Niech mi ktos szybko odpowie ktore amortyzatory sa lepsze olejowe czy gazowe i dlaczego bo narazie jedyne co wiem ze gazowe sa napewno twardsze i troche drozsze.
Printable View
Niech mi ktos szybko odpowie ktore amortyzatory sa lepsze olejowe czy gazowe i dlaczego bo narazie jedyne co wiem ze gazowe sa napewno twardsze i troche drozsze.
Do 156 zdecydowanie gazowe. Takie sa montowane fabrycznie i na takie powinny byc wymieniane. Olejowe sa bardziej miekkie i popsuja Ci wlasciwosci jezdne.
A jesli chodzi o konkretna marke to polecam Bilsteiny B4. Kupilem takie ojcu do jego 156 i od prawie roku sprawuja sie rewelacyjnie. Warto tez razem z amortyzatorami wymienic odbojniki
A jeśli mam sprężyny eibach -30/-35, to jakie amortyzatory polecacie i dlaczego?
Pozdrawiam.
- Rafał
Bilstein B6, swietna sprawa, warte swojej ceny, dwa że to niemal wieczne amortyzatory ;] kupujesz raz i masz na lata, jesli cos sie z nimi zaczyna dziac zlego juz po gwarancji wysylasz do ZERKOPOL'u fabrycznego serwisu Bilsteina w Polsce ktory przygotowuje rowniez zawieszenia Bilsteina do sportu motorowego i oni za smiesza cene robia generalny remoncik tych amorków plus moga indywidulanie pod Ciebie/twoje auto upodobania, je zestroic [szybkosc odbicia, sile tlumienia itp.]Cytat:
Napisał alces1
w razie czego koszt Bilsteina B6:
- komplet przod ~700zł/2szt
- tył ~1200zł/2szt
Wrazenia w jazdy, zwlaszcza szyyybkiej po łukach bezcenne, za reszte zapłacisz kartą ...
pzdr. Grzesiek
Czyli jest to charakterystyka pomiędzy B4, a B8? Rozumiem, że skok B6 jest przystosowany właśnie do krótszej sprężyny.Cytat:
Napisał GrzesiekK.
Pozdrawiam.
- Rafał
Sprawa ma sie tak, B4 to całkowicie miekki seryjny dwururowy amorek, B6 to juz amortyzator powiedzmy sportowy, inna konstrukcja, jednorurowy, rozbieralny, pod innym cisnieniem gaz, inaczej to calkiem pracuje, dzieki wiekszemu cisnieniu gazu wewnatrz zminimalizowane zjawisko pienienia sie oleju w trakcie pracy i dzieki temu duzo lepsza skutecznosc, B6 sprawdz sie bardzo dobrze ze sprezynami do -40mm, ponizej stosuje sie juz B8 ktore ma budowe wewnetrzna jak B6 tyle ze skrocony skok i zwiekszone tlumienie dobicia i powrotu - ale komfort wiadomo, duzo nizszy niz przy B6.Cytat:
Napisał alces1
Jako ze bawie sie w sport motorowy na poziomie KJS itp. mam sporo do czynienia z roznymi zestawieniami zawieszen, do codziennej jazdy polecam B6 + sprezyna seryjna lub max. -40mm i auto swietnie sie zachowuje, przy tym komfort jest niezly. B8 to juz zawieszenie bardziej do wyczynu, na tor itp, na ulicy i naszych drogach bedzie gorzej spisywalo sie od zestawu z B6
pzdr. Grzesiek
Wow. Dzięki za wykład. Teraz już wiem czym to się je, a przede wszystkim nie mam dylematu :) Szkoda, że browary nie działają, bo ode mnie dostałbyś bankowo:)Cytat:
Napisał GrzesiekK.
Pozdrawiam.
- Rafał
Podwieszam sie do tematu
Musze wymienic amory z przodu, jeden sie zuzyl. Wszystkie mam oryginaly.
Moje pytanie jest takie: czy moge załozyc na przod b6 ?? czy lepiej b4 ??
Wszystko zależy od budżetu jaki chcesz przeznaczyć na ten cel. B6 to już kawałek porządnego sportowego amorka, B4 to taki zwykły standardowy amorek, zresztą 2 posty wyżej masz to bardzo dobrze opisane przez kolegę. Za jedną B6 kupisz mniej więcej 2 szt. B4.
