Jak zdemontować przyciski sterowania radiem z takiej kierownicy:
http://photos03.allegro.pl/photos/or...3/78/444137862
Pozdrawiam.
- Rafał
Printable View
Jak zdemontować przyciski sterowania radiem z takiej kierownicy:
http://photos03.allegro.pl/photos/or...3/78/444137862
Pozdrawiam.
- Rafał
1. Najlepiej i najwygodniej zrobić to wyjmując poduszkę powietrzną ( 3 śrubki od dołu torX ).
2. Sterowanie jest na zatrzaski więc trzeba podważyć czymś ostrawym.
3. Odłączyć wtyczki z niebieskich bądź białych konektorów.
Nie polecam wyciągania samych gumek, trochę jest zachodu.
a co Ci kurna Alces znowu nie pasuje żeby je demontować ? :mrgreen:
a ja sie zastanawiam, jak kolega chce je podmalowac... :D
Dzięki za odpowiedź. :)Cytat:
Napisał pintos
mnie wszystko pasuje (?) chciałbym tylko w wolnej chwili je zdemontować i zobaczyć, czy da się to jakoś pomalować, ścierają się wyjątkowo szybko, co widać zwłaszcza w nocy.Cytat:
Napisał adamodg
Jeśli już się za to będę zabierał, to będę szukał jakiejś farby do gumy :)Cytat:
Napisał adasco
Pozdrawiam.
- Rafał
Nie lepiej kupic takie przyciski`?
Witam - ile takie gumki nogą kosztować, i czy da sie je kupić "luzem" ?Cytat:
Napisał Konrado
U mnie przyciski na kierownicy też się wycierają
Nie tak dawno na allegro widziałem po 160zł za jedną stronę. Więc tanio nie jest. Poza tym kupię takie przyciski i po 30.000km znów będzie to samo?Cytat:
Napisał Konrado
Bez sensu, lepiej poszukać jakiegoś lepszego rozwiązania :)
Pozdrawiam.
- Rafał
No zalezy ile jezdzisz i jak czesto auta uzywasz. Jak nie jezdzisz duzo to wydatek na 3-4 lata to nie jest duzo przeciez. Twoje auto jest z 2002 roku i napewno nie mioalo wymienianych przyciskow. Porownaj stan licznika do tego jak bardzo masz wytarte przyciski i sam sobie odpowiedz czy aby napewno po 30.000 bedziesz mial takie same... A komplet ktos tam za 250zl widzial. Z ciekawosci zadzown do ASO i dowiedz sie ile krzykna :) PozdrawiamCytat:
Napisał alces1
Co do ASO to krzykną niewątpliwie :-)
Co do allegro.pl to koleś co jakiś czas się pojawia i ma za sztukę 120 nówencje.
Na e-bay widziałem i można kupić komplet po naszemu już za 130 zł z przesyłką też nóweczki ( jak liczyłem wychodziło po niecałe 40 zł na sztukę + do tego transport, są firmy które ci to zamówią z e-bay)
Z tym malowaniem troszkę cienki pomysł, lepiej już poszukać kierownicy z przyciskami, czesto za 150 masz w dobrym stanie.
Pozdrawiam,
No właśnie nie jestem użytkownikiem e-baya, więc jak rozumieć to, że są firmy, które zamówią to dla mnie na e-bay?Cytat:
Napisał pintos
Pozdrawiam.
- Rafał
Podpinam sie do tematu. Moze da sie to pomalowac jakas farba uzywana w modelarstwie - np akrylowa?
Dajcie jakieś foty z wyciągania tego ustrojstwa:)
pozdrawiam
Tych przycisków nie da się pomalować zwykłą farbą w ten sposób, żeby nie odprysnęła. Są one robione z tworzywa gumowego i jedynym wyjściem jest farba z plastyfikatorem lub farby do skóry.
Moje się dopiero zaczynają przecierać, ale próba z lakierem do skóry na razie się udała. Mam przetarte tylko na krawędziach więc nie demontowałem guzików, bo nie ma takiej potrzeby. Zresztą pomalowanie ich w całości zakryje podświetlane motywy i wyglądu to już miało nie będzie. Używam podobnego lakieru, jak w linku http://www.allegro.pl/item825797763_...8_kolorow.html ale dopiero od miesiąca i nie wiem jak się to będzie sprawowało, gdy auto będzie stało na mrozie i tworzywo stwardnieje, więc na razie nie mogę polecić z czystym sumieniem.
