Witam. Dzisiaj w ASO przy wymianie rozrządu mechanik zwrócił mi uwagę na zabrudzony przepływomierz. Pytanie moje brzmi: czy wymienić czy próbować wyczyścić, jeśli wyczyścić to możecie polecić skuteczną metodę?
Printable View
Witam. Dzisiaj w ASO przy wymianie rozrządu mechanik zwrócił mi uwagę na zabrudzony przepływomierz. Pytanie moje brzmi: czy wymienić czy próbować wyczyścić, jeśli wyczyścić to możecie polecić skuteczną metodę?
czyścić czyścić o czymś takim - http://allegro.pl/kontakt-ipa-spray-...364543580.html
Dzięki wielkie.
Ja u siebie przepławkę czyściłem zwykłym zmywaczem do gaźników,duże i tańsze opakowanie:) ,raczej nie próbuj czyścic pędzlem czy też szmatką:)
Ja też wyczyściłem płynem do gaźników i muszę przyznać że trochę osadów wypłynęło... Poza tym żadnych widocznych skutków nie zauważyłem ;)
Alkohol izopropylowy. Układ pomiarowy jest zalany dość delikatnym żelem :( Po wyczyszczeniu niektórymi specyfikami kończy swój żywot po dłuższym lub krótszym czasie. I niech ci nie wpadnie do głowy czymś tam dłubać ;)
Ja uzywalem tego-
http://motobajery.pl/user/images//mi...LYWOMIERZY.jpgTylko co to za czyszczenie,skoro przeplywomierz jest nierozbieralny.do tego z obu stron osloniety kratkami i jakimis nitkami,drucikami:confused:.Ale popsikac mozna
Po co czyściliście przepływki? Tak dla przyjemności czy działały niepoprawnie? (Jeśli niepoprawnie to jakie były objawy)
Brudna zaniża wartości i autko słabnie, przydymia itp.
No to taki Niemiecki Orlen. Tyle tylko, że jest uzależniony tylko i wyłącznie od dostawców ;)
Szarpie przy obrotach 1800-2000
Pewnie EGR.
Najczęściej ;)
Aby niezakladac nowego tematu, napisze tutaj:
Otoz kupilem wreszcie Alfe 159, auto ma przeplywomierz do wymiany, wiedzialem to przy zakupie. Ale teraz mam dylemat wedlug Eper'u (po wprowadzeniu numeru VIN), musze miec BOSCH 0 281 006 048 (OE 51827033) . Natomiast w aucie mam zalozony przeplywomierz BOSCH 0 281 002 763 ( OE 55190587). Jak mam wybrac, chcem kupic nowy oryginal BOSCH, wiec nie chce mi sie wydawac kase na wiatr, jakby niepasowal.
Kurcze u mnie egr odłączony, a nadal trochę szarpie. Zastanawiam się nad przeczyszczeniem przepływki. Czy przy czyszczeniu koledzy, którzy już wykonywali takową czynność zmienialiście opaski metalowe na nowe? Czy komuś po czyszczeniu się poprawiało odnośnie szarpania?
Aby szarpało, to przepływka musi być nieźle zasyfiona. Na ogół, to tylko ograniczenie mocy odczuwalne najbardziej w dolnych granicach obrotów.
Jakiś czas temu wymieniłem wszystkie fabryczne metalowe opaski na takie z możliwością regulacji. Pomogło jedynie w obwodach olejowych, w dużym stopniu zniwelowało zapocenia ;)
- - - Updated - - -
Wg EPER:
0 281 002 763 ( OE 55190587) został wycofany 5/2009.
0 281 006 048 (OE 51827033) ten aktualnie obowiązuje.
Wedlug katalogow roznych hurtowni, a takze intercars.
Oto przyklad: http://e-autoczesci24.pl/sklep/parts...-00008159.aspx
Podany przepływomierz wg opisu dedykowany jest do Brery/Spidera.
A ten np. do AR159: http://e-autoczesci24.pl/sklep/parts...0-03926--.aspx
Wlasnie w tym jest problem, ze ja mam w aucie przeplywomierz od Brery (ktora podalem w linku), co najciekawsze, ze jest ona zapieta na fabryczne opaski. A wedlug Eper ma byc ta z linku co podales wyzej.
Kurde niewiem co mam zakladac do auta, czy wierzyc Eper czy jednak temu co mam w aucie.
PS: Dlaczego przeplywomierz od Brery jest inny od tego z 159, przeciez silniki sa jednakowe.
Wymieniam, bo przy podlaczonym przeplywomierzu auto woogle nie chce przyspieszac, a takze wyskakuje "CHECK ENGINE", sprawdzalem przez FES jest blad przeplywomierza, dokladnie jaki niepamietam. Po odlaczeniu przeplywomierza, auto przyspiesza na wyzszych obrotach, zatem na niskich obrotach prawie brak przyspieszenia.
Przeplywomierz wymieniony na nowy BOSCH 0 281 002 764, wybralem ten, bo po rozmowie ze znajomym (ktory ma na rozbiorce pare 159 oraz Fiat'a Crom'e) okazalo sie ze przeplywomierz 0 281 002 763 byl zakladany do 2.4JTDm w AR 159, a nawet do Cromy. Po wymianie, zresetowalem bledy przez FES, ale auto slabo przyspiesza w dolnym zakresie obrotow. Dodam, ze przy odlaczonym przeplywomierzu, auto przyspieszalo jak nalezy (nie odrazu po odlaczeniu, ale po przejechaniu kilkudziesieciu km, jakby silnik zaadaptowal sie do tego ze niema przeplywki :) ).
