witajcie! wlasnie moje zycie zakonczyl dwa przednie, gorne wachacze... czy moge je wymienic sam? czy bede potem musial ustawiac zbieznosc? i czy macie jakies sklepy z dobrymi czesciami tego typu ktore mozecie polecic?
Printable View
witajcie! wlasnie moje zycie zakonczyl dwa przednie, gorne wachacze... czy moge je wymienic sam? czy bede potem musial ustawiac zbieznosc? i czy macie jakies sklepy z dobrymi czesciami tego typu ktore mozecie polecic?
skoro zakończyły twoje zycie to ciężko może ci być je wymienić samemu :)
Bułka z masłem i pomidorem łatwizna :) jak dla mnie :) szukaj bo tematy były poruszane jak zmieniać.
no swoje, nie moje;)
- - - Updated - - -
no ok, a jakis sklepik z takimi czesciami?
- - - Updated - - -
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/5745-alfa_156_wymiana_wahacza_gornego.html znalazlem;p wszyscy polecaja TRW, faktycznie najlepsze czy lepiej innej firmy? czy oryginalne?
TRW i będzie na chwile spokój
No to jeżeli z tobą wszystko w porządku to powinieneś dać radę... żadna filozofia. Ja robiłem to według tego poradnika i miałem tylko jedno zacięcie przez co z jednej strony zeszło mi trochę dłużej, a druga to już max godzina bo już wiedziałem jak się za to zabrać. Ja miałem problem z oddzieleniem łapy wahacza od poduszki amortyzatora, tak się zapiekła że nie chciała odejść. Odkręciłem więc 2 śruby od amortyzatora pod maską ( te bardziej w głąb maski - patrząc od błotnika) a 2 pozostałe zostawiłem. Wybiłem te wykręcone gwinty i wtedy wyszedł sam amortyzator a łapa została, później wykręciłem samą łapę.
Ja ostatnio zakładałem TRW i mam nadzieję że robiłem to raz na długi czas. Czytając opinie wygląda na to że są najlepsze.
no to sobie jakos poradze... w sumie tez tak czytam o TRW i kazdy je poleca... a po ile placiliscie?
tylko jak zmienisz to se obróć sróbe orginalnie jest ztakiej strony ze amora musisz wyciagac a jak obrocisz to se odkrecisz z drugiej strony tylko nadkole zdejmiesz :) ogulnie 1 godzina na strone . ja z neda strona mialem problem bo mi lacznik stabilizatora niechcial pojsc abym mogl sposcic w dol amora by lape wyciagnac
a ma ktos wachacze LEMFORDER?
ma ktoś wahacze SWAG i jak się sprawują?
fast wytrzymuje 4 tyś (słownie cztery tysiące) km
Delphi od 3 do 28 tyś
ja zalozylem TRW, ale narazie sie nie wypowiadam na temat wytrzymalosci;)
jak kupiłem samochód były przez komis zmieniane wahacze górne na qap. Na pewno były zmienione, bo oglądałem, całe zawieszenie było brudne, oprócz nowych wahaczy. mniejsza o to
wahacze trzymają do dziś, a minęło 8m-cy i 10tyś km
Koledzy mam zamiar zabrać się za wymianę górnych wahaczy, jakich narzędzi będę potrzebował? Przekopałem różne instrukcje wymiany wahaczy ale nigdzie się nie doszukałem. Jakby ktoś mógł wypisać co potrzebne byłbym wdzięczny. Niechciał bym robić tego dwa razy przez brak narzędzi na stanie :)
Podnośnik , cięzki młotek ,dwa klucze rozmiar 17- jęzeli masz obrócona śrube łepkiem w kierunku nadkola- jężeli nie to odwróc ja przy ponownym montażu
bonzaj na jaki kij podnosnink ? styknie lewarek przerobilem juz to :) moze i ciezej ale da sie :P
http://chomikuj.pl/emo94b/alfaholicy
alfaholicy.org
Wymiana wahacza górnego.doc
ogólnie jeszcze ściągacz do sworzni może być potrzebny, ale nie konieczny.
Dzięki za odpowiedzi, jeszcze jedno pytanie, wiecie może jakie śruby trzymają osłonę silnika(pod samochodem)? Z mojej strarej po zime strzępy zostały, chcę kupic nową i śruby pouzupełniać bo brakuje kilku.