały prąd i światło długo jest niebieskie na temperaturze 4300K teraz jest jasno-żółte-białe i nie odróżnia się od innych samochodów z ksenonami
Hidy nic Ci z lampą nie zrobią no chyba, że kupisz badziew albo badziewnie zamontujesz. Aspektów moralno-prawno-etycznych na prośbę autora nie poruszam.
Barwa raczej zależy od żarników jakie zakupisz unikaj o barwie 8000k,najbardziej optymalne to 4300 lub 6000.
Oprócz żarników które pisałem że mam 4300K czyli powinno na jasno żółty świecić a tak nie jest gdyż istotną rolę w tym odgrywa przetwornica. Poczytaj trochę o Hidach to będziesz wiedział o czym pisze. U siebie mam na start żarnika usatwione 60W na palnik przez 10 sekund i to wystarczy żeby palnik dobrze się rozgrzał. Kiedyś miałem takie oryginalne przetwornice (tanie) które miały procesorowy kontroler palników i to było super lecz teraz nie mogę ich znaleźć. Jutro popatrzę na markę może razem uda się je odnaleźć
- - - Updated - - -
Tu te przetwornice na start mają 8A a potem prąd spada do 3,5A
http://www.sanhuahid.com/cp/200934132551.html
ja mam 8tys celwina palniki. swieca na jasno bletkitny kolor i sie jezdzi mi na nich bardzo dobrze. wole na nich jezdzic niz na zwylkych zarowkach tak jak niektorzy maja w niebo ustawione ze sie nie da rady minac bo oslepia
sory kolego ale ja mialem je ustawiane na stacji wedle normy i wsztstko jest ok i nikt mi nigdy nie migał ze go oslepia moje swiatło. kto chce to i tak zamontuje i nie bedzie sie pytał kogos o rade.
Nie ma normy regulującej "zenony" w lampach które nie mają do tego homologacji więc nie opowiadaj nie stworzony rzeczy kolego Qlimax125.. też miałem takie zenony z ciekawości z mijania w 147.. i nie idzie tego wyregulować wg. żadnej normy.. albo świecisz zgodnie z przepisami i walisz po oczach albo masz ustawione nisko, oświetlasz sobie ulicę zamiast drogi i wtedy po co to..
Później zamontowalem to w przeciwmgłowych H1 to tam fajnie się sprawdzało, naprawdę się przydawały tak mocne przeciwmgłowe gdzieś na totalnym zad*piu..
Konkluzja do tych co piszą że z lampą nic nie może się stać.. otóż po montażu w pewnym momencie zgasły mi światła okazało się że wbrew temu co się wydaje te palniki dają wysoką temperaturę, wyższą od żarówek i potopiły mi się wtyczki od H7 i H1.. musiałem szukać używek i przelutować.. od tamtej pory tylko Narva White Range Power H7 a przeciwmgłowe Osram Nightbreaker choć te Osramy strasznie szybko padają..
Nie montujcie zenonów bez soczewki :P nie warto..
Owszem.
Zazwyczaj te chińskie wynalazki nie posiadają filtrów, przez co odbłyśnik reflektora bardzo szybko się zużywa, co skutkuje mniejszym odbijaniem promieni światła, a w rezultacie ciemność przed maską...
Natomiast nie zakładaj, jeśli nie masz soczewek. To jest podstawa, przerabiałem ten temat w 156. Raz, że wcale lepiej nie będziesz widział (efekt gorszy niż dobre, markowe żarówki), dwa będziesz bardzo, ale to bardzo oślepiał.
Zainwestuj w reflektory z soczewkami i dopiero wówczas można pomyśleć o ksenonach.
Pozdrawiam.
- Rafał
Zapewniam was,że w 156 z oryginalnymi lampami przód i ksenonami będziecie oślepiać innych kierowców. Miałem u siebie założone i na stacji diagnostycznej nie da się ich ustawić ponieważ tam gdzie ma być cień jest światło. Z soczewkami to co innego
nawet jeśli ktoś przerobi na soczewki i założy hidy to i tak się złuszczy i zczarnieje odbłyśnik i dlatego jestem wrogiem hidów, miałem w puncie 2 w soczewkach i po roku były lampy do wywalenia bo nic nie świeciły. jak ktoś chce mieć ksenony to tylko oryginalna i homologowana lampa.
3 lata jeździłem na soczewkowych lampach w Fiacie Bravo i hidy miałem z allegro. Nic się nie wypaliło. Ciekawe jak odblaski za soczewką sprawdziłeś
Ja polecam tylko i wyłącznie ORI xenki nie tylko w alfie ale i każdym aucie.Co prawda to prawda iż HIDy na soczewkach są lepsze od zwykłych halogenowych żarówek ale jest też prawdą iż ORI xenki są lepsze do HIDów;)Nie macie problemów z niebieskimi , na kloszach macie DS czy DR.Oglądałem wczoraj bodajże na tvnturbo jak gościa dorwali miał hidy na zwykłych lampach plus jakieś niebieskie ledy postojowe bez 2 zdań dowodzik poleciał:D:D:D
Jak się chciało mieć auto z xenonem, to kupujcie lepiej doposażone wersje a nie później się okazuje, że pół Polski jeździ na zenonach i myśli, że jest lans...