A, ty robiłeś jakieś logi tych przepływek, czy tak sobie w ciemno wymieniasz ?
"jakby silnik zaadaptowal sie do tego ze niema przeplywki"
Hm... z dużym prawdopodobieństwem zaadaptuje sobie też "nowe" spalanie ;)
Odczyty z mas powietrza. W FES masz możliwość logowania wartości. Na przykład masy powietrza żądanej i mierzonej. Błąd to nie wszystko. Błąd może być tez spowodowany przetartym kablem. Niestykającą wtyczką itp. Wtedy możesz przepływomierze wymieniać do końca życia i nic z tego nie będzie. Z resztą szkoda, że go nie pamiętasz. Ale jeśli masz jeszcze ten komputer na którym odczytałeś błąd, to w katalogu gdzie FES jest zainstalowany masz pliki tekstowe, gdzie są informacje z podłączeń. Tam zapisują się wszystkie operacje odczytu, kasowania itp. Zobacz czy aby tam go nie ma.
Praca przepływomierza ma wpływ na pracę zaworu EGR, na Twoim miejscu ARman zajrzałbym jeszcze do tego zaworu. Brak mocy w zakresie niskich obrotów często jest spowodowany zatkanym EGR.
Wtedy przy niskich obrotach miałby za sobą chmurę czarnego dymu i super szybko zapychający się DPF. Gdyby był otwarty. Lub błąd powietrza/EGR-u gdyby był zamknięty.
- - - Updated - - -
Chyba, ze ten błąd jaki odczytał nie był błędem przepływomierza ale błędem powietrza P1238. I kolega pomyślał, że to przepływomierz.
Niestety, ale wykasowalem poprzednia wersje FES, bo nie chciala pozniej odpalic...
Tak, masz racje. Juz mam blad EGR P0402, pojawia tylko gdy auto pracuje na biegu jalowym, ale nie zawsze. Po wyskoczeniu tego bledu, auto wchodzi w jakis rezym awaryjny, max 3tys obrotow i zero przyspieszenia. Po ponownym odpaleniu auta, zaczyna jechac jak wczesniej, bez mocy na niskich obrotach. Takze dzisiaj powyzej 2.5tys obrotow, Alfa zaczela przyspieszac, tak jak jej sie nalezy.
Po wymianie przeplywomierza zero dymu, jak jechalem z odlonczonym MAF to bylo troche dymku :) FES sredni dystans miedzy piecioma wypaleniami pokazal 16km, teraz mam przejechane 130km od ostatniego wypalenia i DPF jest zatkany na 74.8%.
Jakie operacje mialbym przeprowadzic po wymianie przeplywomierza, moze jakies scany wruczic tutaj?
- - - Updated - - -
PS: Dodam jeszcze, zauwazylem ze czasami na biegu jalowym silnik pracuje nierownomiernie, sa jakies drgania, a czasem nawet obroty ida w gore, w dol.
ARman, P0402, to problem z EGR. Zapewne ci się przycina, więc jest szansa, że jak go starannie wyczyścisz, to zacznie działać poprawnie. Być może też obroty wrócą do normy.
Panowie, podepnę się do tego tematu.
Czy podczas wymiany przepływomierza trzeba wymieniać opaski zaciskowe? Czy da się oryginalne opaski wykorzystać ponownie? Czy może po prostu kupić jakieś inne, uniwersalne?
Lepiej wymień.
Mogą być uniwersalne.
No u mnie to ściskanie trochę trwało. O ile z jedną opaską poszło gładko to drugiej poświęciłem ponad pół godziny siarczyście sobie ku...wując;) sąsiadka miała ubaw:P no ale tak czy siak się udało;) teraz jednak uzbroiłbym sie już w normalne pospolite opaski przed takim zabiegiem:)
Czy komuś udało się wyczyścić przepływomierz w 159 2.4? Jak widzę wkładka nie jest wkręcana na śruby jak w 156 V6, komuś udało się wydobyć wkładkę w celu czyszczenia lub jakoś zdjąć przednią siatkę?
Witam
Nie chciałem zakładać nowego tematu bo podejrzewam że przypadłość dotyczy właśnie przepływki, No ale do rzeczy , moja 2,4 dymi na czarno / szaro -ciężko stwierdzić w lusterku ( kumpel mówi że bardzie czarny niż szary :) ). Dymienie widoczne jest najbardziej widoczne jest przy lekkim bucie ( mocnym też ) powyżej 3 k obrotów i nie jest to tzw "bąk " tylko łuna za moją alfą. Z drugiej strony kopci też od 1,5 k do 2,2 k też przy lekkim i mocnym bucie.
EGR - off,
PDF- off.
Klapy - są ale szczelne.
Korekty max -1,5 na 5 wtrysku ( bieg jałowy ), reszta stara sie to zrównoważyć :)
Nie wiem natomiast jak mam interpretować wyniki z powietrzem ( załączone csv ).
Pomożecie ? Proszę, od czego mam zacząć przepływka czyszczenie , wymiana?
Z góry dzięki