Gdybyś był zainteresowany zakupem to odezwij się do mnie na prv.
Pzdr
Czy ktoś wie jakie są numery amortyzatorów sportpack wersja sedan z lekkim motorem (1.6, 1.8, 2.0 lub 1.9JTD)?
Pozdrawiam.
- Rafał
Oryginaly mialem takie:60663883 tylne made in italy a zmienilem na sachsa 556309.przodu jeszcze nie ruszalem ale tez orginal siedzi.
Mnie też to spotkało (wymiana amortyzatorów) zaraz po zakupie auta. Poprzedni właściciel wymieniał amortyzatory (przód) w 2008 r., zakupił Monroe (nie wiem jaki typ), chyba 297 PLN szt. z tego co mam na fakturach. No i co, październik 2010 kupuję auto, robię badanie, a tam po 32% z przodu, myślę sobie to nie możliwe. Ale jadę do swoich mechaników, a oni do mnie że przy Monroe to normalka... podobnie jak z Delphi... nigdy nie zgłębiałem wiedzy odnośnie amortyzatorów, ich sprawności, żywotności, ale sądziłem pobieżnie, że Monroe to dobra firma i raczej przez dwa lata nie powinny "paść". Alfa u poprzedniego właściciela przejeżdżała rocznie średnio ok. 23 tys. km. No nic, zakupiłem amortyzatory Kayaba. Zobaczymy jak się sprawdzą. Komfort jazdy znacznie się poprawił, ciekawe jak z ich żywotnością.
A czy ktoś zna numery amortyzatorów sportpack na przedniej osi?
Pozdrawiam.
- Rafał
Wybaczcie, że tak się narzucam, ale czy jest jakiś inny sposób by po wymontowaniu sprawdzić czy dany amortyzator to sportpack, czy też nie?
Pozdrawiam.
- Rafał
Moze troszke dogrzeje tamat. Chodzi o amortyzatory blistein B6. Wkoncu jest on przeznaczyony do sprezyn obnizajacych -40mm czy juz nie. Bo na stronie bilsteina pisze ze B6 jest do zawieszen nie obnizanych
zawsze mi się wydawało, że B6 są usportowione, ale nie do sportowych zawieszeń (jak np. B8), ale może się myle.
pytanie z innej paki - montował ktoś takie amortyzatory delphi? dadzą radę na naszych pieknych polskich drogach?
Billstein B6 i B8 mają praktycznie taką samą charakterystykę twardości, tylko że B6 można/powinno się montować do zawieszeń standardowych i maksymalnie obniżonych do -30mm, a B8 od -30 do "gleby" :D
Powiedzcie mi , nowo założone amory ile powinny mieć sprawności w % wjeżdzając na przegląd, --- 65-70??? a ile % klasyfikuje je do wymiany
Nowe: Wszystko zależy od ogólnej sprawności zawieszenia, ciśnienia w oponach itp. Średnio 70-80%.
Zużyte: 50% i w dół.
Pozdrawiam!
Dzięki na info :)
No to teraz na mnie przyszedł czas by odświeżyć posta
Posiadam Alfę 156 Sportwagon 1,9 JTD 04 r. produkcji. Szykuję się do wymiany amortyzatorów. Czy do SW amortyzatory Bildsteina B6 pasować powinny czy też jakieś inne?
Może ktoś kto ma SW wymieniał już amorki i mógłby mi poradzić/polecić coś?
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem AR 156 FL . Lecz niestety jak wiemy nasze drogi nie są najlepsze i z okazji przeglądu Pan diagnosta stwiedził że amortyzator przedni od strony kierowcy jest sprawny i posiada 26 % a od strony pasażera amortyzator jest pusty i ma 0% skuteczniści.
Szukam i szukam i nie wiem na co kupić.
Proszę o pomoc cena do 250 zł szt
Na allegro zauważyłem aukcje z oryginalnymi Alfa Romeo teleskopami za 200 zł sztuka, bądź planuje zakup teleskopów firmu MaXgEaR co myślicie o tym ??
Pozdrawiam.
