Szanowni:),
Nie mogę znaleźć nigdzie info odnośnie sposobu wymiany ogranicznika drzwi tylnych w AR 159.
Czy konieczny jest demontaz tapicerki drzwi, czy jest jakiś mniej inwazyjny sposób np. przez głośnik jak chyba w 156?
Printable View
Szanowni:),
Nie mogę znaleźć nigdzie info odnośnie sposobu wymiany ogranicznika drzwi tylnych w AR 159.
Czy konieczny jest demontaz tapicerki drzwi, czy jest jakiś mniej inwazyjny sposób np. przez głośnik jak chyba w 156?
Poszukaj, było o tym niedawno, dośc prosty zabieg...
Podłączam się do pytania, zaczyna mnie wkurzać stukanie :(
Tu macie temat który was interesuje http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...przednich.html
Dzięki, a może uda się koledze wyszukać info jak zdemontować przedni zderzak? ;) Szukam i coś mi nie wychodzi :|
Odkręcasz śruby na dole, koło zamka u góry i w nadkolach. Trochę trzeba szarpnąć po bokach bo siedzi w takich ślizgach przy błotnikach i wychodzi ładniutko. Trzeba jeszcze halogeny odłączyć.
A w temacie przewodnim ktoś może pomóc?
Ostatnio zaczeły mi trzeszczeć drzwi tylne, pomimo smarowania nie przestają, wygląda na to, że to ogranicznik.
Jeśli ktoś potwierdziłby na 100%, że po zdemontowaniu głośnika (a ten chyba dosyć łatwo zdemontować) da sie wymienić byłbym wdzięczny:)
eLearn mówi, żeby zdemontować cały bok drzwi. Nie wiem jaki jest sens bo na końcu jest napisane aby odkręcić dwie śruby mocujące do "słupka" i dwie przykręcone do drzwi.
Załącznik 99951
Kolego spdr mogę Cię prosić abyś wrzucił demontaż przedniego zderzaka z eLearn'a ;) nie chcę zakładać nowego tematu.
OK już jest. Bardzo dziekuje!
Potwierdzam, że wyjdzie ogranicznik przez otwór od głośnika trochę gimnastyki ale bez przesady - mówimy o tylnych drzwiach. Sprawdź dokładnie, bo są dwa rodzaje !!! Z wersji przed fl są lepiej wykonane (kule są gumowe natomiast po fl są plastikowe i szybciej zaczynają strzelać).
Witam
Przepraszam za odgrzanie ale może mi ktoś z Was powiedzieć jak wyjąć ten głośnik nie ruszając całego "boczku"?Zacząć od tej kratki? Zaczęły drzwi strzelac i jest to strasznie wkurzające...dziękuję z góry!
mi jak strzelały ograniczniki to te plastiki owinąłem taśmą izolacyjną bo miały straszne luzy w prowadnicach i problem ustał tylko trzeba pamiętać by za ciężko nie pracowały. w przednich drzwiach można wyciągnąć bez problemu i bez rozbierania boczków.
Tylko trzeba uważać przy dokręcaniu ogranicznika do słupka, ja parę dni temu kręciłem do oporu i wyciągnęło mi śruby z tej plastikowej obudowy... Ogranicznik do wyrzucenia.
Witam. Po odkręceniu tapicerki,nie pamiętam ile tam jest śrubek, delikatnie odchyl rozłącz kable do głośnika (sopranowego) i szyb, Otrzymaszl taki widok. Odkrecajac głośnik bedziesz mial dostep do ogranicznika. nie polecam odkrecać mechanizmu od szyb i calej reszty bo po pierwsze po co a po 2 nie fajnie sie to sklada. (zdjecie drzwi tylnych lewych)http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=164533&stc=1
Jeśli ktoś wymieniał ogranicznik w prawych przednich drzwiach to proszę o jakieś wskazówki? O ile po stronie kierowcy raczej nie ma problemu z jego wyjęciem to po stronie pasażera już tak łatwo chyba nie jest.
Taki sam sposób wyciągania ogranicznika.
To jak to w końcu jest z tylnymi drzwiami? Trzeba ściągać boczek czy obejdzie się?
Nie da się wyciągnąć ogranicznika bez ściągania boczku. Koniec Kropka.
Przecież zdjęcie tego boczku tj tapicerki opiewa na 20 min pracy przy piwie 30 B-)
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Jak narazie ograniczniki w obu przednich drzwiach zmienione i wkońcu nic nie strzela :) został jeszcze tył do ogarnięcia...
ma ktos na zbyciu jedną sprezynke z jednego ograniczika? ja rozebralem zeby zregenerowac i okazalo sie ze sprezynka jest peknieta ...??
Zamiast pakować tam stare sprężyny lepiej dokup nowe na wymiar, wtedy to będzie regeneracja.
Mam pytanie do tych, którzy kupowali oryginalny ogranicznik drzwi tylnych. Czy uszczelka wystepuje w komplecie z ogranicznikiem czy można ją kupić osobno? Ograniczniki mam sprawne a niestety uszczelki brak - ASO nie ma pojecia
Cześć
Ostatnio wymieniałem ograniczniki w drzwiach tylnych. Ograniczniki zamówiłem w ASO, niestety nie ma w zestawie uszczelki/zaślepki.
Potwierdzam. Nie ma gum w zestawie..
Właśnie jestem po wymianie tyłu, jak widziałem zmienili ograniczniki, to znaczy ich konstrukcje, te nowsze pozmianowe są już nierozbieralne :)
Jak ktoś by potrzebował na części zamienne mam 2 tylne na zbyciu, pisać na priv.
Na zdjęciu nowiutki pozmianowy
Załącznik 208197Załącznik 208198Załącznik 208199
Moje pytanie czy na słupku bocznym w drzwiach przednich występują odboje drzwi przednich bo po wymianie ograniczników drzwi przednich na nowe z ASO drzwi nadal trzaskają i są na słupkach plastiki w których są otwory tak jak by na odboje ale mogę sie mylić czy ktoś wie czy tam powinny być odboje?
Ile może kosztować wymiana w warsztacie wszystkich 4 ogranicznikow? Materiał mam sama robocizna orientuje się ktoś?
Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka
Kupiłem oryginalny ogranicznik na przód. Chciałem zobaczyć jak chodzi więc spróbowałem go złożyć rekami i ani drgnął. Tak ma ciężko chodzić?