-
2 załącznik(i)
Dwa wycieki
Witam.
Mam problem ze zlokalizowaniem wycieków.
Już od dłuższego czasu borykałem się z ubywającym olejem silnikowym, tydzień temu wyjąłem skrzynie, wymieniłem uszczelniacz na wale i
oczywiście sprzęgło z wysprzęglikiem. Myślałem, że już skończą się moje problemy niestety wyciek pozostał i nie mogę go zlokalizować.
Załącznik 94001
Drugi wyciek ujawnił się na skrzyni przy ,,deklu" do którego przykręcona jest poduszka.
Załącznik 94002
Na zdjęciu słabo go widać bo olej jest klarowny. Na dole tego dekla powolutku zbierają się krople oleju.
Będę wdzięczny za jakąś podpowiedź.
Pozdrawiam.
-
A uszczelniacza na wałku sprzęgłowym nie wymieniłeś?
-
Jak dla mnie to wyciek masz gdzieś wyżej a tutaj tylko Ci się olej zbiera. Zauważ że masz ufajdaną w oleju ścieżkę z góry silnika.
-
miłem podobne wycieki w 1.8 ts przyczyna lezała po stronie uszczelki pokrywy zaworów dosłownie była twrada jak kamień.
-
Sprawdzę uszczelkę pokrywy zaworów i ewentualnie ją wymienię, może to jest przyczyna.
A co myślicie o mokrej skrzyni od strony koła tam gdzie jet przykręcona poduszka?
-
Kolego tutaj nie ma co myśleć. Olej podczas jazdy, się rozpływa w przeróżne miejsca i może to być bardzo mylące. Sprawdź uszczelkę pod klawiaturą, porządnie umyj silnik i dopiero wtedy obserwuj.
-
Dzięki za podpowiedzi, zmienię uszczelkę i zobaczymy.
Pozdrawiam.
-
Ale wyciekający olej jest bardzo klarowny i wygląda na przekładniowy zresztą można to szybko zweryfikować każdy ma swój specyficzny zapach.
-
Uszczelniłem pokrywę zaworów i póki co nie widać wycieków na łączeniu skrzyni z silnikiem, będę nadal obserwował to miejsce. Pozostał jednak wyciek z samej skrzyni od strony koła, jest to olej klarowny, czysty i na 100% pochodzi ze skrzyni. Zastanawiam się nad zastosowaniem jakiegoś środka uszczelniającego tylko boje się, że pogorszę sytuację, za kilka dni szykuje mi się wyjazd do Holandii.
-
Pewnie cieknie spod obudowy 5 biegu - typowa przypadłość tych skrzyń. Jak się pochylisz to kropla oleju powinna być widoczna na łączeniu obudowy i skrzyni.
Jeśli to jest ta przyczyna to można to uszczelnić bez wyjmowania skrzyni z samochodu, ale trzeba uszczelniać z obu stron blachy, która jest między skrzynią, a obudową 5 biegu.
Aby to dobrze zrobić trzeba umyć skrzynię, odkręcić obudowę 5 biegu, odbezpieczyć i odkręcić nakrętki obu wałków, zdemontować koła zębate całego 5 biegu wraz z tuleją synchronizatora, odkręcić blachę, dobrze oczyścić pozostałości stwardniałego hermetyku, odtłuścić powierzchnie styku, nanieść warstwę uszczelniacza - może być silikon samochodowy wysokotemperaturowy.
Montaż w odwrotnej kolejności. Zalecane zastosowanie nowych nakrętek zabezpieczających wałki.
-
Dzięki za odpowiedź.
Mam pytanie, czy taki zabieg jest skomplikowany i ile czasu by pochłoną , no i oczywiście czy w warunkach garażowych nie napotkam na jakieś problemy.?
Nie wiem czy zdążę to zrobić przed wyjazdem ( zabiorę olej na dolewkę ) , ale po powrocie na pewno się za to zabiorę.
Pozdrawiam.
-
No, trochę roboty przy tym jest. Jeśli nigdy nie bawiłeś się w naprawy skrzyń biegów i byłby to twój pierwszy raz to lepiej nie ryzykuj, bo możesz nie dać rady, a tam nie ma żartów - wszystko musi być złożone i skręcone, jak należy.
Natomiast co do samego wycieku spod obudowy 5 biegu to takie wycieki na ogół nie są specjalnie groźne, bo ubytki oleju są niewielkie, więc ludzie z tym jeźdźą nawet całymi latami.
Może najpierw dokładnie sprawdź, skąd cieknie i jeśli jest to wyciek w tym miejscu to myślę, że jak uzupełnisz olej to spokojnie dojedziesz.
Zresztą zawsze możesz podłożyć jakąś folię pod samochód, uruchomić silnik np. na pół godziny i sprawdzić, jak duży jest wyciek.