Sam kiedyś miałem i szybko zdanie zmieniłem... Poza tym... Załóżcie sobie wszyscy te magiczne, podarowane od Boga HID'y i zobaczcie jak wygląda Wasz bubel za 200 zł a jak wygląda oryginalny xenon z samopoziomowaniem i spryskami. Ciekawe, który z tu wypowiadających się Panów chciał być taki dokładny i założył do swoich chińskich podróbek sampoziomowanie? No raczej się nikt nie znajdzie, bo jak "xenon" można mieć już za 200 zł to po co myśleć o czymś wiecej... uj, z tym, że w trasie świecicie jak choinka, oślepiając wszystko i wszystkich dookoła, jak w sumie, to macie git xenon :lol: Kiedyś xenon był dla wybranych i też świadczył o klasie samochodu. Teraz też świadczy.. ale oryginał.. bo HID jak dla mnie świadczy o ograniczonym myśleniu kierowcy o innych uczestnikach drogi.
HID'y to jest typowy wynalazek dla Polaków.. jak zrobić z normalnego auta, full wypas limuzyne. Tyle ode mnie, mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem.
Pozdrawiam serdecznie
Widzisz Szczepan jak rozejrzysz się na youtube zobaczysz dużo aut z USA gdzie mają HIDy i to naprawdę fajnej kolorystyki niebieskie,czerwone ,zielone poświaty.Tam prawo nie wnika pewnie w to a u nas całkiem odwrotnie państwo policyjne:|
wiesz... u nas prawo zabrania picia piwa w aucie z kluczykami w stacyjce... oraz przyciemniania szyb... za to dozwolona jest korekta liczników... ale tak to już w PL jest i to zupełnie inna bajka...
Myślicie że hid-y są inne od ksenonów? HID to skrót High Intensity Discharge -ksenonową lampa, w której zachodzi zjawisko wyładowania o dużej intensywności.
Spór jak w przypadku co lepsze benzina czy diesel ja wole diesla i hidy tez wrzuce a,że mam soczewkowe lampy w 159 więc problemu lepiej nie będzie.
"Szczepan"
Sam kiedyś miałem i szybko zdanie zmieniłem... Poza tym... Załóżcie sobie wszyscy te magiczne, podarowane od Boga HID'y i zobaczcie jak wygląda Wasz bubel za 200 zł a jak wygląda oryginalny xenon z samopoziomowaniem
Co ty kolego z tym samopoziomowaniem??? o kant dupy je otrzec bo i tak dziala przy starcie. Poziomuje strumien swiatla a dalej juz czy dziura czy dolek to i tak dupa z tego. Ja zaladowalem HIDY i nie zaluje.Jak masz soczewki to smialo zero oslepiania innych a widocznosc? Nie ma zarowki ktora by dala rade zarnikowi.
ja prawie codziennie sie mijam z takim land roverem http://otomoto.pl/land-rover-range-r...C27928201.html i co ma naje.... elektroniki samopoziomowanie i nic to nie daje bo nie idzie sie z nim minac bo oslepia tak ze szok. mowia niektorzy ze w zwyklych lampach hid oslepia. to zobaczcie w najnowszych autach audi czy innych markach z ori xeonami jak wala po oczach.
Zgadzam sie z Qlimax125 a jeszcze jak to wjedzie w jakiś dołek czy coś takiego to wali po oczach że bańka mała
Szczepan:
"Jak się chciało mieć auto z xenonem, to kupujcie lepiej doposażone wersje"
To ja ci podam numer konta i dorzucisz mi do lepiej doposażonej wersji ok?
Ja tam popieram Szczepana, ostatnio wracając właśnie ze spotu w Toruniu koleś na HIDach tak mnie oślepił, że mało do rowu nie wpadłem.
Moim zdaniem sprzedaż tego powinni zakazać, bo to jest jawne zagrożenie w ruchu. Jak ktoś chce mieć ksenon to niech kupi ksenon, a nie z gówna bat kręci...
Np ostatnio w 'Uwaga pirat' zatrzymali kolesia w Alfie 146, HIDy miał. Zabrali dowód i zabronili dalszej jazdy, i tak powinno być !
W Saxo chyba, nie było oryginalnie Xenonu, a Ty masz, że tak bronisz tych chińskich badziewi? :lol:
Jak nie masz na Alfę, to sobie kup coś tańszego. Uzbierasz na xenon - będziesz miał. Nie to trudno - typowy Polak... DAJCIE MI!
Do pracy... zarobisz, będziesz miał. Nikt nikomu nie rozdaje.