Piotrek
ja dokońca bym sie nie sugerował diagnostami. W moim poprzednim aucie (Rover 214i) miałem na stacji 60-80% amory, a tak naprawde jeden był wylany z rok i bujał :)
A jest jakąś możliwość sprawdzenia czy amortyzator jest dobry? Sory Za pytanie laika ale skoro nie wierzyć SKP to kiedy wiadomo że trzeba wymienić? Na SKP na tym teście wpływ ma tlumienie całego zawieszenia w sumie a nie samych amortyzatorów. Chętnie bym sprawdził tył u siebie :)
Pytałem już w innym temacie, ale chyba ten jest bardziej odpowiedni. Skończyły mi się przednie amory i chcę się Was poradzić co teraz założyć. Auto (156 SW 1.9 JTD) jest obniżone, nie wiem dokładnie o ile i nie wiem jaki amor był do tej pory. To co udało mi się sprawdzić to sprężyny, firmy Eibach Federn typ: 21 10-002-02 VA. Z tego co znalazłem w internecie to obniżają o 45-50 mm. Możecie podpowiedzieć jaki amortyzator będzie odpowiedni ? Domyślam się, że Bilstein B8 ale czy jest jakaś nieco tańsza alternatywa ?
Z tego co ludzie na forum piszą wybrałbym Bilstein b6 pod Twoje zawieszenie. Ja sam założyłem b4 pod standardowe zawieszenie i jest igła :)
koledzy a powiedzcie mi czy mts watro zamontowac?? chce wymienic zawieszenie ale nie potrzebuje niczego za 3 tys. bo i tak mam zamiar zmienic za kilka miesiecy samochod wiec chce tylko miec dobre zawieszenie
Lexus, wcześniej właśnie widziałem jak ktos pisał, że B6 są do standardowych sprężyn a do -40 to już B8. Tylko, że ja raczej nie potrzebuję czegoś tak sportowego jak B8 (i przy okazji drogiego), a te B6 w sumie cenowo bardzo zbliżone do B8. Chodzi głównie o to czy muszę mieć coś ze skróconym skokiem, czy mogą być normalne amory. Jeśli ze skróconym to jaka firma oprócz Bilstein ? Może Kayaba, ale nie mogę doszukać się czy oni mają coś takiego w ofercie, a może MTS o którym pisze Qlimax125 są warte uwagi ?
mi chodzilo o taki komplet http://moto.allegro.pl/amortyzatory-...365612328.html a jak chcesz cos drogiego to albo http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...410183816.html albo http://moto.allegro.pl/zawieszenie-b...382920024.html no to masz do wyboru. jezeli masz duzo kasyto bym wzial te za 4 tys
Z tych co podałeś to zdecydowanie bardziej interesuje mnie półka cenowa MTS :)
drago mnie rowniez. i wlasnie slyszalem ze jedni nie polecaja takiego zestawu mts a drudzy jezdza i sa zadowoleni. mowia ze samochod na zakretach dziwnie sie zachowuje. no nie wiem. chcialbym dostac opinie od kogos kto to ma u siebie w autku i jak na tym sie jezdzi po naszych drogach i w zakretach przy predkosci min 90km/h
Z tego co ja czytałem to w sportpack'ach chyba były seryjnie montowane b6 a sportpack jest ponoć jakieś -30 niżej od serii. Ale to ja wyczytałem na forum (nie pamiętam czy na tym czy na innym) Natomiast tak jak pisałeś b8 to już tak raczej na tor się nadają. Mogę się wypowiedzieć na temat MTS :D Miałem je w Seicento i w Punto II i ogólnie wytrzymały 1,5 roku.... Miałem także sprężyny w Seicento MTS i tylna nawet pękła a jeździłem tylko po mieście bez jakieś ekstremalnej jazdy. Ja osobiście jestem strasznie zrażony firmą MTS, aczkolwiek w przypadku Alfy może będzie inaczej (w co wątpię)
no wlasnie. wiec z 2.5 tys trzeba na zawieszenie szykowac lepszej firmy. na allegro nikt nie oferuje zawiasow takich firm jak fk sparco albo konni chodzi mi o kompletne zawieszenie. ciekawe jakie ceny by byly