-
Problem z hamulcami
Witam mam problem z hamulcami trzeba mocno nacisnąć żeby hamowały, oraz jak się pompuje pedał przy zapalonym silniku to jest syk .Jak mocno wcisne to pedał po chwili lekko ustępuje co może być przyczyną żeby pół samochodu nie wymienić.ABS działa ale z dużych prędkości powyżej 80 cięzko się hamuje z mniejszych już lepiej. Czytałem już trochę tematów ale nic mi nie przyszło do głowy
-
Obejrzyj serwo i wężyki podciśnieniowe.
-
-
Wymień płyn bo pewnie masz wodę w układzie i robią się korki parowe.
-
a jak wymienić płyn hamulcowy jak odpowietrzyć hamulce bo podobno z układem abs inaczej się odpowietrza,apropo serwa na co mam zrócić uwagę serwo to ten okrągły tależ w którym jest pompka hamulcowa
- - - Updated - - -
na wyłączonym silniku pompować czy włączonym?
- - - Updated - - -
zauwazyłem że zaworek od serwa jest obklejony taśmą moze być to przyczyną
- - - Updated - - -
http://speedy.sh/SXPUg/DSC-0003.jpg
http://speedy.sh/Cc6gj/DSC-0002.jpg
- - - Updated - - -
liki to zdjęcia tego partactwa
- - - Updated - - -
czy mogę tam metalowe zaciski założyć i normalnie zdjąc te węże czy przed założeniem muszeten wkręt odkręcić i spućić ciśnienie
- - - Updated - - -
czy mogę tam metalowe zaciski założyć i normalnie zdjąc te węże czy przed założeniem muszeten wkręt odkręcić i spućić ciśnienie
-
Przy zapowietrzonym układzie pedał byłby raczej gumiasty. Wywal tą taśme i sprawdź po co ona tam była, i zrób po swojemu jakoś porządnie.
-
dobrze ale jak ją wywalę to nie zapowietrze układu? bo się boje że jak wyjjmę zaworek to wcale hamulcy nie będzie a może to być przyczyną a jaki powienien być pedał hamulca na zapalonym silniku kilka wciśnięc i powienien już być opór? czyli twardy krótki powinien być skok?.Ale powiem wam że wsiadłem do laguny i tam hamulce brzytwy i jak wciśnę hamulec to też słychać takie ss sss i po kilku wciśnieciach pedał ma opór na zapalonym silniku. A czy pedał trzymająć i zapalając silnik pedał powinien wpaść lekko?
-
Przy sprawnych hamulcach, pedał powinien łapać już od pierwszego depnięcia. Po fotce widać, że to rurka podciśnieniowa, więc niczego nie zapowietrzysz.
-
ale depnięcia do końca czy na poł pedału mocno lekko
bo w lagunie to tak też trzeba przycisnąc i też są brzytwy u m nie hamuje z piskiem ale trzeba siły troszkę użyć
- - - Updated - - -
a pedał powinien lekko zwolnić jak go trzymam i zapalę?
-
Tak, po odpaleniu i trzymaniu na pedale powinien ustępować.
-
Swego czasu też miałem problem z hamulcami ale w innym samochodzie, zmieniłem klocki, tarcze i dalej nie było takich hamulców jak kiedyś dopiero jak wymieniłem płyn hamulcowy to hamulce wróciły do stanu pierwotnego. Alfa ma bardzo dobre hamulce zawsze jak jadę na przegląd to diagnosta mówi " że hamulce to te Alfy maja dobre:)".
A jeżeli chodi o odpowietrzanie to możesz to robić na zgaszonym silniku, co kilka pompnięć sprawdzaj poziom płynu i dolewaj. Po kolei każde koło i powinno być lepiej. Jeżeli nic sie nie poprawi to możesz mieć nieszczelne serwo.
-
a jaka jest procedura odpowietrzenia a gdzie mniej więcej jest odpowietrznik bo nie widzę
- - - Updated - - -
od najdalszego koła od pompy tak?
ale samemu to się nie da praktycznie odpowietrzyć
- - - Updated - - -
czy macie jakiś sposób żeby samemu to zrobić .Stary cały spuśćić czy starym odpowietrzać i dolewać?
-
Nie kombinuj sam, żeby dobrze odpowietrzyc układ z ABS trzeba mieć podciśnieniowe urządzenie, któe ciągnie płyn z czterech kół na raz. Opowietrzamy na zapalonym silniku albo chociaż na włączonym zapłonie - zawory w pompie abs muszą być otwarte. Dolewamy płyn i jedziemy ;)