Hej,
niemiłosiernie denerwują mnie diody wbudowane w lampkę wnętrza w 159. Na razie zakleiłem je taśmą izolacyjną, ale to rozwiązanie prowizoryczne. Czy jest jakakolwiek możliwość ich wyłączenia, czy muszę pruć lampkę żeby odłączyć kabelki?
Printable View
Hej,
niemiłosiernie denerwują mnie diody wbudowane w lampkę wnętrza w 159. Na razie zakleiłem je taśmą izolacyjną, ale to rozwiązanie prowizoryczne. Czy jest jakakolwiek możliwość ich wyłączenia, czy muszę pruć lampkę żeby odłączyć kabelki?
pewnie bedziesz sciągnąc obudowę i dostać się do przewodów. A dlaczego Cię denerwują ? mi się podoba jak sie mieni konsola w ich świetle.
A o jakie diody dokładnie chodzi ?
pewnie chodzi o te dwie diody na rogach lampki sufitowowej ktore swieca na konsole na kolor taki jak podswietlenie zegarow dobrze to widac w nocy
dobrze widać w środku tylko słabo to, co za szybą. jak się jedzie w nocy czarnej jak murzyński zad to tym bardziej.
Ale to było chyba tylko przed liftem.
Nadal nie wiem o jakie chodzi ;-) pewnie tego nie mam, mam wersję poliftową, ale chętnie zobaczyłbym foto, dla rozjaśnienia ;)
Pozdrawiam
W sumie to ja sie zastanawiałem po jakiego grzyba te diody są, róznicy po przysłonieciu ich w nocy nie zauwazyłem....
mar0s po zmierzchu przyłóż rękę pod przednią lampę sufitową, diody są skierowane na deskę rozdzielczą. U mnie świecą na czerwono
Ok, zrobię dziś test i napiszę, czy mnie też to wkurza, czy nie ;-)
Można prosić o video :P z testu?
no sa diody i to fajnie ze swieca:) jezdzilem duuzo po eu i nie przeszkadzaly.fakt ze mogly by swiecic mocniej tak jak to jest w audi:)
kolejny problem przez który chyba trzeba pomyslec o sprzedaży auta...alez te diody przeszkadzają. Chyba bardziej przeszkadzają w jeździe neony i reklamy??
Zaklej i pojeździj. Jak ktos nie potrafi bez oświetlenia trafić ręką w wajchę od biegów, to niech jeździ PKSem. Albo pociągiem.
Chyba, ze te diodki świecą dla tych, co to muszą napierw na manetce odczytać jaki mają bieg i gdzie jest kolejny... Ale łatwiej zamontać podświetlaną gałkę. Zaklejcie te diody i pojeździjcie - nic nie tracisz wewnątrz, a zyskujesz lepszą widoczność za szybą.
Te diody nazywają się Ambient Light (lub podobnie). To jest opcja dodatkowa do wyposażenia w niektórych modelach fiata, w 159 wydaje mi się, że była w standardzie. Ma pomagać w lokalizacji schowków, przycisków i tym podobnych w czasie jazdy w nocy lekko podświetlając deskę rozdzielczą. U mnie podświetlona jest cała konsola, mieni się na czerwono w nocy. Alfa jest przedliftowa.
U mnie dokładnie tak samo i to właśnie denerwuje. Pus męczy oczy po 400km w nocy.
dcfan ja nawet nie zauważam ze mi cos swieci.Tak szukam biegow bo to po to jest hahahaha.Zaklejcie sobie jak Was drazni albo nie wiem napiszcie petycje do alfy ze robia z Was kalekow bo widzicie wajche i wiecie na jakim biegu jedziecie, a oni Wam takie cos zamontowali. Swiatla tez nie wiem po co sa przecież jak się chce cos widzieć w nocy to można w noktowizorze jezdzic.Kierunkowskazy tez bez sensu bo można rece przez szyby wystawiac
Ciekawe jeszcze czy jakiś wpływ na te diody ma przyciemnianie z manetki wskaźników, lub włączenie trybu nocnego, może to by pomogło
- - - Updated - - -
Mi osobiście to podświetlenie nie przeszkadza w ogóle, a do tego mi się podoba, ale każdy ma indywidualne upodobania.
- - - Updated - - -
Przytrzymaj na lewej manetce przycisk do przyciemniania podświetlenia, włączy się wtedy tryb nocny (działa tylko jak jest ciemno), zgaśnie obrotomierz oraz zestaw wskaźników na konsoli środkowej. Może ruszy to też te diody, a jeżeli masz problemy ze zmęczeniem oczu może samo włączenie tego trybu przypadnie Ci do gustu.