pozostając już w kręgu 166 to pokażcie mi jakie to problemy ma silnik 2.5/3.0/3.2 ?
Printable View
pozostając już w kręgu 166 to pokażcie mi jakie to problemy ma silnik 2.5/3.0/3.2 ?
Odpowiednio eksploatowany i seriwsowany nie ma problemów.
spalanie :P wiecej problemow nie zauwazam :)
wsumie masz racje :P
mój post z pytaniem o problemy 166 z v6 był odpowiedzią na tezę fiftgear'a że każdy silnik ma wady ( nie tylko TS ) ale został inteligentnie przeniesiony do tego działu . Ale dzięki temu będę może mógł się dowiedzieć czegoś nowego o silniku który miałem przyjemność użytkować. Dziękuję moderatorom
No co tu pisać, wszystko już było napisane na tym forum na temat silnika V6 Busso w zasadzie bezproblemowy nieco osprzet mógł byc bardziej wytrzymały i byłoby idealnie.
kolego, moja odpowiedz o spalaniu była bardziej humorystyczna niż skłaniająca do jakiejś dyskusji :P znacząco mniej nie, ale jednak sa V palajce mniej niz nasze potworki :) z tego co wiem chociazby vectra b 2.5 v6 pali troche mniej, no ale mocy tez ma mniej. racja, nikt nie kupuje V nie majac swiadomosci ze to troche lubi wypic :)
Nie zasmiecajmy koledze tematu bo on o spalanie nie pytal :)
no tak, bo jest najwieksza wada takich silnikow :) sa solidne, malo awaryjne ale pala duzo :) no ale cos za cos, nie mozna miec wszystkiego naraz :)
[QUOTE=
ale tylko to nie przekonuje niezdecydowanych do tego silnika[/QUOTE]
Ale po co tu kogoś przekonywać, im mniej Busso na drogach tym będę się czuł bardziej wyjątkowy:cool:
Niezdecydowanych do Busso Motore nieprzekonuje w pierwszej kolejności spalanie a dopiero póżniej mniejsza (bądz większa awaryjnośc jednostki)
A co do wad tych silników to nic mi do głowy nie przychodzi; no może to że ich masa trochę psuje charakterystykę prowadzenia no ale w 2.4 jtd jest jeszcze gorzej :P no ale jakby na to nie patrzeć to nie jest to wada silnika.
tak się składa że v6 jest cięższe niż 2.4,więc nie rozumiem dlaczego w dieslu prowadzenie ma być najgorsze
muszę poszperać,gdzieś miałem te dane .Silnik 2.4 jest kilka kg lżejszy od v6. 2.4 to R5
V6 waży w okolicach 170 kg z plusem. Wiki twierdzi że 1.9Twinturbo multijet waży 185 kg. W 2.4 dochodzi jeszcze jeden garek w żeliwnym bloku, ale może na osprzęcie trochę zaoszczędzić.
3.2 w 159, przebieg 124tyskm, brak jakichkolwiek problemów z silnikiem (jak i z całym autem), super frajda z jazdy ;)
Akurat 3.2 w 159 mało ma wspólnego z Busso, to całkiem inny silnik- głowica Holdena, reszta misz masz GM i grom wie czego
niema wspólnego nic ,ale parametry ma nawet lepsze niż 3.2 busso
Zmyliła mnie pojemność 3.2, myślałem że to te same jednostki napędowe.
akurat różnica 20 Nm w silniku benzynowym to nie aż tak mało. Ja nie znam nikogo komu rozpadł by się mechanizm różnicy w v6 alfy.
No niby w 3.2 JTS max moment obrotowy jest osiągalny przy niecałych 4000RPM a w Busso jest wyżej więc niby też na plus JTSa ale chodzi mi o to, że jak na silnik młodszy o około 5 lat z niewiadomo jakimi nowinkami technicznymi i innymi duperelami to postęp jest moim zdaniem żaden.
Co do mechanizmu różnicowego to też nikogo takiego nie znam no ale na forum było już pare przypadków wysypania dyfra. Tyle, że ile było w tym zasługi kierowcy ... ?
Na pewno kierowcy bardzo się do tego musieli przyczynić. Busso ma niby mniej Nm ale za to np. 3.0 od 1000 obr. ma już 200 Nm i mega płaski przebieg krzywej momentu .
No dyfer to nie jest popis Alfy, wydaje mi się że kilka wizyt na torze i dyfer do wymiany- trzeba w Q2 inwestować innej opcji nie ma. Poza tym skrzynia biegów to też jest lekka porażka, potrafi pocieknąć z byle powodu i nie wiadomo kiedy, a radzę usunąć osłonę nadkola przylegającą do skrzyni- ona powoli przeciera obudowę, przynajmniej u mnie tak było a i u kilku innych osób tak samo.
Co do 3.2 w 159 to jeździłem i dupy nie urywa, do masy silnika dodajcie sobie masę auta- to jest mały słoń