Mam czarna farbe do skory - jest elastyczna, musi byc, wiec moze faktycznie sprobuje i zobaczymy. Dam znac jak dlugo wytrzyma.
hmmm też przez chwilę pomyślałem co by z tym fantem zrobić, może jakiś specjalny marker i lakier bezbrawny na wierzch?? nie wiem
Zdjęcie wstawić mogę..... ale nie ma to sensu, bo nawet lakier do skóry starł się po kilku tygodniach całkowicie, a zaznaczam, że nie używam tych przycisków, bo mam radio pioneer z bluetooth i nie muszę go ściszać ani odbierać rozmów guzikami z kierownicy, więc przy użytkowaniu ich na co dzień zapewne starły by się jeszcze bardziej. Osobiście bardzo mnie wkurza ten widok, ale jeszcze się nie poddałem i w razie jakiegoś innego patentu lakierniczego dam wam znać. Pozdrawiam.
Znalazłem sposób na trwałą regenerację przycisków na kierownicy. Mam już wszystko co potrzeba, brak jedynie czasu... Jeśli uda mi się go znaleźć, to oczywiście podzielę się efektami swojej pracy.
Pozdrawiam.
- Rafał
Czy ktoś kiedys miał problem z niedziałającymi przyciskami sterowania radiem na kierownicy w 156 i jak to rozwiązal?
hej Alces i jak tam twoj patent regeneracji przyciskow? sprawdzil sie?
Hej.
Próbowałem kilku sposobów, ale są nietrwałe. Natomiast wciąż mam plan jak je zregenerować i utrwalić, ale brak mi czasu. Wysłałem Ci prv w tym temacie.
Ponadto kolega Belfer27 obiecał, że jak jego sposób wypali, to da mi znać, ale pewnie też nie znalazł czasu na to by je zregenerować...
Pozdrawiam.
- Rafał
dzieki, odczytalem wiadomosc na pw pomysl bardzo dobry, mam dojscie do goscia od folii uderze do niego w tym temacie
Je regenerowałem malując je czarną matową farbą z odrobiną utwardzacza. Utwardzacza musi być mało, żeby się nie błyszczała farba i należy je dokładnie odtłuścić (tylko nie nitro, najlepiej zmywacz silikonowy lub benzyna ekstrakcyjna). Potem nakładamy delikatnie zapałką naostrzoną na miejsca przetarcia. Najlepiej nałożyć dwie warstwy czekając, aż wcześniejsza zaschnie.
Oczywiście dotyczy to guzików z przetartymi kantami a nie całych zdartych bo wtedy nie ma szans zachować ładnych oznaczeń.
Niestety nie mam zdjęć co z tego wyszło bo kierownicę sprzedałem a nie mam kontaktu z właścicielem. Natomiast mogę powiedzieć, że wyglądało naprawdę dobrze i co najważniejsze nie odparzał ten lakier i trzymał się u mnie prawie miesiąc a jak ma się teraz to ciężko powiedzieć.
A ja Panowie zrobiłem to w następujący sposób - opkleiłem przyciski idealnie taśmą (troszkę na tym zeszło) nie demontowałem przycisków bo zabardzo się na tym n ie znam. Następnie wacikiem ze spirytusem (perfumą, etc.) przemyłem każdy przycisk. Po wyschnięciu pomalowałem przetarcia markerem do płyt CD - marker matowy taki miałem w pracy (ale jakiej firmy - jutro sprawdze) różnicy prawie nie widać w nocy nie prześwituje jeżdze ponad miesiac i jest git Nie wiem czy będzie to super trwałe ale jak mam wydać kupe kasy na przyciki i demontować i kombinować to ole raz na jakiś czas poświęcić jedną godzinkę i nic mnie to nie kosztuje :D
no i to jest ok, tylko myslimy jeszcze z alcesem dorwac bezbarwna okleine termokurczliwa i na to zapodac wtedy mozliwosc starcia farby spadnie prawie do zera
Witam, oddawał ktoś przyciski do regeneracji Belfrowi27? Jak jest z trwałością, czy się odkleja albo się odbarwia?